Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανοίγουν τον φάκελο της Siemens

Του Πέτρου Κουσουλού

Στα άδυτα της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τον γερμανικό κολοσσό Siemens που υπογράφτηκε στις 22 Αυγούστου 2012 πολλά χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τις αποκαλύψεις για την συμμετοχή στελεχών της εταιρείας σε μίζες και διακίνηση μαύρου χρήματος, εισβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Στο μικροσκόπιο θα μπουν οι όροι και οι ρήτρες της σύμβασης και κατά πόσο είναι συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο.

Η συγκεκριμένη κίνηση ανοίγει, ουσιαστικά, τον ασκό του Αιόλου και προσθέτει νέα δεδομένα στην πλέον πολυσυζητημένη υπόθεση των τελευταίων ετών καθώς μια τυχόν ακύρωση της επίμαχης σύμβασης-συμβιβασμού επαναφέρει το θέμα της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η εντολή ελέγχου της σύμβασης δόθηκε πριν από λίγο καιρό. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της Κομισιόν περί πολύ σημαντικών συστημικών παραβάσεων που παρατηρούνται.

Συγκεκριμένα από μελέτη του φακέλου προκύπτει ότι ενώ η επίμαχη σύμβαση προέβλεπε την καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ ως συνεισφορά της εταιρείας σε δράσεις κατά της. διαφθοράς (σε βάθος πενταετίας), εντούτοις αντί να δοθούν χρήματα δόθηκε ή θα δοθεί μόνο «είδος», δηλαδή προϊόντα της γερμανικής εταιρίας. Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση της σχέσης του ελληνικού Δημοσίου και του γερμανικού κολοσσού καθώς, όπως είναι αναμενόμενο, η εταιρεία θα καρπωθεί και τις εργασίες συντήρησης αλλά και οτιδήποτε άλλοτε προκύψει.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση», σχολίασε ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το προσεχές διάστημα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής (επικεφαλής της οποίας είναι ο άτεγκτος δικαστικός λειτουργός, κ. Δημήτρης Ράϊκος) αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό τους όρους της σύμβασης αλλά και αυτοψία στα. έργα προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σύμβαση ή κουκούλωμα;

Ως γνωστόν πριν από, περίπου, τρία χρόνια η Βουλή των Ελλήνων στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη διάλυσή της, στις 11 Απριλίου 2012, ψήφισε το Νόμο 4072 ο οποίος με το άρθρο 324 ενέκρινε το “Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ” και έδωσε την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 22 Αυγούστου 2012 από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και επικρίθηκε πολύ έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρήθηκε ως απόπειρα κουκουλώματος του μεγαλύτερου, ίσως, σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Μάλιστα ο νυν πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, είχε αντιδράσει έντονα τότε και είχε δεσμευτεί για την ακύρωση της συμφωνίας. Οι υποχρεώσεις της γερμανικής εταιρείας ήταν να παρέχει 90 εκατομμύρια ευρώ για μία περίοδο 5 ετών, για τους συγκεκριμένους φορείς:

1. Οργανισμούς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος στην Ελληνική Δημοκρατία.
2. Σχεδίων και προγραμμάτων, περιλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος στην Ελληνική Δημοκρατία.
3. Πανεπιστημιακών και άλλων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελληνική Δημοκρατία, που αποσκοπούν να βελτιώσουν τη γνώση και την εξειδίκευση στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης.
4. Προγραμμάτων υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κάθε έτος θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα παροχής μέχρι 100 τέτοιων υποτροφιών.
5. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) που θα ζητηθεί για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από εκτίμηση των σχετικών αναγκών από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εποπτείας, και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Παράλληλα στο τρίτο μέρος της σύμβασης αναφερόταν ότι η SIEMENS θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελληνική Δημοκρατία. Σε αυτές περιλαμβανόταν και η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Ωστόσο μόλις τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύφθηκε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις είχαν παραπέσει στις καλένδες των. υπευθύνων καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την εταιρία. Ιδιαίτερα δε, για το εργοστάσιο παραγωγής προέκυπτε πως όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία αλλά δεν υλοποιήθηκε καν η στήριξη της θυγατρικής BSH (50%-50% με την BOSCH) και η μεταφορά και επέκταση της μονάδας από το Ρέντη στη Μαγούλα, ενώ η εταιρία έχει προχωρήσει και σε περικοπές προσωπικού!

Στην υπόθεση είχαν παρέμβει και 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς με ερώτηση που είχαν καταθέσει προς τον υπουργό Οικονομικών ανέφεραν πως «άκόμη και η απαίτηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να δοθεί το 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν λάπτοπ για τους δικαστές δεν έχει  μέχρι στιγμής ικανοποιηθεί. Επιπλέον, παρά τη ρητή δέσμευση της εταιρείας να δώσει τα 2/5 από τα 90 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη φορέων κατά της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατά της διαφθοράς, η νεοσύστατη αρχή υπό τον Ι. Τέντε, δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η υπογραφή της σύμβασης είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συλλόγου «Έλληνες Φορολογούμενοι», μέλη του οποίου είχαν καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση έχει αναβληθεί τρεις φορές, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο (η “αντίπαλος” πλευρά) δεν προσερχόταν στο Δικαστήριο για να καταθέσει προτάσεις. Η υπόθεση έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015.

40 σαρωτικοί έλεγχοι σε συμβάσεις και προμήθειες

Εκτός από τη Siemens ο πρόεδρος της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, κ. Ράϊκος, έδωσε εντολή για τη διενέργεια 40 συνολικά ελέγχων που αφορούν δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, δέκα από τους οποίους θα διενεργήσει η ίδια η Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί έλεγχοι αφορούν τις προμήθειες και τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολοθούνται στα Νοσοκομεία καθώς υπάρχουν καταγγελίες για πολλές παρατυπίες ακόμη και στην προμήθεια των αναλώσιμων υλικών. Την ίδια στιγμή μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός ζωτικής σημασίας για τον τομέα των προμηθειών ο οποίος θα έχει ορίζοντα 10ετίας, ενώ άμεσα ξεκινά η εκπαίδευση όλων των Φορέων της Κεντρικής και της Περιφερειακής Διοίκησης στον τομέα των συμβάσεων με στόχο να υπάρχει επίσημη πιστοποίηση σε τουλάχιστον 300 Φορείς. Παράλληλα αναμένεται η ενσωμάτωση όλων των κοινοτικών οδηγιών στο ελληνικό Δίκαιο αλλά και ο διεθνής διαγωνισμός για την τεχνογνωσία, την εποπτεία και την αξιολόγηση όλων των εποπτικών οργάνων που ελέγχουν δημόσιες συμβάσεις.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ