Πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Λάρισα, καθιερωμένη εκδήλωση του ΣΥΓΑΠΑ (Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια) για ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των γονέων σε θέματα ψυχολογίας του διαζυγίου.
Επίκαιρο όμως αποτελεί το θέμα της πρότασης για αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα και των διατροφών.
Ο ΣΥΓΑΠΑ εδώ και πολλά χρόνια προτείνει την αποδικαστηριοποίηση των διαζυγίων όσον αφορά τα παιδιά. Εξωδικαστική επίλυση με διαμεσολαβητές ψυχολόγους και άλλους εκτός δικηγόρων. Να υπάρξουν κοινωνικές υπηρεσίες σε κάθε πόλη, ειδικές για προβληματικά ζευγάρια. Κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, κτλ σε σχολεία για εκπαίδευση δασκάλων, καθηγητών, γονέων και αντιμετωπίζουν τα παιδιά των διαζυγίων με ιδιαίτερο τρόπο, όπως και τις συγκρούσεις που συμβαίνουν στα σχολεία για το θέμα της επικοινωνίας γονέα που δεν έχει την επιμέλεια & παιδιού.
Να υπάρξει η συνεπιμέλεια – εναλλασσόμενη κατοικία, υποχρεωτικά και να ερωτάται το παιδί μόνο στην αρχή του διαζυγίου. Να υπάρξουν ειδικοί οικογενειακοί δικαστές με εξειδίκευση στην παιδο-ψυχολογία (να μην είναι χωρισμένοι οι ίδιοι) και να εκδικάζουν σε ειδικούς χώρους (οικογενειακά δικαστήρια) όταν και εάν χρειαστεί μετά τη διαμεσολάβηση και πορίσματα κοινωνικών υπηρεσιών με τη γνώμη του παιδιού. Να αλλάξουν οι όροι: ‘γονική μέριμνα’, ‘επιμέλεια’ και να εισαχθεί ο όρος ‘κατοικία’.
Οι διατροφές να μην δικάζονται κάθε δύο χρόνια αλλά να αναπροσαρμόζονται με τον τιμάριθμο, να πληρώνονται από το Κράτος και να μην συγχέονται με την επικοινωνία διότι αποτελούν προϊόν εκβιασμού. Να δικάζονται δε άμεσα δίχως καθυστέρηση η οποία οδηγεί σε αποξένωση του ενός γονέα. Το Σύνδρομο Γονικής Αλλοτρίωσης-Αποξένωσης να γίνει επιτέλους αποδεκτό σαν κακοποίηση παιδιού (όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου) και να ελέγχονται οι γονείς που αναλαμβάνουν την αποκλειστική επιμέλεια, πολύ συχνά για να αποδειχθεί οτι την εκτελούν σωστά.