Τα στοιχεία για τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προβληματίζουν Μακρόν και Λεπέν
Το ύψος της αποχής προβληματίζει για άλλη μια φορά τους δύο μονομάχους των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνώσε το υπουργείο Εσωτερικών έδειξαν μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2017 όταν και πάλι είχαν τεθεί αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μακρόν και Λεπέν με αναρτήσεις τους στο Twitter κάλεσαν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες με τη φράση «ψηφίστε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Σούρας – Πάτρα: Το μοναδικό συγκλονιστικό νέο στοιχείο είναι οι φωτογραφίες της Ίριδας στην «ΜΠΑΜ»
- Πάτρα: Πειθαρχική έρευνα για τους ιατροδικαστές Ίριδας και Μαλένας
- Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» για τα ευρήματα στην Ίριδα
A voté !
Aux milliers de Françaises et de Français qui permettent au scrutin de se tenir : merci. Dans les bureaux de vote de nos villes et de nos villages, vous êtes le cœur battant de notre démocratie. pic.twitter.com/uMzsMu0pJi— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 24, 2022
A voté ! 🗳 pic.twitter.com/Nm3YnrxBI1
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) April 24, 2022
Οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν το πρωί της Κυριακής. Πρώτη η Λεπέν στις 11 τοπική ώρα, στο εκλογικό της προπύργιο Henin Beaumont κοντά στην πόλη Λίλη της βόρειας Γαλλίας. Ο Μακρόν ψήφισε λίγο αργότερα στο Touquet, θέρετρο στον Ατλαντικό, όπου είναι το πατρικό εξοχικό της συζύγου του, Μπριζίτ.
Μια από της δυσκολίες της σημερινής Κυριακής είναι ότι οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν τις σχολικές διακοπές της άνοιξης, με συνέπεια οι αιτήσεις για πληρεξούσια για όσους θέλουν να εκπροσωπηθούν, να έχουν φτάσει τον σημαντικό αριθμό των 600.000.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη 1 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 26,41%. Το ποσοστό αυτό, πάντως, είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το οποίο ήταν 25,48%.
Πάντως το ποσοστό συμμετοχής αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον δεύτερο γύρο του 2017 όταν και τότε είχαν μονομαχήσει Μακρόν και Λεπέν και το οποίο την ίδια χρονική περίοδο είχε ανέλθει στο 28,53% με το τελικό ποσοστό αποχής όταν έκλεισαν οι κάλπες να είναι πάνω από 25% σε πανεθνικό επίπεδο.
Πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το ποιός η ποιά θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίες κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αλλά στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21.00.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο πάλι την Μαριν Λεπέν. Από την άλλη η Μαριν Λεπέν, κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί πριν από 50 χρόνια, ναι μεν ηττάται για τρίτη φορά στην καριέρα της, πλην όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 έκατ. ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατ. ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί περί τα 15 εκατ ψήφους.
Τέλος, η Γαλλία ναι μεν θα γνωρίζει σήμερα το βράδυ τον ή την ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την ερχόμενη πενταετία, αλλά δεν θα έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δυο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Τα τελευταία εξήντα χρόνια μόνο ο Μιτεράν και ο Σιράκ κατάφεραν να επανεκλεγούν, έχοντας όμως υποχρεωθεί στη διάρκεια της πρώτης τους θητείας να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με πρωθυπουργό πολιτικό τους αντίπαλο. Ο Μακρόν απέφυγε αυτή τη συγκατοίκηση κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα την αποφύγει και στη δεύτερη θητεία του αν εκλεγεί;