Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ πακέτο μαμούθ 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Την ώρα που τα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία μόνο θετικά δεν είναι καθώς υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση και σε άλλες περιοχές, όπως η Μολδαβία, οι ΗΠΑ με μία κίνηση που προκαλεί αίσθηση, επιχειρεί να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί το Κίεβο, δίνοντας ποσό – μαμούθ για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μην θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί άμεσα η χώρα του στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο με τις κινήσεις του δείχνει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλος τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέχοντάς του υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο δαπανών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων, μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού καταλήξει στο γραφείο του αμερικανού προέδρου.

Με το «πρόγραμμα βοήθειας» αυτό «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Τα 6 δισεκ. προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έκρινε χθες ότι «η γρήγορη υιοθέτηση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του εναντίον του απάνθρωπου (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», κάνοντας λόγο περί «ηθικού καθήκοντος» των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό «των φίλων μας στην Ουκρανία». Η αμερικανική άνω Βουλή αναμένεται να εκφραστεί για το νομοσχέδιο στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσως» τη χρηματοδότηση, καθώς το θέμα είναι επείγον, κατ’ αυτόν.

Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Άβριλ Χέινς υποστήριξε χθες ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, λογαριάζει πως η βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο θα αρχίσει να λιγοστεύει.

«Πιθανόν» ο πρόεδρος της Ρωσίας «λογαριάζει στην εξασθένιση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εν μέσω «ελλείψεων διατροφικών ειδών και ανόδου των τιμών της ενέργειας που ενδέχεται να επιδεινωθεί», κατά την άποψη της κυρίας Χέινς.

Διαβάστε επίσης

Η Λευκορωσία αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις στα νότια σύνορα με την Ουκρανία

Ουκρανία: “Τεχνικά αδύνατον” να χρησιμοποιηθεί ο σταθμός Σούτζα για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέει η Gazprom

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ