Μια ανεξάρτητη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνει την κυβέρνηση του Πακιστάν διότι αποτυγχάνει να ανακόψει το κύμα των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, περιλαμβανομένης της ανεξέλεγκτης βίας εναντίον των γυναικών.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) ανέφερε σε έκθεσή της ότι περισσότερες από 869 γυναίκες έπεσαν θύματα εγκλημάτων τιμής πέρυσι.
Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Η Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2013», ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 56 γυναίκες δολοφονήθηκαν διότι γέννησαν κορίτσια.
Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι 11 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί το 2013.
Το Πακιστάν βρίσκεται στην 159η θέση από τις 179 της κατάταξης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Η οργάνωση παράλληλα προτρέπει την κυβέρνηση να δράσει εναντίον της βίας με στόχο θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, ειδικά εναντίον των σιιτών Μουσουλμάνων, που αποτελούν το 20% περίπου του πληθυσμού των 180 εκατομμυρίων του Πακιστάν.
«Περισσότερες από 200 επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα είχαν στοίχισαν τη ζωή σε 687 ανθρώπους», ανέφερε η οργάνωση.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στις εξωδικαστικές δολοφονίες που φέρονται ότι διέπραξαν αστυνομικοί. Περίπου 503 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σε 357 περιστατικά στα οποία ενέχονται αστυνομικοί, σύμφωνα με την οργάνωση.
Στο Καράτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας, περίπου 3.218 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε επεισόδια βίας, μια αύξηση 14% σε σχέση με το 2012.
Εξάλλου τουλάχιστον 199 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 31 επιδρομές που πιστεύεται ότι εξαπέλυσαν ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου δρουν οι Ταλιμπάν και άλλες ομάδες ανταρτών.
«Ανησυχούμε για τη συνολική εικόνα (των παραβιάσεων). Δε βλέπουμε καμιά συνεκτική προσέγγιση ή ένα σχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε στη βάση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, όχι βάσει μιας συνολικής αντιμετώπισης» δήλωσε ο επικεφαλής της HRCP Ιμπν Άμπντουλ Ραχμάν.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την έκθεση αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ