Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εικόνα – σοκ από συνωστισμό σε σχολείο στον Πειραιά – Αλαλούμ στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου: Λάθος σε τεστ μαθητή που τελικά βγήκε θετικός στον κορωνοϊό!

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων της χώρας που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το πρώι δημιουργήθηκε αλαλούμ στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, με μαθητή να έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Το παιδί την προηγούμενη Τρίτη είχε παρουσιάσει συμπτώματα ,μεταξύ άλλων και πυρετό.  Το τεστ για τον κορωνοϊό όμως βγήκε αρνητικό.

Όταν υποχώρησαν τα συμπτώματα το παιδί πήγε κανονικά στο σχολείο τη Δευτέρα, ωστόσο υπήρξε τηλεφώνημα από το νοσοκομείο για την παραδοχή λάθους στα αποτελέσματα, καθώς αποδείχτηκε εν τέλει πως το παιδί ήταν θετικό στον ιό. “Παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, η απόφασή τους ήταν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα. Μας λένε μην ανησυχείτε. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία, αλλά το παιδί είχε έρθει τη Δευτέρα σε επαφή με άλλους μαθητές”, λέει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Ηλίας Πατίδης.

Ο ίδιος ανέφερε πως “ανάλογα περιστατικά υπάρχουν και σε άλλα σχολεία του Πειραιά”.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού σε σχολείο του Πειραιά που μετέδωσε το πρωί η εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Εικόνα συνωστισμού σε σχολείο του Πειραιά – Πηγή: ΑΝΤ1

Ήδη έχουν γίνει αλλαγές στο πρωτόκολλο όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Όπως είπε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, όταν διαπιστώνεται ένα κρούσμα κορωνοϊού θα κλείνει το τμήμα. Με περισσότερα κρούσματα, ωστόσο, θα αναστέλλει τη λειτουργία του ολόκληρο το σχολείο.

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του με τις εξής αρμοδιότητες:

Διαχείριση μεμονωμένων περιστατικών:

-Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

– Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό είναι θετικό

Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:

Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε:

Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία διδάσκει σε περισσότερα τμήματα ή έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα, για τον προσδιορισμό των απαραίτητων μέτρων θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά εκτίμηση κινδύνου για τυχόν στενές επαφές εντός 48 ωρών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

Δ) Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό είναι αρνητικό το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος του μοριακού τεστ:

Στ) Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ:

Διαχείριση δύο επιβεβαιωμένων περιστατικών που διαγνώστηκαν σε διάστημα 14 ημερών:

Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση: Συνιστάται συνέχιση των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων με συνέπεια στη συστηματική εφαρμογή των μέτρων.

Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση (χωρίς τα δύο κρούσματα να έχουν οικογενειακή σχέση ή στενή επαφή μεταξύ τους εκτός της σχολικής μονάδας):

• Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σχολικής κοινότητας από τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 για εγρήγορση και έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων περιστατικών

• Ενίσχυση μέτρων στο σχολικό περιβάλλον:

– τήρηση αποστάσεων

– ορθή χρήση μάσκας

– υγιεινή χεριών

– αναπνευστική υγιεινή

– καθαριότητα περιβάλλοντος

• Εκτίμηση κινδύνου και σύσταση για εργαστηριακό έλεγχο των στενών επαφών στο σχολείο.

• Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων αναστολής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήμα κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα).

Διαχείριση τριών ή περισσότερων κρουσμάτων μέσα σε 14 ημέρες:

Άμεση επικοινωνία του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών.

Ορισμός συρροής κρουσμάτων σε σχολείο

Τουλάχιστον 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, σε διάστημα 14 ημερών, μεταξύ μελών του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση και δεν υπάρχει μεταξύ τους στενή επαφή εκτός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων αναστολής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήματα κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα).

Διαδικασία για τη διακοπή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού:

Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Α΄βάθμιας ή Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.

Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας ενημερώνει α/ τον Διευθυντή της οικείας Α΄βάθμιας ή Β΄βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β/ τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή τον αντικαταστάτη του και γ/ τον ΕΟΔΥ.

Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες.

Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.

Πηγή: iefimerida.gr /ant1tv.gr /news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ