Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις απίστευτα πιο γρήγορες από τις τρέχουσες.
Το 5G είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα μπορεί να υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G.
Με την ταχύτητα που θα μας προσφέρει θα μπορούμε να δούμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε δευτερόλεπτα, όταν σήμερα με το 4G, χρειαζόμαστε περίπου έξι λεπτά.
Α θέλαμε να κάνουμε μια σύγκριση των ταχυτήτων ας σκεφτούμε πως με ένα πολύ καλό smartphone και στις απολύτως καλύτερες συνθήκες λήψης αγγίζουμε γύρω στα 200 MB το δευτερόλεπτο. Ενώ με ένα δίκτυο 5G ξεκινάμε από τα από τα 1000 MB το δευτερόλεπτο!
Τα ψέμματα και οι “προφητείες” για το 5G
Αυτά για τους περισσότερους γνώστες και εραστές της τεχνολογίας είναι γνωστά. Όχι όμως και για τον περισσότερο κόσμο που πολλές φορές παρασύρεται από ψευδείς ειδήσεις πως το 5G έχει σχέση με τον COVID-19, με μολύνσεις, ακόμα και με τον καρκίνο, ή κάποιες φαιδρές “προφητείες” για σεισμούς και καταστροφές που γράφονται στο διαδίκτυο αναφορικά με το 5G.
Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαικές χώρες το φαινόμενο ενάντια στο 5G όσο πάει και μεγαλώνει και έτσι για να σταματήσουν όλα αυτά τα fake news 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης παραπλανητικών πληροφοριών που σχετίζονται με το 5G και να επισημανθούν τα οφέλη που θα έχει η τεχνολογία και το περιβάλλον, αλλά και η εξήγηση στον κόσμο πως το νέο δίκτυο θα βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ποιές χώρες συμμετέχουν
Οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία έθιξαν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό που ζητούν είναι να προσφέρουν μία μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να δοθεί τέλος στις παραπλανητικές ειδήσεις για το 5G. Επίσης, υπήρξε πρόσκληση για συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών, για τη συνεχή ανάπτυξη των δικτύων.