Θετικά αποτιμάται η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, και εκφράζει την ελπίδα ότι μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για λύση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Από την άλλη πλευρά, το ΕΚ εκφράζει την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση επικύρωσης της συμφωνίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται λόγος για ένα εναλλακτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για ακόμη μία φορά γίνεται αναφορά στο κράτος δικαίου, ενώ αύριο αναμένεται νέο καμπανάκι από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υπόθεση του Σαλαχατίν Ντεμίρτας που παραμένει φυλακισμένος.
Πάντως, αυτό που τονίζεται από όλες τις πλευρές είναι ότι η Άγκυρα πρέπει να στείλει η ίδια ένα σημάδι αλλαγής στάσης προς το θετικότερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία: Ο Ιμπραήμ Καλίν ο νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
Ο Τσαβούσογλου παρέδωσε στον Φιντάν – Ποια θα είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας