Με ταχείς ρυθμούς η χώρα οδηγείται προς τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής 25ης Ιουνίου μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.
Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά στο ύστατο βήμα που προβλέπει το Σύνταγμα για τη δυνατότητα διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, συγκαλώντας σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώτος κατέφθασε, στις 10:50, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Λίγα λεπτα αργότερα το κατώφλι του Προεδρικού πέρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Στη σύσκεψη αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σημειώνεται πως στη σύσκεψη θα κρατούνται πρακτικά.
Επόμενο βήμα είναι η ανάθεση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας Ευαγγελία Νίκα ή του Aρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές. Στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ο καθηγητής και προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ως ο αρχαιότερος (ως είθισται) πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Ο Ιωάννης Σαρμάς θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.
Αύριο αναμένεται να ορκιστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και την Παρασκευή η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οριστεί σε συνεννόηση με τα κόμματα.
Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.
Παράλληλα, χθες με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς οριστεί.
Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος για μία ημέρα. Ως πιθανότερη θεωρείται η επανεκλογή του νυν προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών.
Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξαρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.
Δεύτερες εκλογές: Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.
Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.
Σε θέση μάχης τα κόμματα
Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές «διαβάζουν» τα κόμματα και ξεδιπλώνουν τη στρατηγική με την οποία θα φτάσουν στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.
Το γαλάζιο στρατηγείο μεταφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς. Στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές, η ΝΔ θα προτάξει τη σταθερότητα και την ισχυρή αυτοδυναμία. Με βάση τη στρατηγική αυτή, χαράσσεται και ο χάρτης των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη και έμφαση αναμένεται να δοθεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Μία από τις κυριότερες ανησυχίες στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι το «σύνδρομο του καναπέ», δηλαδή λόγω της εμφατικής νίκης την Κυριακή ένα κομμάτι των πολιτών να απέχει από τις εκλογές. Παράλληλα, ξορκίζει την αλαζονεία.
Η Κουμουνδούρου μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα της Κυριακής θα επιδιώξει την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης από το 65% που καταγράφηκαν στις πρώτες εκλογές και να περάσει το μήνυμα πως η χώρα χρειάζεσαι ισχυρή αντιπολίτευση και ότι είναι η μόνο πολιτική δύναμη που μπορεί να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ. Κύρια επιδίωξη είναι η κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς με την προσπάθεια προσέγγισης των ψηφοφόρων του 2019 και επιστροφής των ψήφων που έφυγαν στις πρώτες κάλπες προς το ΠΑΣΟ, αλλά και η διασφάλιση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να χαράξει τη νέα εκλογική στρατηγική.
Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξεί με τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών επιδιώκει τον επαναπατρισμό παλαιότερων ψηφοφόρων του και την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς. Κύριο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες θα είναι μια «ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη αντιπολίτευση στη ΝΔ».
Το ΚΚΕ βρίσκεται σε εκλογική εγρήγορση και θα συνεχίσει με στόχο την αύξηση των ποσοστών του.
Η Ελληνική Λύση θα συνεχίσει τη στρατηγική που εφάρμοσε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο και θα καλέσει τους ψηφοφόρους να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Η αυτοδυναμία της ΝΔ και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο
Την Τρίτη δημοσιεύτηκε η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις Εκλογές 2023, στην οποία αποτυπώνονται τα πρώτα συναισθήματα των πολιτών μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής. Οι ερωτήσεις αφορούν το πώς είδαν οι πολίτες τη νίκη της ΝΔ, αν επιθυμούν αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές αλλά και τι θα πρέπει να γίνει στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί όπου ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα συναισθήματα που δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ένα 50% αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα, ενώ ένα 48% το αποτίμησε αρνητικά.