Ο ισραηλινός οικισμός Εβιατάρ, παράνομος και βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα εκκενωθεί και θα γίνει στρατιωτική βάση, ανακοίνωσαν ισραηλινές πηγές, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων με τους Παλαιστίνιους γείτονες.
Βάσει συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τους έποικους και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, οι έποικοι πρέπει να εγκαταλείψουν εντός των προσεχών ημερών τον οικισμό Εβιατάρ, αλλά οι τροχοβίλες τους θα παραμείνουν εκεί για να εγκατασταθεί ο στρατός, για όσο χρόνο το υπουργείο Άμυνας επανεξετάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης.
Σχεδόν 50 οικογένειες ζουν στον οικισμό Εβιατάρ, παράνομο και βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, δηλαδή που ανεγέρθηκε χωρίς την άδεια των επίσημων ισραηλινών αρχών τον περασμένο μήνα κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι.
Το υπουργείο Άμυνας θα κάνει σε έναν πρώτο χρόνο τον Εβιατάρ στρατιωτική βάση, στη συνέχεια θα ανεγερθεί εκεί ένα ταλμουδικό σχολείο, “γεσίβα”, δήλωσε ο Γιόσι Ντάγκαν, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου που διαχειρίζεται τους εβραϊκούς οικισμούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Στο μεταξύ, το υπουργείο θα ελέγξει τη νομική δυνατότητα ανέγερσης ενός οικισμού επί τόπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και την υπουργό Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ αφήνει τη δυνατότητα “έγκρισης” ενός οικισμού, σύμφωνα με τον Ντάγκαν.
Η ομάδα της Σακέντ επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας, αλλά το γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας δεν έκαναν άμεσα ένα σχόλιο.
Η εγκατάσταση χιλιάδων Ισραηλινών στον τομέα αυτό, στις αρχές Μαΐου, μετά τον θάνατο νεαρού εποίκου τον οποίο σκότωσε ένας Παλαιστίνιος, είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, κυρίως στο γειτονικό χωριό Μπέιτα.
Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε έναν μήνα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στο περιθώριο των συγκεντρώσεων αυτών.
“Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός κανονικού οικισμού και ενός σχολείου ή μιας στρατιωτικής τοποθεσίας”, εκτιμά ο Μούσα Χαμάγελ, αντιδήμαρχος της Μπέιτα, λέγοντας ότι “απορρίπτει μια απόφαση που έχει στόχο “να ικανοποιήσει τους έποικους”.
Τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι της Μπέιτα συγκεντρώνονταν τη νύχτα, έκαναν θόρυβο, έβαζαν φωτιά σε λάστιχα και άναβαν πυροτεχνήματα για να ενοχλούν τους εποίκους και να τους κάνουν να φύγουν.
Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς είχε δώσει εντολή για την εκκένωση του οικισμού αλλά αυτή η απόφαση είχε ήδη παγώσει από τον τότε πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σχεδόν 475.000 έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ. Στη Δυτική Όχθη ζουν 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.