Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έκθεση: Ισπανία, Ιρλανδία θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μαζί με την Ιρλανδία και «άλλους εταίρους της ΕΕ» θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος στις 21 Μαΐου – μια κίνηση που θα ήδη έχει εξαγγείλει το ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.

Η είδηση έρχεται μετά την αναφορά του ιρλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTE την Τετάρτη (8 Μαΐου) ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και «άλλοι εταίροι στην ΕΕ» πιθανότατα να αναγνωρίσουν το «κράτος της Παλαιστίνης» στις 21 Μαΐου – πληροφορία που, όπως είπε, είχε επαληθεύσει «από δύο διαφορετικές πηγές», οι οποίες συμφώνησαν ότι η ημερομηνία αυτή ήταν η πιο πιθανή ημερομηνία.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος «πολύ σύντομα», με τον υπουργό Εξωτερικών José Manuel Albares (PSOE/S&D) να αρνείται να σχολιάσει ρητά το δημοσίευμα του RTE.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών δεν αναμένονται ποτέ. Μιλάμε με ορισμένους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για να αναλύσουμε την καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτή η αναγνώριση. Θα το μάθετε από την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών», δήλωσε ο Albares στον Τύπο στο περιθώριο εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στη Μαδρίτη, μαζί με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell.

Ο Albares δήλωσε επίσης ότι η Ισπανία θα χορηγήσει την αναγνώρισή της «από δικαιοσύνη» και «καθαρή ανθρωπιά», διότι ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να παραμείνει «ένας λαός προσφύγων».

Ο Albares επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ισπανία θα ψηφίσει υπέρ του να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος του ΟΗΕ στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή (10 Μαΐου), ενώ πρόσθεσε ότι θα μιλήσει επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα.

Μια συμβολική ημερομηνία

Η ημερομηνία που επέλεξαν τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισπανία για την επίσημη αναγνώριση είναι άκρως συμβολική.

Πράγματι, θα μπορούσε να έρθει μόλις 48 ώρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές, οι οποίες στην Ισπανία είναι στις 9 Ιουνίου.

Μέχρι την Πέμπτη, βέβαια, δεν ήταν γνωστό ακόμη στους επίσημους κύκλους της Μαδρίτης ποιες χώρες της ΕΕ θα προσχωρούσαν στην πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το RTE, στους πρωτεργάτες είναι όχι μόνο η Ισπανία και η Ιρλανδία αλλά και η Σλοβενία και η Μάλτα.

Οι τέσσερις αυτές χώρες υπέγραψαν στις 22 Μαρτίου κοινή δήλωση με την οποία υποστηρίζουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους θα συμβάλει στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη «βιώσιμη» πολιτική εναλλακτική λύση για τον τερματισμό της μακρόχρονης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Μέχρι σήμερα, 141 χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εννέα χώρες αναγνωρίζουν σήμερα το παλαιστινιακό κράτος: Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία.

Έκκληση προς τις εταιρείες να αποφύγουν να συμβάλουν στη «γενοκτονία»

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του Sumar, Enrique Santiago, υπερασπίστηκε την Πέμπτη τον Ισπανό υπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων Pablo Bustinduy μετά την αμφιλεγόμενη επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (8 Μαΐου). Ο υπουργός συγκεκριμένα καλούσε τις ισπανικές εταιρείες με επενδύσεις στο Ισραήλ να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν να συμβάλουν στη «γενοκτονία» στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο podcast La Cafetera, ο Santiago (ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος) προειδοποίησε τις ισπανικές εταιρείες με επενδύσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες στην Ισπανία εάν παραβιάσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τον ποινικό κώδικα.

Ο Bustinduy απλώς τους υπενθύμισε «το αυτονόητο» και έκανε στις ισπανικές εταιρείες με δραστηριότητες στο Ισραήλ «μια χάρη» ώστε να μην διαπράξουν πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ο Santiago.

Εν τω μεταξύ, ο Borrell απάντησε επίσης στην προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden προς το Ισραήλ σε περίπτωση που εισβάλει στη Ράφα, λέγοντας την Πέμπτη ότι «ο μόνος τρόπος για να μην ρίξεις βόμβες είναι να μην τις έχεις», ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Borrell αναφερόταν στην απειλή του Biden ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τις προμήθειες επιθετικών όπλων προς το Τελ Αβίβ εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mαζική έξοδος από τη Ράφα – Βομβαρδισμοί και μάχες σε όλη τη Γάζα

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν drone και πύραυλο των Χούθι της Υεμένης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ