Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Ειδική σύνοδος για το Σουδάν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής δήλωσε σήμερα πως ο σουδανικός στρατός επέδειξε “αυτοσυγκράτηση” στην αντίδρασή του στις διαδηλώσεις το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου γεγονός το οποίο είναι είπε μια ένδειξη της δυνατότητας για επιστροφή στον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους πολιτικούς.

Ο Τζέφρι Φέλτμαν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις συνέπειες από την κατάληψη της εξουσίας στο Σουδάν από τον στρατό στις 25 Οκτωβρίου τηλεφωνικώς από την Ουάσινγκτον, αντίθετα με τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα ότι ταξίδεψε στο Σουδάν.

Μια ιατρική οργάνωση δήλωσε πως τρεις διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

Ο Φέλτμαν είπε πως ο απολογισμός είναι “πολύ μεγάλος” αλλά “γενικά…. οι δυνάμεις ασφαλείας επέδειξαν αυτοσυγκράτηση” και πως οι διαδηλωτές επίσης έμειναν μακριά από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες, γεγονός που μείωσε τις πιθανότητες βίας.

“Νομίζω πως αυτό δείχνει μια κατανόηση από τον ίδιο τον σουδανικό λαό ότι πρέπει να είναι προσεκτικός και να βρει ένα δρόμο να επιστρέψει στη σύμπραξη πολιτικών-στρατού που απαιτεί αυτή η μετάβαση”, είπε ο Φέλτμαν, επαναλαμβάνοντας μια έκκληση των ΗΠΑ στον επικεφαλής του στρατού στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν να επαναφέρει την υπό την ηγεσία των πολιτικών κυβέρνηση.

Το πραξικόπημα του Μπουρχάν την περασμένη εβδομάδα απομάκρυνε από την εξουσία μια κυβέρνηση που είχε τοποθετηθεί βάσει μιας συμφωνίας διαμοιρασμού εξουσίας ανάμεσα στον στρατό και τους πολιτικούς μετά την ανατροπή του επί εικοσαετία προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ το 2019 έπειτα από διαδηλώσεις στους δρόμους.

“Καμία πλευρά δεν μπορεί να παραγκωνίσει την άλλη” είπε ο Φέλτμαν για τον στρατό και τους πολιτικούς και πρόσθεσε πως η σύμπραξη πρέπει να είναι μεταξύ ίσων.

Ο Μπουρχάν απομάκρυνε το υπουργικό συμβούλιο του Χάμντοκ στις 25 Οκτωβρίου και τον έθεσε υπό περιορισμό κατ΄οίκον οδηγώντας τις δυτικές χώρες να περικόψουν οικονομική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν στο Σουδάν.

Αιτήματα από επιτροπές αντίστασης στις γειτονιές, που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, περιλαμβάνουν την απόρριψη των διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες του στρατού και την πλήρη αποχώρηση του στρατού από την πολιτική.

Ο συνασπισμός πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν τη συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με τον στρατό το 2019 απέρριψαν επίσης τις διαπραγματεύσεις και κάλεσαν για πλήρη επιστροφή σε πολιτική κυβέρνηση καθώς και για λογοδοσία των ηγετών του πραξικοπήματος.

Η Ουάσινγκτον ήταν “υποστηρικτική σουδανικών λύσεων”, κάλεσε για την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ από τον κατ΄οίκον περιορισμό και να του επιτραπεί να συνεχίσει την εργασία του, είπε ο Φέλτμαν.

Μια πρόταση διαμεσολάβησης που συζητείται τώρα περιλαμβάνει την παράδοση εκτελεστικών εξουσιών στον Χάμντοκ και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου για πολιτικές ομάδες και τη διατήρηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας για τον στρατό.

Ο Χάμντοκ, το γραφείο του οποίου λέει πως δεν μπορεί να επικοινωνήσει ελεύθερα με το προσωπικό του, τους υπουργούς ή τις πολιτικές οργανώσεις έχει θέσει την απελευθέρωση των κρατουμένων και την επιστροφή στην κατάσταση που ίσχυε πριν από το πραξικόπημα ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή μια ειδική σύνοδο για το Σουδάν.

Η σύνοδος θα ξεκινήσει στις 13:30 ώρα Ελλάδας, διευκρινίζεται σε μια ανακοίνωση της ανώτατης αρχής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σαράντα οκτώ χώρες εκ των οποίων 18 χώρες μέλη του Συμβουλίου είχαν ζητήσει χθες την έκτακτη αυτή σύνοδο προκειμένου να εξεταστούν “οι συνέπειες της κατάστασης στη Δημοκρατία του Σουδάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Οι ενέργειες των Σουδανών στρατιωτικών συνιστούν μια προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και του σουδανικού λαού”, ανέφερε σε ένα τουίτ ο Σάιμον Μάνλεϊ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Γενεύη, ο οποίος μετέφερε το αίτημα εξ ονόματος των 48 χωρών.

Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ήδη δώδεκα θανάτους μεταξύ των διαδηλωτών και σχεδόν 300 τραυματισμούς, σύμφωνα με απολογισμό ενός συνδικάτου γιατρών που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας.

Η αστυνομία δηλώνει από την πλευρά της ότι δεν έκανε ποτέ χρήση πραγματικών σφαιρών.

Διαβάστε ακόμη 

Σουδάν: Ο στρατηγός Μπουρχάν παύει τους πρεσβευτές σε Τουρκία, ΗΑΕ, Νότια Αφρική

Σουδάν – Πραξικόπημα: Νέες φονικές συγκρούσεις στο Χαρτούμ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ