Γράφει ο Δημήτρης Πανόπουλος
Μία σκανδαλώδης υπόθεση που αφορά τον «Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Εφοριακών Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με καταγγελίες και έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του ereportaz.gr, είναι η αιτία για την οποία κινδυνεύει η ζωή ενός λογιστή.
Ένας τραπεζικός λογαριασμός, ο πρόεδρος του συλλόγου, ένας λογιστής και ένα χρέος «παγωμένο και ξεχασμένο», στοιχειοθετούν μια δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε από τα τέλη του 2009. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένας πρώην υπάλληλος του συνεταιρισμού, λογιστής, ο οποίος αν και απολύθηκε δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση καθώς οι επικεφαλής του συλλόγου ισχυρίστηκαν ότι τα ταμεία του συλλόγου είναι άδεια.
Ο λογιστής κινήθηκε νομικά και μετά από έναν δικαστικό κυκεώνα κατάφερε τελικά να δικαιωθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο συνεταιρισμός έπρεπε να του καταβάλλει πάνω από 90.000 ευρώ! Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι παρ’ όλο που οι δικαστικές αποφάσεις ήταν «άμεσα εκτελεστέες», κανένας από τους δικηγόρους που απευθύνθηκε, όπως λέει, δεν δέχτηκε να τον βοηθήσει να εκτελέσει τις αποφάσεις που είχε στα χέρια του.
Σήμερα το μόνο που έχει λάβει είναι απειλητικά μηνύματα από αυτούς που θέλουν να βάλουν “φρένο” στις αποκαλύψεις.
Θέλουν να βάλουν τέλος
Σύμφωνα με πληροφορίες του e-reportaz, μεγαλοεφοριακοί στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν πρόσφατα με σκοπό να μπει ένα τέλος στην ιστορία με τον πρώην υπάλληλο.
Πιο συγκεκριμένα, εκνευρισμένοι εφοριακοί, και τωρινά μέλη της κυβέρνησης οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις φέρονται δυσαρεστημένοι με τις ως τώρα ανόητες ενέργειες και αστοχίες του Δ.Σ. του αμαρτωλού συνεταιρισμού που είχαν ιδρύσει με σκοπό το κέρδος. Χειρισμοί ανόητοι που τους έφτασαν μια ανάσα από το να χάσουν όλα όσα με «ιδρώτα» απέκτησαν ως τώρα από έναν απλό και ασήμαντο για κείνους υπάλληλο. “Αν φτάσει στο ακροατήριο θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση δεκάδες ίσως και εκατοντάδες διεφθαρμένους εφοριακούς υπαλλήλους”, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές μιλώντας στο ereportaz.gr.
“Δεν τους καίει τόσο το θέμα των χρημάτων που καταχράστηκαν από τον υπάλληλο, όσο ένα ντόμινο με αποκαλύψεις που γνωρίζει ο υπάλληλος και από ότι φαίνεται είναι αποφασισμένος να μιλήσει αφού δεν έχει να χάσει τίποτα και ούτε έχει να φοβηθεί μετά από τόσες απειλές” προσθέτουν.
Ο φόβος των εφοριακών
Θεωρήσεις τιμολογίων χωρίς την νόμιμη διαδικασία, επιλεκτικοί έλεγχοι και… μία λίστα με επιχειρήσεις για τις οποίες οι εφοριακοί έχουν υπεξαιρέσει χρήματα αποτελούν φλέγοντα ζητήματα τα οποία αναμένεται να αποκαλύψει ο κ. Γιαννέλης όταν χρειαστεί. Αυτός είναι και ο φόβος των “αμαρτωλών” πρώην και νυν εφοριακών οι οποίοι επιδιώκουν να “σωπάσει” ο μάρτυρας- κλειδί.
Από την απόλυση… στις απειλές
Ο Ηλίας Γιαννέλης, λογιστής στο επάγγελμα, προσελήφθη στον σύλλογο στις 4 Σεπτεμβρίου του 1993. Παντρεμένος με ένα παιδί και οχτώ χρόνια προϋπηρεσίας να τον «βαραίνουν», συμφώνησε να αμείβεται με τα προβλεπόμενα-από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας- χρήματα. Όλα έβαιναν καλώς μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, οπότε και απολύθηκε καθώς ο σύλλογος αποφάσισε να κάνει περικοπές. Ωστόσο, οι νόμιμες αποδοχές που «πήγαζαν» από τις συλλογικές συμβάσεις, δεν του δόθηκαν ποτέ.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονταν τα χρήματα στον συνεταιρισμό αφού στον τραπεζικό λογαριασμό -τα χρήματα του οποίου όπως καταγγέλλεται άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται- δεν αναγράφεται ως ιδιοκτήτης ο ίδιος ο συνεταιρισμός αλλά ο πρόεδρος αυτού, ονόματι Ν. Κ.
Ήταν δηλαδή στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου τι αναλήψεις θα κάνει από τον τραπεζικό λογαριασμό και αν θα ζητήσει την άδεια του συλλόγου.
Έτσι φαίνεται πως υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούσαν οι επικεφαλής του συνεταιρισμού εφοριακών προκειμένου να μην καταβάλλουν τα χρήματα στον απολυμένο υπάλληλο, δηλαδή ότι τα ταμεία του φορέα είναι άδεια. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται και ο κ. Γιαννέλης, δεν ισχύει –ή τουλάχιστον δεν ίσχυε όταν εκείνος αποχώρησε από τον χώρο εργασίας του- καθώς ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου υπήρχαν πάνω από 30.000 ευρώ.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα σχολιάζουν πως το επόμενο διάστημα μονάχα δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Ή να συνεχίσουν τις απειλές έτσι ώστε να τρομοκρατήσουν ή να «αφανίσουν» τον υπάλληλο ή να επιστρέψουν τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν.