Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Eκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία – “Πολιτικός σεισμός” από την άνοδο της Λεπέν

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη ήλθε πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λικ Μελανσόν που βρίσκεται ακόμη μακρύτερα από την απόλυτη πλειοψηφία ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φθάνοντας ενδεχομένως ακόμα και τις 100 έδρες, αριθμός πρωτόγνωρος για την ακροδεξιά στη Γαλλία.

Με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς να κινούνται γύρω από τις 60 έδρες είναι προς το παρόν ασαφές αν μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρων ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παοτελέσματα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Μακρόν.

Ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία θα προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα απαιτεί ένα βαθμό καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων που δεν έχει ξαναζήσει η Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες, διαφορετικά θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και ακόμη και σε επαναληπτικές εκλογές.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η ικανότητα του Μακρόν να συνεχίσει την περαιτέρω μεταρρύθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να συσπειρώσει μέλη εκτός της συμμαχίας του.

Ο Μακρόν, 44 ετών, έγινε τον Απρίλιο ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες που κέρδισε μια δεύτερη θητεία, αλλά προεδρεύει μιας βαθιά απογοητευμένης και διχασμένης χώρας, όπου η υποστήριξη προς λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Είχε απευθύνει έκκληση για μια ισχυρή εντολή κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που διεξήχθη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επληξε τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και ενέργεια και εκτόξευσε τον πληθωρισμό, βαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

“Τίποτα δεν θα είναι χειρότερο από το να προστεθεί η γαλλική αταξία στην παγκόσμια αταξία”, είχε πει ο Μακρόν πριν από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών

Η παράταξη Nupes του Μελανσόν έκανε εκστρατεία για το πάγωμα των τιμών των βασικών αγαθών, τη μείωση του ηλικιακού ορίου της συνταξιοδότησης και την απαγόρευση στις εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα να απολύουν εργαζόμενους. Ο Μελανσόν κάλεσε επίσης σε ανυπακοή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μακρόν χαρακτήρισαν τον Μελανσόν ως “μοχθηρό ταραχοποιό” που θα καταστρέψει τη Γαλλία.

Εάν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία με μεγάλη διαφορά, όπως δείχνουν οι αρχικές προβλέψεις, μπορεί είτε να αναζητήσουν συμμαχία με τους συντηρητικούς Les Republicains είτε να διοικήσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματεύεται νόμους με άλλα κόμματα κατά περίπτωση.

Διαβάστε επίσης

Γαλλικές Εκλογές: Το πρώτο exit poll από το Βέλγιο

Γαλλικές εκλογές: Απόλυτη κυριαρχία Μελανσόν στις υπερπτόντιες περιοχές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ