Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Εκτός Ελλάδας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορήθηκαν ως πραξικοπηματίες το 2016

Μακριά από την Ελλάδα βρίσκονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που είχαν εισέλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», σχεδόν 6 χρόνια μετά, οι οκτώ στρατιωτικοί αναχώρησαν σε ανύποπτο χρόνο και έχουν διαμοιραστεί κυρίως σε Καναδά, Βέλγιο και Γερμανία. Η επιχείρηση φυγάδευσης των «8» που διέμεναν σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής και ακολούθως σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων στη βορειοανατολική Αττική, φέρεται να έγινε σε δύο φάσεις – το περασμένο καλοκαίρι και σε δεύτερο χρόνο λίγο αργότερα – χωρίς να γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους.

Η ασφαλής αναχώρησή τους επετεύχθη μετά τις επαφές των ίδιων και μελών των οικογένειών τους (σ.σ. ασφαλώς με ελληνική επιτήρηση) προκειμένου να γίνουν δεκτοί στις χώρες όπου τελικά μετέβησαν, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλους διωκόμενους συμπατριώτες τους, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας από τους ανθρώπους «κλειδιά» στην υπόθεση, ήταν ο δικηγόρος και καθηγητής Νομικής Χρίστος Μανωλόπουλος , ο οποίος εκπροσώπησε κάποιους από τους οκτώ, χειρίστηκε κρίσιμες πτυχές των δικαστικών ενεργειών τους και σήμερα επιβεβαιώνει ότι πλέον βρίσκονται μακριά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε στα τέλη του 2020 υπήρξαν ενέργειες ώστε να εξαλειφθούν ποινές φυλάκισης με αναστολή που τους είχαν επιβληθεί από τις δικαστικές αρχές της Θράκης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Έτσι, ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία μετάβασής τους σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί τους οκτώ ότι είχαν κομβικό ρόλο σε αιματηρές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στις γέφυρες του Βοσπόρου τη νύχτα του πραξικοπήματος. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, κοινοποίησε στις ελληνικές Αρχές οπτικό υλικό με τις κινήσεις τους τις κρίσιμες ώρες, πριν τελικά προσγειωθούν με ελικόπτερο στον Έβρο. Από την πλευρά τους, οι στρατιωτικοί, μέσω υπομνημάτων τους, υποστήριξαν ότι εκτελούσαν μόνο διασωστική επιχείρηση. Και ξεκαθάρισαν: «Δεν υπήρξαμε ποτέ ούτε πραξικοπηματίες, ούτε τρομοκράτες και δεν είχαμε οποιαδήποτε τύπου ανάμειξη με την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Σταθμίζοντας τα δεδομένα, η Αθήνα δεν έκανε δεκτά – σε διάφορες φάσεις – το αίτημα έκδοσής τους στη γείτονα, παρότι ο Ερντογάν και τα μέλη της κυβέρνησής του το επανέφεραν σε κάθε επαφή τους με Έλληνες αξιωματούχους. Μάλιστα, τον Μάιο του 2018, ο Άρειος Πάγος, επικαλούμενος διεθνείς συμβάσεις, αρνήθηκε οριστικά την έκδοσή τους, με την αιτιολογία ότι δεν θα τύγχαναν δίκαιης δίκης, ενώ δεν τους έκρινε ένοχους ή αθώους για όσα τους καταλογίζει το τουρκικό κράτος. Εν συνεχεία, κατόπιν διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και με ταξιδιωτικά έγγραφα στη διάθεσή τους, προκειμένου να μεταβούν σε όποια χώρα επιθυμούσαν.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: “Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες”

Τουρκία: Πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ