Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή έχουν καταστήσει την πατρίδα μας πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών που έρχονται να ζήσουν όχι μόνο τον μύθο τους, αλλά και ένα δεύτερο «καλοκαίρι» στην καρδιά του φθινοπώρου.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Υγρασία, ζέστη και ρύποι δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα, που κόβει την ανάσα
Ωστόσο υπάρχουν ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική λόγω της υψηλής υγρασίας, ειδικά τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, σε συνδυασμό με τη ζέστη, την άπνοια και την αφρικανική σκόνη που έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες προς την περιοχή μας.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τα σωματίδια σκόνης που έχουν μεταφερθεί από την Αφρική είναι τα μικρότερα σε διάμετρο, καθώς τα βαρύτερα δεν μπορούν να διανύσουν τέτοιες αποστάσεις. Το πρόβλημα που δημιουργούν τα αιωρούμενα σωματίδια είναι διπλό: αφενός λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους διεισδύουν πιο βαθιά στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Αφετέρου, έχοντας ταξιδέψει σε μεγάλη απόσταση, έχουν απορροφήσει ατμοσφαιρικούς ρύπους, οπότε όταν διεισδύουν στους πνεύμονες έχουν και προσμίξεις πάνω τους – γεγονός που τα καθιστά πιο επικίνδυνα, πιο ερεθιστικά.
Πνευμονοπάθειες
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι με υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να νιώσουν δυσφορία, να εκδηλώσουν συριγμό της αναπνοής και δύσπνοια, ακόμη και ρινικές διαταραχές. Πιο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι ασθενείς με άσθμα, που πέραν της δυσφορίας και της δύσπνοιας την οποία νιώθουν, μπορεί να τους προκληθεί ακόμη και παρόξυνση. Επίσης, τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορεί να επηρεαστούν από τέτοιου είδους συνθήκες, ακόμη και οι ασθενείς με καρδιοπάθειες – καθότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καρδιά και οι πνεύμονες είναι αυτό που λέμε «συγκοινωνούντα δοχεία» στον οργανισμό.
«Τώρα σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, οι ανήλικοι που εκτίθενται επανειλημμένως σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (καυσαέρια, αιωρούμενα σωματίδια αιθάλης, σκόνης κ.τ.λ.) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα μεγαλώνοντας», εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε τα παιδιά στα μεγάλα αστικά κέντρα με αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση να έχουν σε μεγαλύτερα ποσοστά άσθμα απ’ ό,τι τα παιδιά της περιφέρειας.
Η άπνοια των τελευταίων ημερών βοηθά να αυξηθούν η απογευματινή και η βραδινή υγρασία και κρατά στην ατμόσφαιρα τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια σκόνης μεγαλώνοντας τη δυσφορία στους ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού. Επίσης συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κουνούπια, που οι πληθυσμοί τους έχουν αγγίξει αριθμούς-ρεκόρ. Από την άλλη, όταν φυσάει τα μικροσωματίδια διαχέονται μακρύτερα, οπότε μπορούν να φθάσουν και σε άλλες περιοχές, ενώ το πρόβλημα με τα έντομα και τα τσιμπήματά τους γίνεται λιγότερο έντονο. Η βροχή είναι αυτή που «ξεπλένει» τα αιωρούμενα σωματίδια και καθαρίζει την ατμόσφαιρα, ρίχνοντας τη σκόνη στο έδαφος, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας έχει πολλές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες να βρέξει.
Έντομα
Η υγρασία των τελευταίων ημερών συμβάλλει στο να φουντώσουν και τα αγριόχορτα, που σχετίζονται με αναπνευστικές αλλεργίες, ενώ παράλληλα οτιδήποτε πράσινο έλκει τα έντομα. Έτσι τις υγρές νύχτες, εκτός από τη δυσφορία, την εφίδρωση, το αίσθημα ότι κολλάμε και ότι είμαστε «βρώμικοι», μας τσιμπούν και δεκάδες κουνούπια και σκνίπες. Ο βασικός τρόπος να προστατευτούμε είναι χρησιμοποιώντας patch σιτρονέλας ή εντομοαπωθητικό σε σπρέι και να φοράμε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια. Επειδή τα κουνούπια πετούν κυρίως σε χαμηλά ύψη, εκεί όπου υπάρχουν γκαζόν, φυτά, θάμνοι, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τα πόδια μας ακάλυπτα, ειδικά αν βρισκόμαστε κοντά σε περιοχές με έλη, καθώς τότε τα έντομα που θα μας τσιμπήσουν μπορεί να είναι μολυσμένα. Στο σπίτι, αυτές τις ζεστές και υγρές νύχτες πρέπει να χρησιμοποιούμε σίτες στα παράθυρα, καθώς και εντομοαπωθητικά (συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα, σπρέι φιδάκια κ.ά.).
Γαστρεντερίτιδα
Εκτός από τα κουνούπια και τις σκνίπες, στην ατμόσφαιρα υπάρχει αυξημένος πληθυσμός από μύγες οι οποίες αφενός είναι ενοχλητικές και αφετέρου μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα από δηλητηρίαση. Είναι συνεπώς σημαντικό να μην αφήνουμε εκτεθειμένα νωπά τρόφιμα στην κουζίνα, ούτε μπολ με μπισκότα και βουτήματα στο σαλόνι ή στην τραπεζαρία, γιατί η εμπειρία της γαστρεντερίτιδας από δηλητηρίαση είναι πολύ δυσάρεστη και η παρουσία φτερωτών, ανεπιθύμητων επισκεπτών μέσα στο σπίτι μας, ειδικά τις ώρες που προετοιμάζουμε το φαγητό ή τρώμε, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο. σκόνης
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ΕΚΠΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Αμυλοείδωσης
Κορωνοϊος: Σαρώνει η μετάλλαξη Κράκεν – Αύξηση των κρουσμάτων