Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ελλάδα-Δανία-συμμαχία στο διαβατήριο εμβολιασμού

Η ελληνική πρόταση για ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη είχε προκαλέσει ενδιαφέρον, αλλά και επιφυλάξεις στη Γερμανία. Τώρα η μακρινή Δανία υιοθετεί το διαβατήριο εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη το υπουργείο Οικονομικών. H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει: «Σε ένα πρώτο στάδιο ο στόχος είναι να διευκολυνθούν τα στελέχη επιχειρήσεων από τη Δανία κατά τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι έχουν εμβολιαστεί. Γι αυτόν τον σκοπό (το διαβατήριο) θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη Φεβρουαρίου σε συγκεκριμένη ιντερνετική πλατφόρμα. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό διαβατήριο ως εφαρμογή (App) στο κινητό, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών Μόρτεν Μπόντσκοφ επισήμανε ότι πολλές δανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση για τις μετακινήσεις. Σχέδια για ένα ενιαίο διαβατήριο εμβολιασμού υπάρχουν και στην ΕΕ».

«Ντοκουμέντο ελευθερίας» χαρακτηρίζει το νέο μέτρο η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει ότι «οι Δανοί είναι οι πρώτοι που ανακοινώνουν την καθιέρωση ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού». Δεν λείπουν όμως οι επιφυλάξεις στο σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου: «Η κυβέρνηση (της Δανίας) τονίζει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιτραπούν και άλλες εξαιρέσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί, για παράδειγμα μία επίσκεψη στο εστιατόριο, ενώ η βιομηχανία διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτραπεί μία διαίρεση σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αλλά στο τέλος αυτό ακριβώς το σχέδιο φαίνεται να προωθείται. Το διαβατήριο θα ανοίξει δρόμους για νέες εξαιρέσεις και μόλις καταλαγιάσει η συζήτηση περί ρεαλιστικών προσδοκιών και κοινωνικής αλληλεγγύης θα ενταθούν οι πιέσεις, τόσο από την οικονομία, όσο και από εκείνους που δεν αντέχουν άλλα περιοριστικά μέτρα».

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υπενθυμίζει ότι «τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ταχθεί κατά του διαβατηρίου εμβολιασμού, καθώς δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη επαρκής ποσότητα εμβολίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εμβολιαστεί όποιος το επιθυμεί. Επιπλέον, ανέφερε ο ΠΟΥ, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό και κατά πόσον ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Πάντως η Δανία έχει αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού. Στα τέλη του περασμένου έτους η χώρα αυτή των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων αντέδρασε με ταχύτητα στην αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για άμεση χαλάρωση των μέτρων».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης 

Υπάρχουν γύρω στα 4.000 παραλλαγμένα στελέχη του ιού αυτήν την στιγμή στον κόσμο

Κ. Μητσοτάκης: “Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ