Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αίγινα: Ποια είναι η βαρόνη που «βοήθησε» τον χειριστή του ταχύπλοου

Μία βαρόνη από οικογένεια γερμανοαμερικανών τραπεζιτών είναι το πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών σχετικά με την υπόθεση της σύγκρουσης στην Αίγινα. Πρόκειται για τη Νίνα φον Μάλτζαν, που έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, έχει σπουδάσει στη Γενεύη και έχει γνωστή διεθνώς για τη φιλανθρωπική της δράση λόγω των δωρεών που καταβάλλει εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού «Ντουέντε», οι συνεργάτες της οποίας έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο που έχει ήδη προφυλακισθεί. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό μόνο το μικρό όνομά της και όσοι τη γνώριζαν απέφευγαν να αποκαλύψουν τα πλήρη στοιχεία της.

Η ταυτότητα της συγκεκριμένης γυναίκας αλλά και οι άλλοι επιβάτες της θαλαμηγού είχαν προκαλέσει σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Οι εκδοχές

Στις συγκεκριμένες έγγραφες μαρτυρίες ωστόσο παρουσιάζονται και διαφορετικές εκδοχές για τα «προβλήματα» που φέρεται να αντιμετώπιζε ο 77χρονος χειριστής, τα οποία φέρεται να ήταν αυτά που τον εμπόδισαν να βοηθήσει τα θύματα.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι «είχε προβλήματα στη μέση του από τον κυματισμό της θάλασσας», άλλος μιλά για «αίματα στις πατούσες του», ενώ μερικοί τρίτοι τον έβλεπαν απλώς «συνοφρυωμένο να κρατά το κεφάλι του».

Από τα νεότερα στοιχεία της δικογραφίας διαπιστώνεται ότι η ανακρίτρια Πειραιά αναζητά στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων -ακόμη και το τηλέφωνο της βαρόνης- προκειμένου μέσω της σχετικής ανάλυσης να προσδιορισθούν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Το προφίλ της 

Η βαρόνη Φον Μάλτζαν ήταν παλιά φίλη του Θρ. Λυκουρέζου από τις σπουδές του στην Ευρώπη, ενώ είχαν κοινό φίλο έναν έλληνα έμπορο τροφίμων στην Αφρική που έχει έδρα στη Βρετανία. Παράλληλα ήταν αυτή που χρηματοδοτούσε τη ΜΚΟ την οποία είχε συστήσει η οικογένεια του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου μετά τον θάνατο του γιου το 2006 από πτώση από κτίριο στο Κολωνάκι. Ενώ η ελληνική ΜΚΟ απέφυγε να δημοσιοποιήσει την προέλευση αυτής της χρηματοδότησης, η Φον Μαλτζαν, παρότι δεκάδες άλλες δωρεές της, τις έχει σε κοινή θέα.

Η μητέρα της Νίνα φον Μάλτζαν ήταν δημοσιογράφος και η ίδια είχε σπουδάσει διερμηνεία στην Ελβετία. Υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια πολλών γερμανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας του Βερολίνου, ένα ερευνητικό και πολιτιστικό ίδρυμα αφιερωμένο στην «τόνωση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας», και στο Ίδρυμα «James Simon» αφιερωμένο στην «προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού».

Στη θαλαμηγό

Στη θαλαμηγό «Ντουέντε», σύμφωνα με τις καταθέσεις, επέβαιναν τέσσερις κυρίες άνω των 70 ετών από τη Γερμανία και την Ελβετία.

Η γόνος των τραπεζιτών με την τεράστια οικονομική άνεση είχε μοναδικό καλοκαιρινό προορισμό τα τελευταία χρόνια την Αίγινα, όπου έμενε για τουλάχιστον δύο μήνες.

Στην κατάθεση που έδωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ο καπετάνιος της θαλαμηγού «Ντουέντε» κ. Νεκτάριος Λεούσης, αναφέρει ότι όταν υπήρξε η πληροφορία από τον Θρ. Λυκουρέζο ότι είχαν κάποιο πρόβλημα «αποφασίσαμε με την κυρία Νίνα να πάμε και εμείς στο σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος του κ. Λυκουρέζου».

Στη συνέχεια οι δύο έλληνες υπάλληλοί της βοήθησαν τον χειριστή του ταχύπλοου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν -όπως ανέφεραν- για την σύγκρουση και τον θάνατο των επιβαινόντων στη λάντζα.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η βαρόνη, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι μάρτυρες, έφυγε από το νησί.

Μαρτυρίες

Ο κ. Λεούσης -θεωρείται από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες της υπόθεσης- περιγράφει στη συνέχεια της κατάθεσής του ότι ο Θρ. Λυκουρέζος υπέφερε από πόνους στη μέση λόγω του κυματισμού που υπήρχε, την ώρα που είχε επιβιβασθεί στο υποβοηθητικό φουσκωτό (τέντερ) της θαλαμηγού «Ντουέντε».Εν συνεχεία σημειώνει ότι έπειτα από πρόταση δική του και με την παρεμβολή ενός δικηγόρου κανονίστηκε ραντεβού λιμενικών με τον Θρ. Λυκουρέζο σε μεσαιωνικό πύργο της Αίγινας, έτσι ώστε να παραδοθεί


Μία άλλη μάρτυρας που κατέθεσε επίσης την 5η Σεπτεμβρίου έδωσε μία άλλη εκδοχή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε μετά το ατύχημα ο 77χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου.

Όπως σημείωσε, «είδα το φουσκωτό γεμάτο αίματα από τα πέλματα του κ. Λυκουρέζου. Τα πόδια του ήταν πρησμένα και μελανιασμένα και τον βοήθησα για να μπει στο αυτοκίνητο. Τον ρώτησα τι έγινε και μου απάντησε ότι κτύπησε με ένα άλλο σκάφος. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου απάντησε ότι δεν θυμόταν…»

 

Ο κύκλος των καταθέσεων που ζητά η δικαστική λειτουργός του Πειραιά διευρύνεται καθημερινά και θεωρείται πιθανή η κλήση των επιβατών της θαλαμηγού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ