Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εκτοξεύθηκε ο ερευνητικός δορυφόρος «Φρουρός 1Α»

Το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου, στις 23:02 ώρα Βρυξελλών εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος «Φρουρος 1Α» από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. Ο δορυφόρος «Φρουρός 1Α» που εκτοξεύθηκε με τη βοήθεια Ρωσικού πυραύλου «Σογιούζ» είναι ο πρώτος από τους συνολικά έξι ερευνητικούς δορυφόρους του προγράμματος «Κοπέρνικος», ένα από τα δύο μεγάλα σχέδια της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας Διαστήματος μαζί με το πρόγραμμα «Γαλιλαίος».

Το πρόγραμμα «Κοπέρνικος», που είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της ΕΕ, θα εξασφαλίσει την τακτική παρατήρηση και παρακολούθηση των υποσυστημάτων της Γης, της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και των ηπειρωτικών επιφανειών και θα παρέχει αξιόπιστες, επικυρωμένες και εγγυημένες πληροφορίες για την υποστήριξη ευρέος φάσματος εφαρμογών και αποφάσεων για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Οι πρακτικές χρήσεις του είναι αμέτρητες καθώς εκτός από την έγκαιρη αναγνώριση επερχόμενων φυσικών καταστροφών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη της γεωργίας, στην παραγωγή ενέργειας μέσω εύρεσης υδρογονανθράκων, παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών και να διευκολύνει στην μετακίνηση.

Κύριο ρόλο στην ανάπτυξη του έπαιξε η Γαλλο-Ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space και το διαστημικό τμήμα της Airbus.

Ο Ιταλός Επίτροπος Αντόνιο Ταγίανι, δήλωσε πως «Το διάστημα αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση· ο προϋπολογισμός για τα δύο εμβληματικά ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα, το πρόγραμμα Copernicus και το πρόγραμμα Galileo, είναι εξασφαλισμένος για την επόμενη επταετία. Περίπου 12 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Είναι προτεραιότητά μου να εξασφαλίσω ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες από τα διαστημικά προγράμματα.»

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο Τύπου έδωσε περιγραφή του Φρουρού 1Α:

“Ο «Φρουρός 1Α» διαθέτει τέσσερις τρόπους απεικόνισης, με διαφορετικά επίπεδα ευκρίνειας (έως 10 m) και κάλυψης (έως και 250 km), και θα παρέχει αξιόπιστη και τακτική παρακολούθηση ζωνών ευρείας έκτασης. Είναι σχεδιασμένος κατά τρόπον ώστε να λειτουργεί σε εκ των προτέρων προγραμματισμένη κατάσταση λειτουργίας, παρέχοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τις χερσαίες ηπειρωτικές μάζες, τις παράκτιες ζώνες και τις θαλάσσιες διαδρομές όλης της Γης, καλύπτοντας όλους τους ωκεανούς.”

Οι υπηρεσίες του «Φρουρού 1Α» περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως:

Παρακολούθηση των θαλάσσιων ζωνών πάγου και του περιβάλλοντος της Αρκτικής

Επιτήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της παρακολούθησης πετρελαιοκηλίδων και του εντοπισμού πλοίων για την ασφάλεια στη θάλασσα

Παρακολούθηση των κινδύνων που προκύπτουν από μετακινήσεις εδαφών στην επιφάνεια της γης

Χαρτογράφηση της ξηράς: δάση, ύδατα και έδαφος, βιώσιμη γεωργία

Χαρτογράφηση για την υποστήριξη δραστηριοτήτων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε καταστάσεις κρίσης

Παρακολούθηση του κλίματος.

Η σημασία του Κοπέρνικου για την Ελλάδα

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του Κοπέρνικου είναι πως η πληροφόρηση που θα παρέχει θα είναι διαθέσιμη χωρίς κόστος σε όλους. Όντας μια χώρα με πολύ σημαντική ακτογραμμή η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεγάλη χρήση του συστήματος αυτού.

Αρχικά, η Ελληνική Γεωργία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του για εύρεση των κατάλληλων συνθηκών μέσω των υπηρεσιών γεωσκόπησης του Κοπέρνικου, αλλά και η ναυτιλία μπορεί να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες ενημέρωσης που παρέχει.

Μεγάλος επίσης θα μπορούσε να είναι και ο ρόλος του στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπου ο έγκαιρος εντοπισμός των θαλάσσιων κόμβων μεταφοράς μεταναστών χωρίς άδεια θα βοηθήσει στην αποτροπή τους.

Μελέτες της Επιτροπής δείχνουν ότι το πρόγραμμα είναι ικανό να παράγει αξία στην Ευρωπαϊκή οικονομία της τάξεως των 30 δις Ευρώ και να δημιουργήσει περίπου 50.000 θέσεις εργασίας. Με τα πολύπλευρα οφέλη του θα βοηθήσει τόσο τον ιδιωτικό τομέα, όσο και τον δημόσιο, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ