Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΕΛ.ΑΣ. – Καταγγελίες Γιώργου Δημητριάδη: Κάλλιο αργά… παρά ποτέ! Ξεκίνησε η έρευνα

Σε τροχιά έρευνας τέθηκαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων οι καταγγελίες του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Γρηγοριάδη για σοβαρές ατασθαλίες συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΗ


Στο «μικροσκόπιο» οι καταγγελίες του αστυνομικού της ΔΙΑΣ Γιώργου Γρηγοριάδη – Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας διατάχθηκε έρευνα κατά ανώτατων αξιωματικών για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος


Ο κ. Γρηγοριάδης στις 16 Μαΐου 2024 είχε καταθέσει σοβαρές καταγγελίες στην εκπομπή «Ανοιχτές Υποθέσεις» του Πέτρου Κουσουλού, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, για πλειάδα παρανομιών και παρατυπιών στους κόλπους του Σωματείου Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑ), όπου και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και για τη σκανδαλώδη διαθεσιμότητά του από το Σώμα της Αστυνομίας παρά το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που τον αθωώνει.

Ο Γολγοθάς του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν διακινήθηκε σε διαδικτυακή εφαρμογή μεταξύ ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. έγγραφο που φέρει την υπογραφή του ταξιάρχου της ΓΑΔΑ Αθανάσιου Κωστορρίζου ως διαταγή προς τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και αφορά τη συμπεριφορά τους προς τους αστυνομικούς.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο αποδείχθηκε τελικά πλαστό, διατάσσονταν τα στελέχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας να τίθενται σε στάση προσοχής στους αστυφύλακες και να συνεχίζουν την υπηρεσία τους μόνον όταν ακούν τη φράση «ημιανάπαυση». Αυτή η -πλαστή- διαταγή όπως ήταν φυσικό διακινήθηκε σε πολλές ομάδες διαδικτυακών εφαρμογών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., προκαλώντας συζητήσεις και αναστάτωση στο Σώμα. με τον υπογράφοντα αξιωματικό να προσφεύγει στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ανακοίνωση

Για την υπόθεση έβγαλε ανακοίνωση και η Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, η οποία ζητούσε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση των υπαιτίων. Εκείνη την περίοδο ο αστυνομικός Γιώργος Γρηγοριάδης, ο οποίος συμμετείχε σε κάποιες από τις ομάδες διαδικτυακών εφαρμογών, ανήρτησε τη δήθεν «διαταγή» επισημαίνοντας και ενημερώνοντας τους συναδέλφους του προς πρόκειται για ένα πλαστό έγγραφο.
Αυτή η πρωτοβουλία του Γιώργου Γρηγοριάδη ήταν η αφορμή, όπως είχε καταγγέλλει, για κάποιους -μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος- προκειμένου να τον στοχοποιήσουν και να τον κατηγορήσουν ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση.

Αποτέλεσμα; Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 τέθηκε σε διαθεσιμότητα, προτού όμως διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όπως αποδείχθηκε τελικά, την εν λόγω πλαστή διαταγή συνέταξε εν είδει αστεϊσμού αστυφύλακας που υπηρετεί σε τμήμα των νοτίων προαστίων. Η εμπλοκή του Γιώργου Γρηγοριάδη περιορίζεται ως προς την παρέμβασή του σε κλειστές ομάδες των αστυνομικών, όπου και επισήμαινε την πλαστότητα της διαταγής, προτρέποντας μάλιστα τους συναδέλφους του να μην τη λάβουν καν υπόψη.

Γι’ αυτόν τον σκοπό ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργος Γρηγοριάδης κατηγορήθηκε ο ίδιος ως πλαστογράφος και συκοφάντης, κατηγορίες οι οποίες κατέπεσαν στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην οποία παραπέμφθηκε, ενώ στη συνέχεια αθωώθηκε, με εισήγηση την άμεση επιστροφή στα καθήκοντά του.

Τον αστυνομικό Γιώργο Γρηγοριάδη υπέδειξαν ως φυσικό αυτουργό ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας, και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΦΕΑ, σωματείου ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. Το θέμα που εγείρεται είναι αφενός για ποιο λόγο συνέδραμε τις καταγγελίες που αφορούν το ΣΕΦΕΑ ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, αφετέρου για ποιο λόγο παραμένει σε διαθεσιμότητα ο εν λόγω αστυνομικός, αφού απηλλάγη των κατηγοριών από την ΕΔΕ;

Εισαγγελική παρέμβαση

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας ξεκίνησαν, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντωνίου Ελευθεριάνου, όχι μία, αλλά δύο ξεχωριστές έρευνες για την υπηρεσία επισήμων της Ελληνικής Αστυνομίας, για να διαπιστωθεί ποιοι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί κάλυπταν επίμεμπτες και παράνομες ενέργειες του συνδικαλιστή της Αστυνομίας Ευστρατίου Μαυροειδάκου, ο οποίος υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στη φρούρηση του εκλιπόντος πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου.

Επίσης, σε ξεχωριστή έρευνα ελέγχονται για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος εκτός από τους αξιωματικούς της υπηρεσίας επισήμων και ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος, όπως ο επιτελάρχης αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών ταξίαρχος Αθανάσιος Κωστορρίζος, καθώς και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας, ο οποίος ερευνάται και για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ανωτέρω αξιωματικοί φέρονται να βάλλουν κατά του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Γρηγοριάδη και να επιθυμούν την εκδίωξή του από το Σώμα, αναίτια, σχεδόν εκδικητικά, καθώς τα πορίσματα των ΕΔΕ είναι αθωωτικά στην πλειονότητά τους για τον αστυνομικό ο οποίος έχει προβεί σε σωρεία δημόσιων καταγγελιών για τα κακώς κείμενα στον αστυνομικό συνδικαλισμό και στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Γραφειοκρατική όχληση»

Ενδεικτική του ανελέητου κυνηγητού και επαγγελματικού διασυρμού του Γιώργου Γρηγοριάδη από στελέχη της Αστυνομίας είναι και η κατηγορία που του προσάπτουν για «γραφειοκρατική όχληση» για υπόθεση σύλληψης εμπόρου ναρκωτικών που έλαβε χώρα το 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, εκείνο το χρονικό διάστημα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, όντας τραυματίας, βρισκόταν στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη με αναρρωτική άδεια. Αίφνης ο εν λόγω αστυνομικός, και ενώ τελούσε εκτός υπηρεσίας, αντελήφθη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών μεταξύ τριών ατόμων. Άμεσα προέβη σε σύλληψη του ενός εκ των δραστών, ενώ τραυματίστηκε στο περιστατικό, γεγονός που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε ως αποτέλεσμα αν μη τι άλλο ηθική αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντ’ αυτού, όμως, «κέρδισε» πειθαρχική δίωξη. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους προϊσταμένους του, αν και άξιζε να του αποδοθεί ηθική επιβράβευση, του αποδόθηκε κατηγορία για «γραφειοκρατική όχληση», απλώς επειδή αξίωσε τα αυτονόητα.

Έρευνα για νοθεία

Στην εκπομπή «Ανοιχτές Υποθέσεις» του Πέτρου Κουσουλού στις 16 Μαΐου 2024, μεταξύ άλλων σοβαρών καταγγελιών του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Γρηγοριάδη, ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΦΕΑ, τον Δεκέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών μέσω ενός λογισμικού που προσέφερε στο ΣΕΦΕΑ, έναντι αντιτίμου φυσικά, ιδιωτική εταιρεία έχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής που είχε επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, το ψηφιακό σύστημα «ευνοεί» τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος κατά το δοκούν. Ήτοι διαθέτει μια ευελιξία ως προς τη λειτουργία του, ανάλογα με το… επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ειδικά στις τελευταίες εκλογές του ΣΕΦΕΑ τον Δεκέμβριο του 2021 η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με τη χρήση τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων.

Τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη νοθεία στις εκλογές αποκάλυψε άνθρωπος-κλειδί, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Μ».

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί φρουροί, μέλη του ΣΕΦΕΑ, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό μητρώου τους για να έχουν δικαίωμα ψήφου. Το ΣΕΦΕΑ εκείνη την περίοδο αριθμούσε 5.000 μέλη, ειδικούς φρουρούς. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που κατήγγειλε τη νοθεία των εκλογών: «Όταν οι αστυνομικοί-μέλη προσέρχονταν για να ψηφίσουν, καταχωρούσαν σε ένα τάμπλετ τον αριθμό μητρώου τους και το σύστημα τους απαντούσε στο κινητό τους έναν πενταψήφιο κωδικό, με τον οποίο θα συμμετείχαν στις
εκλογές. Στη συνέχεια καταχωρούσαν και τον πενταψήφιο κωδικό για να ανοίξει η πλατφόρμα και να ψηφίσουν».

Όμως, ενώ φαινομενικά η διαδικασία προστατεύει το αδιάβλητο των εκλογών, αυτό δεν συνέβη. Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος-κλειδί ανέφερε τα εξής: «Ο τρόπος αυτός κανονικά είναι αδιάβλητος. Έπαιρνε για παράδειγμα αυτός κάποιον τηλέφωνο που ήταν γραμμένος. Του έλεγε ‘‘θα ψηφίσεις;’’. Του απαντούσε ‘‘όχι’ βαριέμαι’’. Του έλεγε ο άλλος ξανά ‘‘θες να ψηφίσω εγώ για εσένα;’’. Του απαντούσε ‘‘ναι’’. Ωραία, ερχόταν ένας κωδικός του τον έδινε και ψήφιζε αυτός ό,τι ήθελε».

Γρηγοριάδης

Να σημειωθεί ότι την εποπτεία όλης της διαδικασίας είχε ιδιωτική εταιρεία!

Η νοθεία, όπως περιγράφει ο άνθρωπος-κλειδί, άρχισε τη δεύτερη μέρα των εκλογών. «Η όλη φάση έγινε κυρίως τη δεύτερη μέρα. Την πρώτη μέρα για να μη δοθεί στόχος ψήφιζαν από το τάμπλετ. Τη δεύτερη μέρα είχαν δώσει γραμμή στα μέλη ότι μπορεί να ψηφίσουν και από το κινητό».

Σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα, στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας είχε ορισθεί ότι για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει θα έπρεπε να ταυτοποιηθεί με τον αριθμό μητρώου των αστυνομικών που ήταν εγγεγραμμένοι στο σωματείο ειδικών φρουρών. Τα τάμπλετ ήταν συνδεδεμένα με τη βάση δεδομένων της ιδιωτικής εταιρείας. «Πάει λοιπόν ο αστυνομικός, βάζει το μητρώο του, το σύστημα του στέλνει έναν κωδικό στο κινητό για να μπορεί να ψηφίσει, βάζει ο αστυνομικός τον κωδικό αυτόν και ανοίγει η ηλεκτρονική κάλπη και ψηφίζει».

Όπως αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ο άνθρωπος-κλειδί, με δεδομένο ότι οι διοργανωτές των εκλογών γνώριζαν το μητρώο μελών του σωματείου, καταχωρούσαν στο τάμπλετ τους αριθμούς μητρώου αστυνομικών-μελών του ΣΕΦΕΑ που δεν εμφανίσθηκαν να ψηφίσουν και το σύστημα απαντούσε με τους κωδικούς για τον καθέναν. Στη συνέχεια οι διοργανωτές των εκλογών επικοινωνούσαν με την εταιρεία ζητώντας να αλλάξουν τον αριθμό κινητού, ώστε ο κωδικός συμμετοχής στις εκλογές να παραληφθεί από συσκευές τις οποίες έλεγχαν αυτοί που νόθευαν τις εκλογές και όχι οι αστυνομικοί που δεν εμφανίσθηκαν να ψηφίσουν. Στη συνέχεια αφού ψήφιζαν αυτοί αντί για τα μέλη που δεν είχαν προσέλθει στις εκλογές, με νέα εντολή στην εταιρεία άλλαζαν πάλι τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων για τους αστυνομικούς-μέλη του ΣΕΦΕΑ.

«Φαίνεται ότι ψήφισες εσύ και μετά για να μη φανεί, ξαναγυρνάει το παλιό κινητό το δικό σου και σβήνει το άλλο, εσύ δεν πρόκειται να ενημερωθείς ποτέ ότι ψήφισες».

Τη δεύτερη μέρα των εκλογών, όπως αποκαλύπτει ο άνθρωπος-κλειδί, γνώριζαν ακόμα και ποιος από τους υποψηφίους προηγείται πολύ πριν κλείσει η κάλπη.

«Μιλάμε για εγκληματική οργάνωση, κανονικά. Όλο αυτό έχει ιεραρχία, έχει δομή, έχει τα πάντα…

Παρ’ όλα αυτά, όταν είδαν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν αυτό που περίμεναν… παρέτειναν το κλείσιμο της κάλπης κατά δύο ώρες, προκειμένου να ‘‘μαγειρέψουν’’ το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο φυσικά ανέδειξε τους ίδιους στην κορυφή της σταυροδοσίας! Αν ο εισαγγελέας ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για εκείνη την ημέρα και ζητήσει να ενημερωθεί πόσα είναι τα κινητά μόνο, θα δείτε για πόσο κόσμο μιλάμε…».

Τιμολόγια «μούφες»

Επιπλέον, ο άνθρωπος-κλειδί άφησε να εννοηθεί ότι τον εισαγγελέα ενδεχομένως να μην τον απασχολήσει μόνο πώς έγινε η νοθεία στις εκλογές του σωματείου των ειδικών φρουρών, αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα. «Τα οικονομικά του σωματείου πρέπει να ψαχτούνε με ορκωτούς λογιστές, με τιμολόγια, να δούνε ποια τιμολόγια είναι αληθινά, ποια είναι μούφες, πρέπει να γίνει σοβαρή έρευνα και δεν θα καθίσει κανένας να κάνει σοβαρή έρευνα. Αν αυτά πέσουν στην αντίληψη του Χρυσοχοΐδη θα γίνει χαμός!».

«Ενεργός» παρά τη διαθεσιμότητα ο Γρηγοριάδης

Άξιον αναφοράς είναι ότι ενώ βρίσκεται σε κατάσταση διαθεσιμότητας, ο αστυφύλακας Γρηγοριάδης επενέβη σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας το οποίο συνέβη πλησίον της οικίας του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο δράστης και να διασωθεί η νεαρή που κακοποιούνταν. Έμπροσθεν της οικίας του βρέθηκαν και πυροδοτημένοι κάλυκες από εννιάρι όπλο, οι οποίοι πιθανώς και να αποτελούν μήνυμα – απειλή αποσιώπησης για τον αστυφύλακα.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση με καυστικό υγρό σε 26χρονο εργαζόμενο 

Σήμα κινδύνου από γιοτ στην Κεφαλονιά – Εισροή υδάτων και φόβοι για βύθιση

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ