Εκλογή-μήνυμα στον Κώστα Καραμανλή αλλά και στον Προκόπη Παυλόπουλο, άμεσα, και σε όσους (ακόμη και εντός του Μαξίμου) υποστήριζαν (χλιαρά) την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη έστειλαν οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή.
Το –για πολλούς- αουτσάιντερ που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον ο 9ος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας (ήδη) σημαντικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του κόμματος είναι σαφές: Απόρριψη του Καραμανλισμού και όλων εκείνων που επιχείρησαν να «επιβάλλουν» την εκλογή Μεϊμαράκη.
Είναι πανθομολογούμενο πλέον ότι η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, (τον οποίο κάποιοι, παραδόξως, εξακολουθούν να θεωρούν σημαντική πολιτική προσωπικότητα για την Ελλάδα) στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη καθώς και του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Από αδιαφιλονίκητο φαβορί ο πρώην γραμματέας της ΝΔ υπέστη μια ταπεινωτική ήττα. Σε αυτό συνετέλεσε και η έμμεση στήριξη που είχε η υποψήφιότητά του από το Μαξίμου, την εφημερίδα «Αυγή», τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο και φυσικά όλα τα media που πρόσκεινται σε αυτόν.
Στριμώχνεται η κυβέρνηση
Παρόλο που τα… δύσκολα για την κυβέρνηση έχουν κυρίως να κάνουν με την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, δυσκολεύει τα πράγματα.
Καταρχάς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει κάποιον απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην αρκείται στον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος μέχρι πρότινος σήκωνε το τηλέφωνο και έπαιζε τον ρόλο του μεσολαβητή. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μοναδικός βουλευτής που δεν στήριξε την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, ταυτίζοντάς τον άμεσα με το πελατειακό κράτος.
Από εκεί και πέρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει απέναντί της μια «σκληρή» αντιπολίτευση και θα πρέπει να είναι έτοιμη για σκηνές σκληρού ροκ πολύ πιο θορυβώδους σε σχέση με αυτό που θα ίσχυε εάν εκλεγόταν ο Μεϊμαράκης.
Επιπλέον η μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο και τον αποκαλούμενο κοινωνικό φιλελευθερισμό θα αναγκάσει την Κουμουνδούρου σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της θέσης. Είτε ο Σύριζα θα πρέπει να μετατοπιστεί προς το κέντρο για να ζήσουμε και πάλι σκηνές της δεκαετίας του 80’ με το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να μετατρέπεται πλέον σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, είτε να τραβηχτεί πιο αριστερά και να επανέλθει στην προ του Σεπτεμβρίου εποχή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο όμως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στην πολιτική σμίκρυνση.
Τι θα γίνει με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
Εκτός από την κυβέρνηση όμως ζητήματα τίθενται και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη πολλοί θεωρούν ότι η εκλογή Μητσοτάκη σημαίνει την αρχή του τέλους για το Ποτάμι, καθώς η αριστερή στροφή της Νέας Δημοκρατίας και το προφίλ του Νέου Αρχηγού είναι ικανά στοιχεία να ενθυλακώσουν το κόμμα του Θεοδωράκη. Ίσως κάτι τέτοιο φοβούνται και στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά να σπεύσει να τονίσει την ιδεολογική απόσταση του Κινήματος με τις θέσεις του νέου προέδρου της ΝΔ.