«Επιχείρηση τελευταία ευκαιρία» ονομάζεται η καμπάνια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στην Γερμανία με στόχο τον εντοπισμό των εναπομείναντων Ναζί προκειμένου να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου.
Περίπου 2.000 αφίσες που απεικονίζουν την είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς και ζητούν από τους πολίτες να παράσχουν πληροφορίες, έχουν αναρτηθεί στο Βερολίνο, το Αμβούργο και την Κολονία.
Η αφίσα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αργά, αλλά όχι υπερβολικά αργά. Εκατομμύρια αθώοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί εγκληματίες πολέμου. Μερικοί από τους δράστες είναι ελεύθεροι και ζωντανοί. Βοηθήστε μας να τους πάμε στο δικαστήριο».
Μάλιστα το κέντρο Simon Wiesenthal με έδρα τις ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη.
Υπολογίζεται ότι περίπου 60 Ναζί ζουν σήμερα στη Γερμανία, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε δίκη. Κάποιοι από αυτούς εκτιμάται ότι υπηρέτησαν ως φρουροί στα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ήταν μέλη φονικών ομάδων, υπεύθυνων για μαζικές δολοφονίες, ειδικά στην αρχή του πολέμου.
«Δυστυχώς, ελάχιστοι από αυτούς που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, πλήρωσαν γι’ αυτά», λέει ο Εφραίμ Ζουρόφ, κυνηγός Ναζί και διευθυντής του παραρτήματος του κέντρου στην Ιερουσαλήμ. «Το πέρασμα του χρόνου σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει αυτά τα εγκλήματα».
Ως μέρος του «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία II», το κέντρο προσφέρει ανταμοιβή ως και 25.000 ευρώ σε κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει στην δίωξη εκληματιών πολέμου στη Γερμανία.
Η εκστρατεία έρχεται δύο χρόνια μετά την καταδίκη του γεννημένου στη Ουκρανία Τζον Ντέμιανιουκ, ο οποίος εργαζόταν ως φρουράς στο στρατόπεδο θανάτου Σόμπιμπορ.
Ο Ντέμιανιουκ καταδικάστηκε το Μάιο του 2011 σε ηλικία 90 ετών για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση 28.060 ανθρώπων -κυρίως Εβραίων- στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία το 1943. Πέθανε τον Μάρτιο του 2012.
Η ποινή ήταν κάθειρξη πέντε ετών για συνέργεια σε μαζική δολοφονία αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενώ εκκρεμούσε η απόφαση για την έφεση που είχε ασκήσει. Πέθανε το Μάρτιο του 2012 σε οίκο ευγηρίας στη νότια Γερμανία.
Ωστόσο οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι. Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι οι εγκληματίες πολέμου πρέπει να διωχθούν μέχρι τον τάφο και άλλοι, συχνά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή Γερμανία έχει αφήσει προ καιρού πίσω της αυτά τα εγκλήματα.
Τον περασμένο Μάιο, ένας 93χρονος πρώην φρουρός στο Άουσβιτς συνελήφθη στην νότια Γερμανία, κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε μαζικές δολοφονίες και διώξεις αθώων πολιτών, κυρίως Εβραίων, από τον Οκτώβριο του 1941 ως το 1945.
Πηγή: BBC