Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία
Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνουν οι πολιτικές διεργασίες καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τα κόμματα και τους ανακοίνωσε το χρονολόγιο για τις ψηφοφορίες.
Το «ναι» στην υποψηφιότητά της από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εξασφαλίζει ευρεία συναίνεση 266 ψήφων στην κυρία Σακελλαροπούλου – Το πρωί της 22ας Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 200 ψήφοι
Ευρύτατη συναίνεση που εξασφαλίζει την εκλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία διαμορφώνεται μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα στηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτουν συνολικά 244 βουλευτές. Πλέον προστίθενται και οι 22 του Κινήματος Αλλαγής που επίσης αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσει την υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου, και επιτυγχάνεται πλειοψηφία 266 βουλευτών. Απο την άλλη πλευρά οι ΚΟ του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 πιθανότατα θα καταψηφίσουν.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος στην πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 στις 10:30 το πρωί απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα βγει “λευκός καπνός” απο το κοινοβούλιο και η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Αν δεν υπάρξει εκλογή, τότε η δεύτερη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά από πέντε ημέρες, στις 28 Ιανουαρίου, οπότε και θα απαιτούνται πάλι 200 ψήφοι. Η τρίτη ψηφοφορία -αν απαιτηθεί- θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου με το όριο εκλογής να είναι οι 180 ψήφοι.
Η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί -αν χρειαστεί- στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.
Για ιστορική στιγμή με την πρόταση Σακελλαροπούλου έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «το “παρών” στην εκλογή του ΠτΔ είναι απολύτη πολιτική άρνηση που δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική ευθυκρισία που πρέπει να έχει η Βουλή. Το παρών αποτελεί άρνηση για μένα».
Διευκρίνισε, πάντως, ότι «εκείνο που μπορώ να πω ότι ουδέποτε απασχόλησε τον πρωθυπουργό ο εγκλωβισμός του πολιτικού αντιπάλου. Είναι πέρα από τη λογική που πολιτεύεται ο πρωθυπουργός. Αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και θα έπρεπε να του δώσουμε σημασία είναι να εξηγήσουν όσοι καταψηφίσουν γιατί είπαν “όχι”».
Στην ερώτηση δε τι θα γίνει αν δεν ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη κάποιος βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πραττομένων του. Επιθυμία του πρωθυπουργού θα ήταν η ομόθυμη στάση των πολιτικών δυνάμεων και της ΚΟ της ΝΔ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Μητσοτάκης: Πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ΠτΔ