Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αιφνίδια εμπλοκή των διαπραγματεύσεων από το ΔΝΤ – «Όχι» της Λαγκάρντ στην επιβάρυνση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων

Τρικλοποδιά στη μέχρι τώρα ευοίωνη πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει να βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρώντας στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά στην πρόβλεψη που αναφέρεται σε αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει κατά κάποιον τρόπο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

image (7)

Με τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών να βαδίζουν ήδη επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, οι ενστάσεις αυτές της Κριστίν Λαγκάρντ δείχνουν να δυναμιτίζουν το ήδη εύθραυστο τοπίο αλλά και να πυροδοτούν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ταυτόχρονα, απαιτούν ως αντιστάθμισμα μέτρα τα οποία επιβαρύνουν άμεσα τους πλέον αδύναμους.

B0396675684A99DF6CB4DD8E91ADCF99Αυτό με τη σειρά του διευρύνει όλο και πιο πολύ το χάσμα μεταξύ των «πέριξ του πρωθυπουργού» μνημονιακών κυβερνητικών στελεχών και όσων επιμένουν να μην ξεχνούν τη «Θεσσαλονίκη» που τώρα περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο μη παύοντας να θυμίζουν πως τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ελάχιστη σχέση έχουν με εκείνα για τα οποία προεκλογικά δεσμεύτηκε και τα οποία στις 25 Ιανουαρίου έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα το κλειδί του μεγάρου Μαξίμου.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντάται με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και Μάριο Ντράγκι (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), προκειμένου να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια.

Μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του ο πρωθυπουργός και φανερά αμήχανος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα και μιλώντας σε συνεργάτες του δήλωσε χαρακτηριστικά πως…

…«μια τέτοια μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει πουθενά, ούτε στην Ιρλανδία στην Πορτογαλία» κάτι που μάλιστα από τον ίδιο χαρακτήρισε και ως «περίεργο» ενώ δεν δίστασε να εξαπολύσει ευθείες βολές προς τους Θεσμούς λέγοντας πως εξυπηρετούν απολύτως συγκεκριμένα συμφέροντα:

ImageHandler (4)«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει: είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Από τη μεριά του το ΔΝΤ και επιχειρώντας να υπεραμυνθεί των ενστάσεών του για την παραπάνω φορολόγηση των επιχειρήσεων, επικαλέστηκε την ακόμη μεγαλύτερη ύφεση που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο και την εκτίναξη της ανεργίας η οποία θα ακολουθήσει.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος, μιλώντας σε Έλληνες ευρωβουλευτές δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Reuters: Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

German Chancellor Merkel talks to Economy Minister Gabriel prior to meeting with representatives of industry and labour union organisations in MesebergΕιδικότερα, πρόκειται για ένα ολιγοσέλιδο κείμενο, το οποίο αποτελεί την αντιπρόταση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, και μπορεί να οδηγήσει σε «κλείδωμα» της συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχετικού κειμένου.

Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιαστούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά ευθυγραμμίζονται με τη σκληρή γραμμή των αυξήσεων στον ΦΠΑ και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τον πολλαπλασιασμό των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος μέσω σημαντικών αυξήσεων -και επιβολή νέων- εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες, με παράλληλο περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Τα βασικά σημεία της αντιπρότασης των πιστωτών

Στην αντιπρότασή τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016, με εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να αξιώνουν την άντληση πρόσθετων φόρων 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπου η  Αθήνα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Επιπλέον, ζητούν:

  • ΦΠΑ 23% στην εστίαση
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  • μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 εκατ. που προτείνεται από την Αθήνα)
  • κατάργηση του φόρου στο e-gaming -VLTs («φρουτάκια»)
  • αφαίρεση των προβλεπόμενων εσόδων από τις άδειες 4G και 5G
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών.

Όσον αφορά στις συντάξεις απαιτούν…

  • πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
  • λήψη ισοδύναμων για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας).
  • κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017
  • αύξηση εισφορών υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 6%
  • σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ.

Παράλληλα, ζητούν κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2015 και εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ολοστρόγγυλο «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων

Ο-Αλέξης-Τσίπρας-με-τον-Διευθυντή-του-γραφείου-του-Ν.-Παππά.Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επίσημος αξιωματούχος της Αθήνας χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πληροφορίες που επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως:

– υπάρχει πράγματι αντιπρόταση των δανειστών
– οι θέσεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα φορολογικά
– οι δανειστές απαιτούν να φύγουν οι φόροι προς τις επιχειρήσεις
– οι πιστωτές ζητούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η τετραμερής συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Στόχος είναι να κλείσουν διά ζώσης τα ανοιχτά ζητήματα πριν από τη συνεδρίαση του το Eurogroup.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ