Εύσημα του Επιτρόπου της ΕΕ Χρήστου Στυλιανίδη στον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, για την άρτια οργάνωση και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Έμπολα στη χώρα μας.
Εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, απέδωσε στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη τα εύσημα για την άρτια οργάνωση και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Έμπολα στη χώρα μας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στυλιανίδης εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από την άμεση ανταπόκριση της χώρας μας, για τη συμμετοχή της στην υπό στελέχωση Ευρωπαϊκή ομάδα αντιμετώπισης της επιδημίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι, μαζί με τη Σουηδία, οι πρώτες χώρες που στέλνουν υγειονομική ομάδα για να δουλέψει on the ground, επί του εδάφους, για την αναχαίτιση του ιού.
Μετά το πέρας της ενημέρωσης, οι κ.κ. Βορίδης και Στυλιανίδης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μαζί με την Εθνική Επιτροπή Αιμορραγικών Πυρετών, την Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ. Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, το Γενικό Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόδωρο Παπαδημητρίου, και το Διοικητή του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνο Ευσταθίου επισκέφθηκαν τους δύο ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους νοσηλείας στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου ενημερωθήκαν και συζήτησαν με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Είχαν παράλληλα την ευκαιρία να επιθεωρήσουν και την ειδικά διασκευασμένη κινητή μονάδα μεταφοράς.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το θέμα του Έμπολα το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μεγάλο θέμα προτεραιότητας για τη Δημόσια υγεία.
Άλλωστε τα ζητήματα των επιδημιών δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίζει τοπικά. Είναι παγκόσμια προβλήματα και αν δεν υπάρχουν παγκόσμιες απαντήσεις, τότε μπορεί η ανθρωπότητα στο σύνολό της να βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και δύσκολα διαχειρίσιμες.
Ανέφερε, επίσης, ότι στη συλλογική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας θα συμμετάσχει με 6 συνολικά άτομα, υγειονομικούς γιατρούς, νοσηλευτές, και διοικητικούς, και θα συνεισφέρει και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται για τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τις χώρες αυτές που πλήττονται από τον Έμπολα. (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα).
Στο τέλος ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, που είναι ουσιαστική και συμβολική, ενώ αυτό τιμά τον ελληνικό Λαό, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του τόπου και ειδικά τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, και συνέχισε «στέλνω και ένα μήνυμα στον ελληνικό Λαό ότι ”ναι, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης από το ιατρικό προσωπικό, από συγκεκριμένα νοσοκομεία στην Ελλάδα”, έτσι ώστε εάν υπάρξει, που ευχόμαστε να μην υπάρξει, τότε ο ελληνικός Λαός πρέπει να νιώθει ήσυχος ότι οι υγειονομικές αρχές του τόπου, ο υπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η ιατρική κοινότητα είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον θα τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αντιμετώπισης, ώστε να μην έχουμε μετάδοση σε καμία περίπτωση».