Την έγκριση του Ειρηνοδικείου πήρε η νέα Ένωση Δικαστικών Λειοτυργών που, όπως είχε γράψει το ereportaz αποτελεί πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου, κυρίας Βασιλικής Θάνου, και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των δικαστικών Ενώσεων που έκαναν λόγο για διασπατική κίνηση.
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 450/2016 απόφασή του ενέκρινε την ίδρυση και το καταστατικό του νέου συνδικαλιστικού φορέα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Παράλληλα εγκρίθηκαν και τα ονόματα των δικαστών που θα αποτελέσουν την προσωρινή διοίκηση του.
Ως ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης υπογράφουν 40 δικαστές, με πρώτη στον κατάλογο την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Από τους 40 δικαστές 24 είναι από τον Άρειο Πάγο εκ των οποίων 7 είναι αντιπρόεδροι του Ανώτατου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δικαστών του Αρείου Πάγου που περιλαμβάνονται στα ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης, προήχθησαν στον βαθμό που κατέχουν επί της προεδρίας της κυρίας Θάνου.
Αντίθετα, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν περιλαμβάνεται κανένας αντεισαγγελέας, ούτε και η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός Ξένη Δημητρίου, στα 40 ιδρυτικά μέλη της νέας δικαστικής Ένωσης.
Συνεχίζονται οι πιέσεις
Πάντως, συνεχίζουν οι πιέσεις προς τους δικαστές για να εγγραφούν ως μέλη στη νέα Ένωση.
Στο άρθρο 3 του καταστατικού της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι μπορούν να εγγραφούν ως μέλη δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών (ακόμη και δόκιμοι Ειρηνοδίκες), κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο της νέας Ένωσης, στον οποίο γίνεται αναφορά σε ανωτάτους και ανωτέρους δικαστικούς λειτουργούς.
Παράλληλα, η αντίφαση αυτή, όπως λένε δικαστές, αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του καταστατικού της νέας Ένωσης, μαζί με αντισυνταγματικά σημεία που έχουν ήδη διαφύγει της προσοχής του Ειρηνοδικείου της Πρωτεύουσας που ενέκρινε το καταστατικό της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».
Επίσης, πολλές από τις διατάξεις του καταστατικού της νέας Ένωσης είναι όμοιες με διατάξεις άλλων δικαστικών Ενώσεων, όπως είναι της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (απαριθμεί άνω των 3.000 μελών), της οποίας πρόεδρος διετέλεσε η κυρία Θάνου.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το καταστατικό της νέας Ένωση μπορούν να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη και συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαταλείφτηκε, τουλάχιστον προσωρινά, η ίδρυση μιας ακόμη Ένωσης, αυτής της Ένωσης Ειρηνοδικών που απαριθμεί περίπου 1.000 άτομα.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχουν ήδη με σκληρές ανακοινώσεις τους, αντιταχθεί στην ίδρυση της νέας διασπαστικής Ένωσης.
Όπως, επισημαίνουν δικαστές, οι οποίοι για ευνοήτους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, η νέα Ένωση θα επιδιώξει, την παρά του συνταγματικούς περιορισμούς, αύξηση του ανωτάτου ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών κατά δύο χρόνια.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιοι δικαστές, θα επιδιώξει τη χορήγηση ειδικού επιδόματος των 300 ευρώ σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, δημιουργώντας έτσι δικαστές δύο ταχυτήτων.
*Με πληροφορίες από το protothema.gr