Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Εκβιάζουν και απαιτούν για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οι «Θεσμοί»

Δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα οι «Θεσμοί» να πετάξουν στον δρόμο χιλιάδες πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στεγαστικά τους δάνεια, με το αιτιολογικό ότι έτσι δημιουργείται «ηθικός κίνδυνος» καθώς, όπως ισχυρίζονται, μια τέτοια προστατευτική πρόβλεψη μπορεί να λειτουργήσει ως επιχείρημα ακόμη και για εκείνους που δύνανται να πληρώσουν…

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, αναφερόμενος στις αφόρητες πλέον πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική πλευρά, δίνοντας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η όλη «συζήτηση».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνη για τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds) είπε ότι «κάποιοι από τους θεσμούς εγείρουν το θέμα του ηθικού κινδύνου, δηλαδή, αν εμείς εμείνουμε στην απαγόρευση πλειστηριασμών, σου λένε ναι, αλλά αν ισχύει αυτό, γιατί οι άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους;». «Δηλαδή κάνεις κάποιους να λειτουργούν ανήθικα και ενώ μπορούν να πληρώσουν  το δάνειό τους  δεν πληρώνουν. Και έτσι σου  λένε ας πεταχτούν κάποιοι στο πεζοδρόμιο».

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση είπε ότι «θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορούμε να μιλάμε για τη μετά Ιούνιο ανάκαμψη». «Θα εκδίδουμε ομόλογα στο πλαίσιο ενός βιώσιμου χρέους και σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που σε βάρος ελληνικής οικονομίας κερδοσκοπούν», ανέφερε.

Όσον αφορά τα cds ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει την αγορά αυτή,  απαιτείται  παγκόσμια συμφωνία ή ευρωπαϊκή τουλάχιστον». «Το προωθούμε στην ΕΕ, δεν είμαστε οι μόνοι, το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν συμβολικά να το απαγορεύσουμε στην Ελλάδα και θα το σκεφτούμε αυτό», είπε.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου για την επιστροφή κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο EFSF, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι «αποδέχτηκαν όρους λειτουργίας του ΤΧΣ που στερούν την κυριαρχία του ελληνικού δημοσίου επί των χρημάτων του».

Όπως σημείωσε «εμείς προσπαθήσαμε να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε» και εκτίμησε  ότι  «αν στο EFSF διαφαινόταν καλή πίστη (για το 1,2 δισ. ευρώ που ζητεί η κυβέρνηση να επιστραφεί) θα είχε επιστραφεί το ποσό». «Νόμιμα έγινε αυτό από το EFSF  αλλά έγινε στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της πίεσης της κυβέρνησης να υποχωρήσει όπως οι προηγούμενες. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η υποχώρηση δεν θα γίνει», υπογράμμισε κ. Βαρουφάκης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ