Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο e-κύκλος του Ε. Βενιζέλου και το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Ά. Διαμαντοπούλου με θέμα “Παιδεία και ανάπτυξη” προς τιμήν του καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη.
Η αίθουσα του Royal Olympic γέμισε από πολύ νωρίς και η κουβέντα για την παιδεία δεν άργησε να αποκτήσει ρυθμό και να καταλήξει σε ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Στον χαιρετισμό του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι άλλαξε άποψη σχετικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τονίζοντας: «πιστεύω ότι το μη κρατικό πανεπιστήμιο θα δώσει κίνητρα επιβίωσης και στο δημόσιο πανεπιστήμιο πλέον, ιδίως στο ερευνητικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Άλλωστε η παλιά συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου πια μετά τη νομολογία και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τις εξελίξεις σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».
«Ήμουν πιστός οπαδός του δημοσίου πανεπιστημίου- είπε- και του άρθρου 16 του Συντάγματος, πίστευα πως έχουμε την επαρκή συνταγματική υποδομή για μη κρατικά- μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και τώρα στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω».
Για το θέμα της εκδήλωσης είπε ότι σκοπός είναι «να ανοίξουμε έναν δημόσιο διάλογο για τη σχέση παιδείας και ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, ένα δημόσιο διάλογο για το περιβόητο μετα-μνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης. Να απαντήσουμε δηλαδή μέσα από αυτή την ειδική γωνία της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και παιδείας με την πλήρη έννοια του όρου, με την ανάπτυξη, με το αίτημα για ανάπτυξη, με το ευρύτερο ερώτημα αν μπορεί αυτός ο τόπος να κερδίσει το χαμένο χρόνο, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα του, την ουσιαστική ισοτιμία του μέσα στην Ευρώπη, τη θέση του μέσα στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Κώστας Σοφούλης είναι ένας άνθρωπος που έχει καταξιωθεί πανεπιστημιακά, ερευνητής, δάσκαλος. Ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το πανεπιστήμιο του Αιγαίου, του οποίου είναι ο πραγματικός ιδρυτής και θεμελιωτής. Άρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο και μάλιστα περιφερειακό πανεπιστήμιο, διάσπαρτο στο χώρο, χωρίς ενιαίο campus, τι σημαίνει πανεπιστήμιο και περιφερειακή ταυτότητα, πανεπιστήμιο και νησιωτικότητα που είναι ένα άλλο πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα για μια Ελλάδα με την ελληνική μορφολογία».
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την επιλογή του θέματος της εκδήλωσης τόνισε: «Καμία χώρα δεν πρόκειται να δει σταθερή ανάπτυξη και δημοκρατία, χωρίς την εκ βάθρων αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Μια αλλαγή που αφορά το ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα από το Πανεπιστήμιο μέχρι και το Σχολείο και ανοικτό στην οικονομία και στη κοινωνία Από το κλειστό κρατικό κομματικά ελεγχόμενο σύστημα, στο ανοικτό και με λογοδοσία και αξιολόγηση σύστημα, με σύνδεση με την αγορά εργασίας, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τις επιχειρήσεις με αναγόρευση σε πρωτεύοντα παράγοντα της επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Η κ. Διαμαντοπούλου διαχώρισε κατηγορηματικά την δράση και την υπόσταση των Πανεπιστημίων από την εκλογική λειτουργία των κομμάτων και σημείωσε πως οι εργασίες τους δεν συνδέονται με την προετοιμασία ή την ίδρυση πολιτικού κόμματος, αλλά την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και του τεκμηριωμένου λόγου στην πολιτική, υποστηρικτικά ως εργαλείο σκέψης, ανάλυσης και στρατηγικής.
«Είναι αυτονόητη πια η διάθεση και η πρόθεση να ξεπεράσουμε «τον κομματικό τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων» και να ενώσουμε δυνάμεις ιδέες με καινοτόμο και ανυστερόβουλο τρόπο. Υπάρχει όμως στόχος. Μέσα από την όσμωση τους πολιτικής με την κοινωνική και τεχνοκρατική εμπειρία να επαναπροσδιορίσουμε με όρους μέλλοντος τον προοδευτικό λόγο και χώρο στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Δημ. Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης και Χ. Κεφαλίδου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης και οι βουλευτές Γ. Αμυράς και Γ. Μαυρωτάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής . Λ. Γρηγοράκος, οι πρώην υπουργοί και/ή στελέχη του δημόσιου τομέα Τ. Γιαννίτσης, Γ. Φλωρίδης, Μ. Αποστολάκη, Κ. Σπηλιόπουλος και Γιώργος Ζανιάς, τα στελέχη της Κίνησης Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Γ. Τούντας, Π. Ιωακειμίδης , Ν. Διακουλάκης και Παύλος Αθανασόπουλος τα μέλη της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Κωστούλας, Μάνος Επιτροπάκης, οι συντονιστές των Pes Activists Αλέξανδρος Καρύδης και Θανάσης Τσαλδάρης κι άλλες προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς και πολλοί πανεπιστημιακοί και στελέχη από τον χώρο της εκπαίδευσης.
Το πηγαδάκι Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πολλοί έλεγαν πως η εκδήλωση θα αναλωθεί σε συζητήσεις για την ίδρυση νέου φορέα, οι διοργανωτές δεν ξέφυγαν καθόλου από το περιεχόμενο της και ως το τέλος της συνέχισαν τον διάλογο για την παιδεία με προτάσεις αλλά και αντιπαραθέσεις. Πάντως στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν από τον κόσμο πριν και μετά την εκδήλωση οι κουβέντες για την ανάγκη έκφρασης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου βρισκόντουσαν στο επίκεντρο, με τους περισσότερους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον κάθε πρόταση του Ε. Βενιζέλου και της Α. Διαμαντοπούλου.
Και τα δύο think tank της κεντροαριστεράς πάντως θα συνεχίσουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις, καθώς εξελίσσονται με επιτυχία ενώ δεν είναι λίγες φορές που συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο από αυτές των κομμάτων του χώρου.
Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε ο διάλογος που είχαν η Άννα Διαμαντοπούλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο:
«Και καλά, εγώ, εντάξει, είμαι tank. Αλλά να είσαι και εσύ;» είπε χαριτολογώντας ο Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στην Αννα Διαμαντοπούλου η οποία απάντησε λέγοντας: «Εγώ είμαι το think και εσύ είσαι το tank».
Πληροφορίες από zoomnews.gr