Την έκπτωση της Διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, μετά απο έλεγχο για κακοδιαχείριση επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «η διοίκησή του ελέγχεται για πολλά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ των οποίων αυτά της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βάρος του Ιδρύματος και την περιουσίας του και άλλα που μετά από πολύχρονη έρευνα και ανάκριση στοιχειοθέτησε η Εισαγγελία και ο Ανακριτής κατά εγκλημάτων Διαφθοράς».
Η απόφαση του δήμου Αθηναίων για έκπτωση της διοίκησης, «εδράζεται στην άρνηση της διοίκηση του Γηροκομείου, υπό τον αρχιμανδρίτη κ. Προκόπιο Μπούμπα, να συμμορφωθεί στο νόμο, αρνούμενη με κάθε τρόπο, ακόμα και με φυσική παρεμπόδιση, κάθε έλεγχο και εποπτεία».
O Προκόπιος Μπούμπας πριν απο ένα χρόνο ήταν βασικός κατηγορούμενος για τέσσερα συνολικά κακουργήματα για τα οποία άσκησαν διώξεις οι εισαγγελείς διαφθοράς κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και κα. Πόπη Παπανδρέου σε βάρος τόσο αυτού όσο και τριών άλλων μελών του Δ.Σ. του γηροκομείου Αθηνών.
Πλήρης επιβεβαίωση του eReportaz που αποκάλυψε τις τριτοκοσμικές συνθήκες που βιώνουν οι τρόφιμοι αλλά και την οικονομική λεηλασία που έχει υποστεί το ευαγές ίδρυμα ήρθε με τις διώξεις και τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας, απιστίας εκ της οποίας η υπηρεσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30,000 ευρώ.
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του ιδρύματος, αποκαλύφθηκε μετά απο οδοιπορικό στο γηροκομείο Αθηνών. Οι εικόνες που ήρθαν στο φώς, μόνο εικόνες ντροπής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Οι «αιτίες» και οι δικαιολογίες που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, πολλές: «Η οικονομική κρίση, η κακοδιαχείριση που βούλιαξε το Γηροκομείο Αθηνών στα χρέη, η ανυπαρξία επαρκούς προσωπικού και με το ήδη υπάρχον να είναι απλήρωτο» και χίλια ακόμη, τα οποία ωστόσο, καμιά πειστική απάντηση δεν μπορούν να δώσουν.
Ήδη από το 2013, η δημοτική αρχή της Αθήνας είχε ξεκινήσει προσπάθειες να επαναφέρει σε τάξη τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών και να επιβάλει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια προς όφελος των τροφίμων, των εργαζομένων και των πολιτών που με τις δράσεις τους στηρίζουν το Γηροκομείο.
Τα αδρανή κληροδοτήματα
Το Γηροκομείο Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει το eReportaz, διαχειρίζεται περίπου 91 κληροδοτήματα πολιτών που έχουν δωρίσει την περιουσία τους μετά τον θάνατό τους προκειμένου να αξιοποιηθεί για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Οπως αναφέρει ο ιδρυτικός νόμος του Σωματείου “Η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών” (Ε.Ε.Α.), είναι φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο έχει σκοπό κυρίως τη δωρεάν αρωγή, διαμονή, σίτιση, ιατρική παρακολούθηση, πρόσκαιρη νοσηλεία ή και οργανωμένη περίθαλψη στο εις την Αθήνα κείμενο καθίδρυμά της ή σε άλλους χώρους που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για τον σκοπό αυτό, προσώπων ενδεών, τα οποία δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και αδυνατούν να εργασθούν ένεκα ασθενείας ή γήρατος, σε κάθε περίπτωση άνω των εξήντα οκτώ (68) ετών εκτός ειδικών και εξαιρετικών περιπτώσεων, για τις οποίες θα αποφασίζει το ΔΣ της εταιρείας. Επίσης την παροχή υλικής (οικονομικής) και ηθικής βοηθείας σε πρόσωπα ή και σε ομάδες προσώπων ευρισκόμενα μονίμως ή προσκαίρως, σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης, εφ’ όσον, βεβαίως, οι οικονομικοί της πόροι το επιτρέπουν
Τα 91 κληροδοτήματα διαθέτουν πάνω από 500 ακίνητα τα οποία θα έπρεπε να έχουν διατεθεί προς εκμετάλλευση για τους σκοπούς του ιδρύματος. Αρκετά ακίνητα βρίσκονται σε σημεία-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας και η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να συντηρήσει τη λειτουργία του Σωματείου, καθώς και να εξυπηρετήσει τον στόχο της φιλοξενίας άπορων γερόντων. Ομως το πόρισμα των ελεγκτών καταγράφει ένα πάρτι με χαριστικές μισθώσεις ακινήτων, τρύπα στο ταμείο της εταιρείας και στον λογαριασμό όπου φυλάσσονταν τα χρήματα των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και τέλος αδικαιολόγητα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τριών μελών του ΔΣ τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους. Με την υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών ανοίγει ουσιαστικά ο φάκελος της διαχείρισης χιλιάδων κληροδοτημάτων στην ελληνική επικράτεια από πολίτες που μετά τον θάνατό τους διέθεσαν την περιουσία τους για έναν συγκεκριμένο σκοπό.
Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη συμμόρφωση της διοίκησης και αφού το Γηροκομείο παραβιάζει απόφαση Δικαστηρίου που το υποχρεώνει σε παροχή στοιχείων, ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ασκήσει επεμβατική εποπτεία και με την αρμοδιότητα που του δίνει ο νόμος για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και να διορίσει προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα διοικήσει το Σωματείο για ένα εξάμηνο με στόχο τη διαφάνεια, τον έλεγχο και εν τέλει μετά τη διενέργεια εκλογών, να παραδώσει το Σωματείο σε νέα Διοίκηση.
Διαβάστε επίσης: