Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Εκ νέου αντίδραση Κοντονή σε απόφαση της Δικαιοσύνης

  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, αντέδρασε στην απόφαση του Εφετείου Αναστολών 
  • Η Ηριάννα και ο Περικλής παραμένουν έγκλειστοι επειδή δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία
  • Διαμαρτυρίες και επεισόδια έξω από το Εφετείο όταν ακούστηκε η απόφαση που διατηρεί τους δύο νέους στη φυλακή

Ο Σταύρος Κοντονής επέλεξε και πάλι να παραμερίσει το θεσμικό του ρόλο, αυτόν του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να σχολιάσει μία απόφαση της Δικαιοσύνης! Μετά την απόφαση ρου Πενταμελούς Εφετείου να μην αποφυλακιστεί η Ηριάννα και ο Περικλής, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.

Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν, για δεύτερη φορά, οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης.

Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους.»

Νωρίτερα, οι δύο νέοι είχαν οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή αφού απορρίφθηκαν με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών οι αιτήσεις αποφυλάκισης. Παραμένουν, λοιπόν, έγκλειστοι για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς με σχεδόν ανύπαρκτα στοιχεία.

Η 28χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 33χρονος, ζητούσαν για δεύτερη φορά την αναστολή έκτισης των ποινών που τους επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απόφαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό σε νομικούς κύκλους καθώς τα στοιχεία που δέχθηκε το δικαστήριο θεωρούνται από πολλούς ισχνά για να οδηγήσουν σε καταδίκη.

Η Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση “ΣΠΦ”, βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, όπου κοιμόταν και η ίδια. Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος των “ΣΦΠ”, στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε.  Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία», τόνισε μετά το τέλος της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς και συνέχισε: «Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτοτρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική».

Κατά την αρνητική προς την αποφυλάκιση πρότασή του, ο εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης, ισχυρίστηκε: «Δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή. Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον. Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ