Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα γενοκτονία

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς,  έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποφαίνεται  ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά  «έγκλημα της γενοκτονίας» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στην έκθεση 32 σελίδων, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Διεθνής οργανισμός εξέτασε τα γεγονότα στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024. Το σώμα διαπίστωσε ότι το Ισραήλ « με πλήρη ατιμωρησία… εξαπέλυσε την κόλαση» στον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της λωρίδας της Γάζας. Η Αμνηστία υποστήριξε ότι τα «εγκλήματα θηριωδίας» που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, «δεν δικαιολογούν το μέγεθος αυτής της γενοκτονίας».

«Το Ισραήλ έχει διαπράξει απαγορευμένες πράξεις βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, δηλαδή δολοφονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών και σκόπιμη πρόκληση συνθηκών ζωής στους Παλαιστίνιους στη Γάζα που υπολογίζονται να επιφέρουν τη σωματική τους καταστροφή με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψουν τους Παλαιστινίους» στο έδαφος. αναφέρει η έκθεση.

Τι κάνει την έκθεση σημαντική
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για διάπραξη «εγκλημάτων γενοκτονίας» κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η έκθεση ήρθε μήνες αφότου ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη κατέληξε στο συμπέρασμα τον Μάρτιο ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι» το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.

«Τα καταδικαστικά ευρήματά μας πρέπει να χρησιμεύσουν ως σήμα αφύπνισης: αυτό είναι γενοκτονία και πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της ομάδας, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Το σώμα κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για σκόπιμη παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας και ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με «τεράστιες ζημιές, καταστροφές και εκτοπισμούς».

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε επίσης την κατάρρευση των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, τροφίμων και υγειονομικής περίθαλψης, σε αυτό που αποκάλεσε «μοτίβο συμπεριφοράς» στο πλαίσιο της κατοχής και του αποκλεισμού της Γάζας. «Δεν ξεκινήσαμε απαραίτητα να πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας, όπως είπε το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης», δήλωσε στον Guardian ο Budour Hassan, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Όταν ενώνεις τις τελείες μαζί, το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, δεν είναι απλώς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι κάτι βαθύτερο», πρόσθεσε ο Χασάν.

Ποιοι είναι οι βασικοί ισχυρισμοί;
Ακολουθούν οι κύριοι ισχυρισμοί που η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει στη Γάζα:

Η άνευ προηγουμένου κλίμακα και το μέγεθος της στρατιωτικής επίθεσης διεξήχθησαν με ταχύτητα και επίπεδο που δεν ταίριαζε σε καμία άλλη σύγκρουση του 21ου αιώνα.

«Πρόθεση καταστροφής» και σκληρή περιφρόνηση του Ισραήλ για τη ζωή των πολιτών κατά την καταδίωξη της Χαμάς.

Δολοφονία και πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών σε επανειλημμένες άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών.

Η πρόκληση συνθηκών ζωής υπολογίστηκε ότι επιφέρει φυσική καταστροφή.

Τέλος η Διεθνής  Αμνηστία στην Έκθεσή της προτρέπει  τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός και να επιβάλουν κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ και της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής ΗΠΑ: Το Ισραήλ διενεργεί εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ πως βομβάρδισε νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ