Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Είναι πολλά τα δισ. – To κόστος για την ανοικοδόμηση Συρίας, Ουκρανίας και Γάζας

Στην αυγή της νέας χρονιάς, η πιο παρηγορητική σκέψη για τους λαούς που βίωσαν τους πολέμους είναι η επιστροφή στις εστίες και η ανοικοδόμηση της πατρίδας τους. Ποιο είναι όμως το κόστος γι’ αυτό σε Γάζα, Ουκρανία και Συρία, τις τρείς περιοχές που τράβηξαν τα βλέμματα το 2024;

Αθροίζοντας τις εκτιμήσεις για το κόστος της αποκατάστασης για τις παραπάνω τρεις περιοχές, βγαίνει ένας λογαριασμός που προσεγγίζει τα 950 δισ. δολ.! Συγκριτικά, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τα περίπου 800 δισ. ευρώ που εισηγήθηκε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και πρωθυπουργός της Ιταλίας για να μεταμορφωθεί η οικονομία της ΕΕ και σίγουρα αφήνει πολύ πίσω το Σχέδιο Μάρσαλ που ήταν σχεδόν 174 δισ. δολ (τιμές 2024).

Ξεκινώντας με την περιοχή που έχει ισοπεδωθεί περισσότερο από κάθε άλλη στον πλανήτη, τη Γάζα, το κόστος ανοικοδόμησης μετά την εισβολή του Ισραήλ μπορεί να φτάσει τα 80 δισ., σύμφωνα με ειδικούς.

Μιλώντας στο Bloomberg ο οικονομολόγος της RAND, Daniel Egel, είπε στο ότι η ανασυγκρότηση θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το ποσό λαμβάνοντας υπόψη το κρυφό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της αγοράς εργασίας που έχει επηρεαστεί από τους θανάτους και τους τραυματισμούς.

Προηγούμενος υπολογισμός του ΟΗΕ, άνοιξη του 2024, έδινε μικρότερο νούμερο για την ανοικοδόμηση, περίπου 50 δισ δολ. «Ένα πρόγραμμα έγκαιρης ανάκαμψης για τρία χρόνια για να φέρει πίσω εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους σε προσωρινά καταφύγια στις αρχικές τους τοποθεσίες με ολοκληρωμένη κοινοτική υποστήριξη, θα κοστίσει μεταξύ 2-3 δις. δολ.», δήλωσε ο Αμπντουλλάχ Νταρντάρι, διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου για τα Αραβικά Κράτη στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP). «Η συνολική ανοικοδόμηση της Γάζας σήμερα σύμφωνα με την εκτίμησή μας θα είναι μεταξύ 40-50 δις. δολ., τουλάχιστον» είχε πει τον Μάιο.

 

Βέβαια, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ δεν λαμβάνουν υπόψη την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα που ξεκίνησε τον Μάιο, ούτε τις ζημιές που υπέστησαν σε άλλα μέρη του θύλακα από τον Ιανουάριο.

Η μεγάλης κλίμακας ανοικοδόμηση απαιτεί πρώτα την απομάκρυνση πάνω από 42 εκατ. τόνους ερειπίων που έχουν απομείνει στον απόηχο του αδιάκοπου βομβαρδισμού του θύλακα από τον Ισραηλινό στρατό.

Ουκρανία

Οι εκτιμήσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι περίπου 500 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα 478 δισ. δολ. «Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε τόσο σημαντική ανάγκη. Για να γίνει αυτό με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, ο συντονισμός θα είναι απαραίτητος», είχε δηλώσει η Πένι Πρίτσκερ, Ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας.

 

«Σκεφτείτε λοιπόν, σε αντίθεση με το Σχέδιο Μάρσαλ όπου ένας χορηγός, οι ΗΠΑ, ηγείτο της ανοικοδόμησης πολλών χωρών σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, αυτή είναι μια περίπτωση όπου πολλές χώρες, επιχειρήσεις, άνθρωποι, κατευθύνουν την ανοικοδόμηση ενός κράτους, της Ουκρανίας. Προφανώς, αυτό κάνει τον συντονισμό πιο δύσκολο, αν και μας επιτρέπει να προσφέρουμε πρωτοφανή ποσά χρηματοδότησης, δημιουργικότητας, τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην πρόκληση» έλεγε.

Συρία

Για τη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών του 2019 -δηλαδή πέντε χρόνια πριν την πτώση του Άσαντ, το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας κυμαίνονταν από 250 δισ. δολ. έως 400 δισ. δολάρια, στοιχεία που ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό ολόκληρης της συριακής κυβέρνησης για το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ