Με ανύπαρκτο προσωπικό κινδυνεύει να γίνει ο διαβόητος έλεγχος Πόθεν Έσχες ο οποίος –με πολυνομοσχέδιο- ανατέθηκε στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Τέσσερα το πολύ πέντε άτομα καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και κατ΄επέκταση να συνεισφέρουν στην μάχη κατά… της Διαφθοράς την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
Ωστόσο, τα λόγια από τις πράξεις απέχουν παρασσάγγας. Την ίδια στιγμή το πολυδιαφημισμένο ηλεκτρονικό σύστημα που είχε ως στόχο την διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου δεν λειτουργεί! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Με αφορμή τον αγώνα για την πάταξη της Διαφθοράς και της φοροδιαφυγής , ψηφίστηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2016 το νομοσχέδιο όπου ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων προσώπων πλην των μελών της Κυβέρνησης και των Βουλευτών, επέστρεψε στην Γ’ Μονάδα της Αρχής για το Ξέπλυμα.
Μάλιστα για πρώτη φορά θεσπίστηκε η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής με στόχο την διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου.
Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη…
Δεν λειτουργεί το σύστημα
Το πληροφοριακό σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ καθώς όπως αποδείχτηκε δεν ήταν έτοιμο να υποστηρίξει το εγχείρημα.
Με αφορμή λοιπόν την “ανικανότητα” του συστήματος, δόθηκαν ήδη δυο παρατάσεις για την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των δηλώσεων (επίσημα θα ξεκινήσει 15 Οκτωβρίου). Το γεγονός που αποτελεί έτσι ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης τόσο ως προς τους υπόχρεους, όσο και προς τους εποπτεύοντες την διαφθορά, Διεθνείς Οργανισμούς.
Τρεις και ο … κούκος
Το δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει αφορά τη στελέχωση της Γ’ Μονάδας της Αρχής για το Ξέπλυμα αν και πιο ορθό θα ήταν να πούμε την “υποστελέχωση”.
Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού από 15 σε 30. Στην πραγματικότητα ωστόσο, από τις 20 περίπου αποσπάσεις που πρότεινε, κατά νόμο, ο επικεφαλής της Αρχής Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Παντελής δεν έχει υπογραφεί καμία!
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότεροι από τους περίπου 10 υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην Γ΄ Μονάδα της Αρχής έχουν επιστρέψει στις οργανικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Μονάδα που είναι υπεύθυνη να συλλέξει και να ελέγξει χιλιάδες Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης να στελεχώνεται από 4 – 5 άτομα!
Η αραχνιασμένη ιστοσελίδα
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η εικόνα που αποκομίζει κανείς από την επίσημη ιστοσελίδα της Αρχής για το Ξέπλυμα είναι εντελώς απαρχαιωμένη! (Για τους περίεργους αναγνώστες ρίξτε μια ματιά εδώ: (hellenic-fiu.gr)
Για παράδειγμα στατιστικά έχουν να ενημερωθούν από το 2012, ενώ η τελευταία ετήσια έκθεση είναι του 2013. Το ίδιο συμβαίνει και με την σχετική νομοθεσία, η οποία έχει να ενημερωθεί από τον Ν. 4065/2012. κ.λπ. κ.λ.π. κ.λ.π…
Πού είναι λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις; Μήπως και αυτές αραχνιάζουν στα αρχεία; Ή αποτελούν τα σχέδια απλώς ένα όνειρο θερινής νυκτός;