Μια έρευνα της αστυνομίας της Μολδαβίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη έχει ήδη αποκαλύψει ότι περισσότεροι από 400 Μολδαβοί ψηφοφόροι έλαβαν χρήματα σε αντάλλαγμα για την ψήφο τους στις προεδρικές εκλογές και στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μολδαβία διεξήγαγε προεδρικές εκλογές την Κυριακή, με την νυν Πρόεδρο Μάγια Σαντού να κερδίζει οριακά τον πρώτο γύρο, διοργανώνοντας επαναληπτικό γύρο στις 3 Νοεμβρίου εναντίον του πρώην γενικού εισαγγελέα Aleksandr Stoianolgo. Οι Μολδαβοί ψήφισαν επίσης σε δημοψήφισμα για την ΕΕ την Κυριακή, με ένα οριακό 50,32% υπέρ της ένταξης στην ΕΕ – που σημαίνει ότι το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας μπορεί πλέον να κατοχυρώσει τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ στο σύνταγμα της χώρας.
Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κέρδισαν τις εκλογές «δίκαια» παρά το γεγονός ότι ήταν μια «άδικη μάχη», όπως δήλωσε η Σαντού σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
«Εγκληματίες αποφασισμένοι να ανακτήσουν την εξουσία με οποιοδήποτε κόστος» είχαν ως στόχο να αγοράσουν 300.000 ψήφους, ανάφερε – ένας ισχυρισμός που βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα από τις κρατικές αρχές.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, η αστυνομία δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι συνεργάζονται και παρέχουν στην Μολδαβική αστυνομία πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.
Η Σαντού σημείωσε επίσης ότι εάν το δικαστικό σύστημα είχε λειτουργήσει σωστά τα τελευταία χρόνια, όσοι εμπλέκονται στην εξαγορά ψήφων θα είχαν ήδη τιμωρηθεί.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέφεραν ότι περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, με τους υπόπτους να φέρονται να έχουν εισπράξει τα ποσά αυτά μέσω Telegram και Agora.md.
Στις 3 Οκτωβρίου, ο Viorel Cernăuțeanu, επικεφαλής της Γενικής Επιθεώρησης της Αστυνομίας, δήλωσε ότι κεφάλαια από τη Sberbank – μια ρωσική τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις – είχαν μεταφερθεί σε λογαριασμούς στη Μολδαβία.
Πρόσθεσε ότι οι ύποπτοι συνδέονταν με τον Ιλάν Σορ, έναν πολιτικό και επιχειρηματία που βρίσκεται επί του παρόντος στη Μόσχα, αφού έχει καταδικαστεί για διαφθορά στη Μολδαβία.
Τον Οκτώβριο, έξι μέλη ενός πολιτικού κόμματος που συνδέεται με τον Ιλάν Σορ τέθηκαν υπό ποινική έρευνα για εκλογική διαφθορά. Κατηγορήθηκαν ότι πρόσφεραν δωροδοκίες σε ψηφοφόρους με αντάλλαγμα την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.
Κατόπιν τούτων είναι ολοφάνερο πως το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή και την ένταξη στην ΕΕ κέρδισε οριακά μετά από μια σκληρή εκστρατεία στην οποία η Ρωσία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Μάλιστα πριν από τις εκλογές πολλοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τις προσπάθειες της Ρωσίας στις εκλογές στη Μολδαβία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη στήριξης της ΕΕ για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, καθώς οι προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει τη χώρα αναμένεται να συνεχιστούν καθώς «Η Ρωσία έχει από καιρό δει τη Μολδαβία ως μέρος της σφαίρας επιρροής και του επιχειρησιακού της χώρου»
Ν.Β.