Το νέο καθεστώς ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως εγκρίθηκε από την επιτροπή μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Το επόμενο βήμα είναι η τελική έγκρισή του στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών.
Μόλις το νέο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τεθεί σε ισχύ, θα προσφέρει στην ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αντιμετωπίσει όσους ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου λαμβάνουν χώρα ή από το ποιος ευθύνεται. Αναμένεται ότι το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελείται από μέτρα όπως η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αναφορικά με το τελευταίο, η κοινή πρόταση θα αναθέσει επίσης για πρώτη φορά στην Επιτροπή την εποπτεία της εφαρμογής των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Το νέο καθεστώς δεν θα αντικαταστήσει υφιστάμενα γεωγραφικά καθεστώτα κυρώσεων, ορισμένα από τα οποία αφορούν ήδη παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα τα καθεστώτα της Συρίας, της Λευκορωσίας ή της Βενεζουέλας.
Οι προτάσεις αυτές καταδεικνύουν με σαφήνεια τη δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις αρχές του διεθνούς δικαίου σε όλο τον κόσμο. Ανταποκρίνονται στην πολιτική συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου του 2019 για την προώθηση της εγκαθίδρυσης ενός τέτοιου καθεστώτος.
Το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί επίσης βασικό παραδοτέο που προτάθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή στο σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024 στο πλαίσιο της κοινής ανακοίνωσης που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ και την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαβάστε εδώ