Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Έλεγχος στα ψηφιακά δεδομένα και μηνύματα των Ευρωπαίων για τον φόβο της τρομοκρατίας

Η ΕΕ προωθεί μια νέα Νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα επιβληθεί στις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν E2E κρυπτογράφηση για να δημιουργήσουν πρόσθετα κλειδιά αποκρυπτογράφησης τα οποία θα πρέπει να παραδώσουν στις αρχές όταν τους ζητούνται. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της νέας νομοθεσίας, στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία και την Βιέννη.

Συγκεκριμένα, προωθείται  η δυνατότητα παράκαμψης της κρυπτογράφησης end-to-end που παρέχουν δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το WhatsApp.  Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως αργότερα μέσα στον Νοέμβριο, αναζητούνται τρόποι οι Aρχές των κρατών-μελών να αποκτήσουν πρόσβαση στην κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κρυπτογράφηση καθιστά την ανάλυση του περιεχομένου των επικοινωνιών στο πλαίσιο της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία εξαιρετικά δύσκολη έως πρακτικά αδύνατη παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά θα ήταν σύννομη». Έτσι λοιπόν προωθείται ένας νέος Νόμος που θα εξυπηρετεί τις αρχές να επιτελούν το έργο τους στους τομείς της ποινικής δικαιοσύνης και της ασφάλειας χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύεται το  θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιωτικότητας.

Σε ένα προσχέδιο της κοινής δήλωσης που έχει προετοιμαστεί ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την προσεχή Παρασκευή –σύμφωνα με το Bloomberg– αναφέρεται  ότι πρέπει να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τον ακραίο ισλαμισμό και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει τη θρησκευτική εκπαίδευση και την κατάρτιση των ιμάμηδων στην Ε.Ε., ώστε να «συμμορφώνεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της Ευρώπης». Στο ίδιο προσχέδιο υπάρχει και η αναφορά στη νέα Νομοθεσία που προωθείται, αναφέροντας πως «η πρόσβαση σε ψηφιακά δεδομένα γίνεται ολοένα και πιο ζωτική – είτε πρόκειται περί δεδομένα διασυνδέσεων είτε σε κάποιες περιπτώσεις για δεδομένα περιεχομένου».

Διαβάστε επίσης 

Μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην ΕΕ

Στρατηγική συμπόρευση Ελλάδας Αιγύπτου. Για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ