Από 7 ευρώ ξεκινά η χρονιά για τα… «συνηθισμένα» έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις πρώτες τιμές που ανακοίνωσαν καλά δικτυωμένοι έμποροι στη Τριφυλία, με τα πρώτα βυτία να συγκεντρώνονται ήδη.
Από την άλλη, όσα πρωτόλαδα έχουν παραχθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα και αναπαύονται στις δεξαμενές κυρίως της Λακωνίας, είναι σε θέση να διεκδικήσουν τιμές γύρω στα 8,00 – 8,20 ευρώ για εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς η ιταλική αγορά άνοιξε στα 9,75 ευρώ με… 13 ευρώ για τα ΠΟΠ, και το ιταλικό εμπόριο θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τις λαμπερές πρασινοκίτρινες παρτίδες αυτές.
Επί του παρόντος, οι τιμές στη Ισπανία για τα φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται μεταξύ 7 ευρώ και 7,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές για τα περσινά παίζουν μεταξύ 6,50 και 6,90 ευρώ το κιλό. Τα αγουρέλαια με αντίστοιχα οργανοληπτικά και χαρακτηριστικά του ελληνικού βρίσκονται και αυτά πέριξ των 8 ευρώ το κιλό, όπως στην Ελλάδα.
Ελαιόλαδο: Κόβει µέχρι και 20.000 τόνους η επίµονη ανοµβρία του Οκτωβρίου
Οι εκτιµήσεις για ελληνική παραγωγή 250.000 τόνων νωρίς τον Σεπτέµβριο, είχαν λάβει υπόψη την εισροή επιτραπέζιων ποικιλιών, καθώς και τις πρώτες βροχές που ήρθαν σα µάννα εξ ουρανού τελευταία βδοµάδα του Αυγούστου στη ∆υτική Ελλάδα.
Έκτοτε όµως, Πελοπόννησος και Κρήτη δεν έχουν δει στάλα νερό (<15 χιλιοστά, µικρή διείσδυση), µε αποτέλεσµα πλέον πολλοί να αµφισβητούν τους 220.000 τόνους των µέχρι πρότινος απαισιόδοξων ειδικών. Βέβαια, οι απόψεις του καθενός πια έχουν µικρή σηµασία, όσο διασταυρωµένες και να ναι, καθώς από µέρα σε µέρα αναµένονται οι επίσημες θέσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας για τη νέα σοδειά.
Η εικόνα που δίνει ο καρπός από ξερικά κτήµατα, κυρίως στα νότια είναι αποκαρδιωτική, µε πολύ µικρά µεγέθη, πρόωρο µαύρισµα και ελαιοαπόδοση από 9% έως 15% στην καλύτερη των περιπτώσεων (1/11 µέχρι 1/7). Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες θετικές εξαιρέσεις λόγω τοπικού µικροκλίµατος και περισσότερων βροχών, κυρίως σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Τα πράγµατα είναι σαφώς καλύτερα στον αρδευόµενο κλήρο.
Σε περιοχές της Λακωνίας, όπου το ποσοστό των ποτιστικών κτηµάτων είναι µεγαλύτερο συγκριτικά µε την υπόλοιπη Ελλάδα, η κατάσταση είναι καλή, µε αποδόσεις από 15% έως 25% (1/6 µέχρι 1/4). Ωστόσο, τα αρδευόµενα χωράφια πιθανότατα αναλογούν σε <25% των συνολικών. Πολλοί ευελπιστούν πως οι εµπειρίες της 2023/24 θα δράσουν ως καταλύτης, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήµµατα, σαν το φράγµα στα Φιλιατρά, που ενώ έχει ολοκληρωθεί δεν έχουν ακόµη προχωρήσει σηµαντικά οι διαδικασίες για το αρδευτικό δίκτυο.