Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

ΕΛ.ΑΣ.: Έκρηξη αυθαιρεσίας με ρυθμούς «fast track»

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Νέα Σμύρνη βρίσκεται στην οδό Αγίας Φωτεινής. Λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο όπου ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., την προηγούμενη Κυριακή, χτυπώντας έναν κάτοικο «εξυπηρέτησε» εκατοντάδες νεαρούς που το βράδυ της Τρίτης βρήκαν την πιο καλή αφορμή για να μετατρέψουν την πόλη σε πεδίο μάχης.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Όπως προχωρούν και οι διαδικασίες για τη στελέχωση της ∆Ι.ΑΣ. µε νέους ένοπλους που δεν αφουγκράζονται τον «σφυγμό» της κοινωνίας. – Εσπευσμένα στο Μαξίμου ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος για το πόρισμα των Ε∆Ε που βρίσκονται στο… συρτάρι

«Εξυπηρέτησε» και όσους «ήθελαν νεκρό αστυνομικό», αλλά και αυτούς που «ήθελαν να μάθουν οι μπάτσοι πως νιώθει ο απλός κόσμος όταν τους ξυλοκοπούν». «Εξυπηρέτησε» την κυβέρνηση για να χρεώσει στην αντιπολίτευση ότι «προέτρεψε σε συγκεντρώσεις και πορείες» και την αντιπολίτευση για να ισχυριστεί ότι «ο πρωθυπουργός διχάζει με τις δηλώσεις του».

Ο «πρωταγωνιστής» του επεισοδίου που άναψε το φιτίλι για όσα ακολούθησαν, ο ανθυπαστυνόμος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο έπρεπε να περάσουν τρεις μέρες, όταν για άλλα παρόμοια περιστατικά δεν περνά ούτε 24ωρο. Τι περίμενε άραγε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας;

Για όσους γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Σώματος η αντίδραση από έναν αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., και μάλιστα όχι νεαρό αλλά από τους λεγόμενους «παλιούς», προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Πρόκειται για μια ομάδα που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής, καθώς «οι αστυνομικοί με τις μηχανές πηγαίνουν παντού και γρήγορα». Όμως, τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα. «Στην υπηρεσία εντάχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 αρκετά νέα παιδιά για να επανδρώσουν την ομάδα. Η εκπαίδευσή τους έγινε με διαδικασίες «fast track» λόγω των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας για αστυνόμευση. Φαίνεται, όμως, ότι δεν πρόλαβαν να καταλάβουν για τα καλά τι σημαίνει «Αστυνομία» και «υπηρετώ τον πολίτη», λέει ένα από τα πιο παλιά στελέχη της ΔΙ.ΑΣ. Τα περιστατικά που πολλές φορές άφησαν άφωνη την κοινή γνώμη και έχουν εμπλακεί οι «νέοι» της ΔΙ.ΑΣ. δεν είναι και λίγα…
Στα χέρια

Τον Φεβρουάριο του 2020 ειδικοί φρουροί, λες και δεν ήταν αστυνομικοί, ήρθαν στα χέρια με «μπράβους» νυχτερινού κέντρου, αφού πρώτα είχαν ένα φραστικό επεισόδιο με έναν θαμώνα του καταστήματος. Τότε είχε «απολογηθεί» για λογαριασμό τους στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Πριν περάσουν λίγες μέρες ένας άλλος ειδικός φρουρός προχώρησε σε μια κίνηση του προκάλεσε «συναγερμό» στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πήγε εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξω από την ΑΣΟΕΕ ώστε να παραλάβει τη φίλη του. Τα ρούχα του, όμως, τον «πρόδωσαν», με αποτέλεσμα να βρεθεί περικυκλωμένος από περίπου 30 άτομα που τον χτύπησαν, του πήραν το κράνος και έκαναν ζημιές στην μοτοσικλέτα του. Στη συνέχεια, τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου όπου «αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση».

Ένας συνάδελφος του λίγες μέρες μετά, μπορεί να μην «τράβηξε» όπλο, αλλά το είδε να κάνει «φτερά» μπροστά στα μάτια του στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν οδηγός σε ένα βανάκι της αστυνομίας. Δύο αλλοδαποί του έπιασαν την κουβέντα και ένας τρίτος του πήρε το τσαντάκι που είχε αφήσει στο διπλανό κάθισμα, το οποίο περιείχε το υπηρεσιακό του όπλο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ένας ειδικός φρουρός έπεσε στα χέρια συναδέλφων του, καθώς συμπεριφέρθηκε σαν κανονικός ληστής. Με έναν συνεργό του είχαν στήσει καρτέρι σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης αυτοκινήτων έξω από την πολυκατοικία στο Ελληνικό και με πρόσχημα τη διενέργεια έρευνας, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο διαμέρισμά του, από όπου του άρπαξαν περίπου 43.000 ευρώ. Ο αστυνομικός την ίδια μέρα είχε δηλώσει στην υπηρεσία του… ασθένεια.

Τελευταίο περιστατικό, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι έναν από τους καινούργιος ειδικούς φρουρούς, ήταν στις αρχές του χρόνου στην υπόθεση ξυλοδαρμού του ελεγκτή του Μετρό στην περιοχή της Ομόνοιας από δύο ανήλικα αδέλφια. Ο 27χρονος αστυνομικός, αν και γνώριζε τι είχε συμβεί καθώς ήταν οικογενειακός φίλος των παιδιών, είχε συνομιλίες με τη μητέρα τους και της έδινε οδηγίες πως να «ξεγλιστρήσει» από τις Αρχές που αναζητούσαν τους δράστες της επίθεσης.

Μέσα σε όλη αυτό το κλίμα σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου που αναφερόταν στη «σιωπή» από την επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. «Η ως άνω επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη». Άρον-άρον το Μέγαρο Μαξίμου τον κάλεσε εσπευσμένα το απόγευμα της Τετάρτης σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γκλοπ

Όμως, στην υπόθεση ξυλοδαρμού του νεαρού πολίτη από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., πολλή κουβέντα έγινε και για το μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ που είχε ο ανθυπαστυνόμος και κυρίως αν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον εξοπλισμό του. Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Αθηνά Χαρβαλάκου–Γλύκα εξηγεί: «Η απαρίθμηση των αντικειμένων που θεωρούνται όπλα, σύμφωνα με τον ν.2168/1993 είναι ενδεικτική, απαγορευμένο, δε, όπλο είναι και η μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος (ΑΠ 624/2017), αλλά και κάθε αντικείμενο πρόσφορο για επίθεση ή άμυνα, δε, παράνομη οπλοκατοχή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 600 ευρώ.

Ο αστυνομικός επιτρέπεται να κατέχει και να φέρει μόνο τον οπλισμό, για τον οποίο έχει εκπαιδευθεί, εφόσον κρίνεται σωματικά και ψυχικά κατάλληλος και φέρει τον στατικό οπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 141/1991. Φέρει πάντοτε υπηρεσιακό ατομικό οπλισμό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, επιτρέπεται, δε, να φέρει αυτόν και εκτός υπηρεσίας. Παράλληλα, στην ΥΑ 8029/1/20-ια καθορίζονται τα ατομικά εφόδια του αστυνομικού προσωπικού. Σε ουδεμία εκ των ανωτέρω περιπτώσεων οπλισμού αστυνομικού δεν προβλέπεται η πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος.

Το Δικαστήριο καλείται να κρίνει τα πραγματικά περιστατικά ad hoc και συγκεκριμένα εάν συγκροτείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση εγκλημάτων και εάν συνέτρεξε περίπτωση άμυνας ή κατάστασης ανάγκης, που αίρει το άδικο της πράξης ή υπέρβαση των ορίων αμύνης, πάντα στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ