Οσμή σκανδάλου αναδύεται από πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης φοροδιαφυγής πασίγνωστου επιχειρηματία, στην οποία εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και εισαγγελικοί λειτουργοί. Δύο ζεύγη ελεγκτών του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε
ότι «παρέβησαν με πρόθεση το υπηρεσιακό τους καθήκον με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον (σ.σ. στον επιχειρηματία) παράνομο όφελος».
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
• Πώς και γιατί παραγράφηκαν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανώτατα στελέχη
της φορολογικής διοίκησης
• Τα κακουργήματα που βαπτίστηκαν πλημμελήματα, η ζημία του Δημοσίου και ο
πειθαρχικός έλεγχος στη λειτουργό της Θέμιδος
• Προκλητική τοποθέτηση ελεγκτή που με δόλο ευνόησε μεγαλοεπιχειρηματία στην
ΑΑΔΕ
Ωστόσο όχι μόνο δεν διώχθηκαν, αλλά ένας εξ αυτών πήρε προαγωγή καθώς το 2020 τοποθετήθηκε ως «τοποτηρητής» στην ΑΑΔΕ! Στο μεσοδιάστημα η εισαγγελική λειτουργός η οποία χειρίστηκε την υπόθεσή τους φρόντισε, όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα, να διαστρεβλώσει τα πραγματικά περιστατικά.
Για το πρώτο ζεύγος των ελεγκτών «βάπτισε» τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της κακουργηματικής απιστίας ως πλημμελήματα ψευδούς αναφοράς στην Αρχή και παράβασης καθήκοντος, και αρχειοθέτησε την υπόθεση λόγω παραγραφής! Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζεύγος ελεγκτών, η ίδια εισαγγελική λειτουργός καταγγέλλεται ότι, υιοθετώντας μια σκανδαλωδώς βλαπτική σκέψη για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, πάγωσε τη ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο στον χρόνο και την όρισε στο ποσό των 119.964 ευρώ, δηλαδή 36 ευρώ κάτω από την κακουργηματική απιστία των 120.000 ευρώ. Μάλιστα προκειμένου να επιτύχει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης λόγω πλημμελήματος έλαβε την πρωτοφανή θέση ότι δεν υπολογίζονται ως ζημία του Δημοσίου οι προσαυξήσεις που όλα αυτά τα χρόνια απωλέσθησαν!
Η υπόθεση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», απασχόλησε τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου και εσχάτως και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος πλέον έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα ασκηθεί ή όχι
πειθαρχική δίωξη σε βάρος της συγκεκριμένης εισαγγελέως. Τα γεγονότα, πάντως, μιλάνε από μόνα τους. Την ίδια στιγμή, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν και για τον ρόλο του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος παρότι ήταν ενήμερος για την εμπλοκή των συγκεκριμένων ελεγκτών στη δυσώδη υπόθεση, φρόντισε έναν εξ αυτών, το 2020, να τον αναβαθμίσει και να του δώσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο!
Ψευδής βεβαίωση
Η υπόθεση εκκινεί χρονικά πριν από αρκετά χρόνια όταν μετά από μήνυση η οποία κατατέθηκε από πρώην συνεργάτη μεγαλοεπιχειρηματία ξεκίνησε, έστω και σπασμωδικά, η υπόθεση να διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές.
Η μήνυση κατατέθηκε το 2007, η δίωξη ασκήθηκε το 2010, η ανάκριση «κοιμήθηκε» μέχρι το 2015 και εντέλει ο επιχειρηματίας και δύο στενοί του συνεργάτες παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση-μαμούθ στην εταιρεία τους! Στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης οι δικαστικές Αρχές……………………………………………………………….