Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εκλογές 2023 – Financial Times: Πώς το πελατειακό κράτος οδηγεί σε νέα νίκη τον Ερντογάν

Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για την προεδρία της χώρας εξελίσσεται ομαλά, μέχρι στιγμής, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να περάσει στην τρίτη δεκαετία της διακυβέρνησής του, στηριζόμενος σε ένα πολυπλόκαμο πελατειακό σύστημα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδειχθεί θριαμβευτής στις σημερινές προεδρικές εκλογές, θα οφείλει τη νίκη του εν μέρει στα ισχυρά δίκτυα πατρωνίας που έχει οικοδομήσει στις δύο δεκαετίες διακυβέρνησής του, επισημαίνουν οι FT.






Oι κάλπες άνοιξαν στις 8:00, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων 4,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Mέχρι στιγμής η διαδικασία προχωρά ομαλά, παρά ο τεταμένο πολιτικό κλίμα στη γειτονική χώρα.

Οι FT αναφέρουν ότι από το κόμμα του Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ιδρύθηκε το 2001, προέκυψε ένα εκτεταμένο σύστημα επιρροής, υποστήριξης και κρατικών παροχών, στο οποίο πολλοί στη χώρα βασίστηκαν για να ζήσουν – και φοβούνται ότι μπορεί να τελειώσει χωρίς τον Ερντογάν στην προεδρία.

Εξαρτημένοι από το ΑΚΡ εκατομμύρια Τούρκοι

«Ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων … αισθάνεται ότι εξαρτάται από την παραμονή του ΑΚΡ στην εξουσία για να συνεχίσει να λαμβάνει οφέλη από το κράτος», δήλωσε ο Μουράτ Σομέρ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση πιστεύουν ότι η σχέση τους με το κράτος εξαρτάται από τις καλές σχέσεις με το ΑΚΡ. Είναι εξαρτημένοι από το ΑΚΡ».

Ο Ερντογάν στηρίχθηκε στο τεράστιο δίκτυο «βάσης» του για να εξασφαλίσει προβάδισμα στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου και πηγαίνει στο β’ γύρο σήμερα, εναντίον του αντιπάλου του της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως το ισχυρό φαβορί.

Ωστόσο, οι επικριτές επιμένουν ότι η αναμέτρηση είναι άνιση εξαρχής, με τον 69χρονο πρόεδρο να χρησιμοποιεί μια σειρά από κρατικούς πόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την κυβέρνηση ακολούθησαν στενά την αφήγηση του ιδίου και του ΑΚΡ.

«Δώρα» του Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία






Η κυβέρνηση του Ερντογάν περιέλουσε τη χώρα με προεκλογικές παροχές, όπως δωρεάν φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση και 10 GB δωρεάν internet για τους φοιτητές. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική εκστρατεία επίσης να έπαιξαν ρόλο υπέρ του προέδρου.

Οι παροχές αυτές σχεδιάστηκαν για να αντισταθμίσουν μια ζοφερή οικονομική εικόνα για τη χώρα των 85 εκατ. κατοίκων. Η άνοδος των τιμών και η λίρα που έπεσε σε νέο χαμηλό επίπεδο την Παρασκευή, διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των απλών ψηφοφόρων, επισημαίνει το έγκριτο οικονομικό μέσο.

Τα ισχυρά δίκτυα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και το κόμμα του επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις. Ο διευθυντής ενός τουρκικού βιομηχανικού ομίλου που εδρεύει σε ένα προπύργιο του ΑΚΡ δήλωσε ότι δεν θα αναλάμβανε εργασίες από εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ερντογάν λόγω των όρων που συνδέονται με τη σύμβαση.

«Δεν σκέφτονται μόνο τη δουλειά, σκέφτονται κάτι διαφορετικό», δήλωσε το στέλεχος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Περιέγραψε ένα κυκλικό σύστημα όπου οι άνθρωποι πληρώνουν για το προνόμιο να εργάζονται με μια εταιρεία που πρόσκειται στο κράτος και αναμένεται να δώσουν μίζες σε αντάλλαγμα.

Ο Αρντά Καν Κουμπαρασίμπασι, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, ο οποίος έχει μελετήσει την άνοδο του ΑΚΡ, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παρέχει προσφορές και ευκαιρίες μόνο για ομάδες που βρίσκονται κοντά της».

 







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ