Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Εκτεθειμένοι Σαμαράς και Δένδιας, μετά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για την Χ.Α.

Στην καθολική άρνηση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι παρέλαβαν τις απολογίες των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να τους προφυλακίσουν, σκόνταψε το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στην είσοδο της Γ.Α.Δ.Α. Ο άτεγκτος δικαστικός Σπύρος Γεωργουλέας καθώς και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί Μαυρόπουλος και Σπηλιοπούλου απέδειξαν ότι η Ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί κάτω από κυβερνητικές πιέσεις και υπό την προτροπή συγκεκριμένων «συστημικών» Μ.Μ.Ε.

Τα ερωτήματα που γεννώνται αφορούν κυρίως το αν οι δικαστές έκριναν με αυτόν τον τρόπο ότι οι τρεις βουλευτές είναι αθώοι ή αν τελικά η κατηγορία και η μεγάλη δικογραφία, η οποία εστάλη από τον Άρειο Πάγο, δεν ήταν τόσο «δεμένη» με αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν ποτέ και τα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία καταγράφονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον Άρειο Πάγο, πάντως, η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη. Σύμφωνα με ανώτατη εισαγγελική πηγή η επιβολή περιοριστικών όρων στους τρεις βουλευτές και επιπλέον χρηματική εγγύηση στον Ηλία Κασιδιάρη, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ενοχή των τριών σε αυτό το στάδιο, κάτι, που θα κριθεί βεβαίως τελειωτικά από τα δικαστικά συμβούλια. Αυτό το στάδιο, όπως ορίζει ο νόμος, δεν κρίνει την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων, οι οποίοι οδηγούνται να απολογηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.

Και στο ανώτατο δικαστήριο πιστεύουν ότι δύο στοιχεία κρίθηκαν για την μη προφυλάκιση των τριών. Αν είναι ύποπτοι φυγής και αν είναι ύποπτοι διάπραξης νέων κακουργημάτων. Η πρώτη προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για την επιβολή της προσωρινής κράτησης δεν υπάρχει, σύμφωνα με παράγοντες της Δικαιοσύνης, αφού σύμφωνα με τους νόμους συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην ασφάλεια. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι αυτή, που διχάζει.

Σύμφωνα με την κρίση των τριών αλλά και σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν να τελέσουν νέα εγκλήματα, αφού η «οργάνωση εξαρθρώθηκε». Μάλιστα, όπως επισημαίνει αρμόδιος λειτουργός, παρακολουθούνται από τις αρχές. Υπάρχουν όμως και άλλες νομικές φωνές, που κάνουν λόγο για επιλεκτική ευαισθησία, αφού επιχειρηματίες για υποθέσεις όχι φόνων αλλά οικονομικού εγκλήματος, οδηγούνται στον Κορυδαλλό, παρότι τα αδικήματα έγιναν, πριν από δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά θεωρείται ότι η απουσία και του ονόματος του Ηλία Κασιδιάρη στις συνομιλίες, αλλά και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας συγκεκριμένου μάρτυρα, έκρινε κατά πολύ την μη επιβολή περιοριστικών όρων. Από την πλευρά της Δικαιοσύνης τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση της Τρίτης δεν αποτελεί πρόκριμα για την κρίση περί ενοχής ή αθώωσης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής. Πάντως έντονη είναι η παγωμάρα και ο εκνευρισμός στις τάξεις της Νέα Δημοκρατίας.

Πληροφορίες μας που επιβεβαιώνουν και δημοσιεύματα των Παραπολιτικών, ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή αρκετοί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. “Θα έπρεπε να είχαν αφήσει την Δικαιοσύνη να δράσει και να μην λένε τίποτα. Φούσκωσαν το θέμα χωρίς να έχουν δει την δικογραφία και να τώρα τα αποτελέσματα” έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός για τα αντάρτικα αισθήματα γαλάζιος βουλευτής στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου πως θα πρέπει να πάρει κεφάλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ