Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Ελλάδα: Στόχος οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ελλάδα βάζει στόχο να καταστεί σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, καταρχάς προς τις χώρες των Βαλκανίων και στη συνέχεια προς τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει προεργασία για τη διασύνδεση των δικτύων της Ελλάδας με Β. Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο.

Ωστόσο, για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου είναι απαραίτητη η επαρκής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλλει η μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 μεγαβάτ, για την οποία οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025. Η μονάδα κατασκευάζεται από τον όμιλο που έχουν συστήσει οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μονάδας αυτής- σε σχέση με ανταγωνιστικές στην ευρύτερη περιοχή- είναι ότι θα έχει άμεση πρόσβαση στον πλωτό τερματικό σταθμό που κατασκευάζεται επίσης στην Αλεξανδρούπολη. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο και να μην είναι εξαρτημένη από συγκεκριμένους παρόχους που μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

Στενή συνεργασία με τη Βουλγαρία
Το παρόν στην τελετή για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της μονάδας έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρόσεν Χριστόφ, ο οποίος – μιλώντας στο euronews- τόνισε ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.

«Η ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε πολύ μακριά από τα σύνορα των χωρών μας και επηρεάζει όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, απαιτεί κοινές προσπάθειες» τόνισε ο Ρ. Χριστόφ. «Οι ιστορικά στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας γίνονται τώρα ακόμα πιο σημαντικοί. Συνεργαζόμαστε σε ένα μεγάλο εύρος έργων και πολιτικών. Ενώσαμε τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς φυσικού αερίου- με την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Συνεργαζόμαστε για το έργο του FSU που εγκαινιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η Βουλγαρία κατέχει 20% του έργου. Στηρίζουμε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, το οποίου θεωρούμε ένα στρατηγικό μέσο για την προμήθεια καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη. Και τώρα καλοσωρίζουμε τα εγκαίνια αυτής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, καθώς θα παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή και θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται κάθε χρόνο.»

Η Βουλγαρία – που πέρυσι πέτυχε αριθμό ρεκόρ στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας- θα είναι η πρώτη χώρα όπου θα διοχετευτεί ηλεκτρική ενέργεια από τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης.

Απαντώντας στις απαιτήσεις για πράσινη μετάβαση, η νέα μονάδα δε θα περιορίζεται στην καύση φυσικού αερίου. Στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιεί και υδρογόνο, ώστε να παράγει αμιγώς καθαρή ενέργεια.

«Ο εξοπλισμός που έχει επιλεγεί προβλέπει ότι η μονάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί μείγμα 50% φυσικού αερίου και 50% υδρογόνου» εξήγησε στο euronews ο Ανδρέας Διαμαντόπουλος, γενικός διευθυντής Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου. «Θα υπάρχει δυνατότητα ακόμα και καύσης κατά 100% υδρογόνου, εφόσον υπάρξουν στην αγορά αρκετές διαθέσιμες ποσότητες υδρογόνου για το σκοπό αυτό».

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η χρήση φυσικού αερίου για τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια είναι απαραίτητη, καθώς διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των προμηθειών.

Πηγή: euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κλάδοι της ναυτιλίας και της ηλεκτρικής ενέργειας εστιάζουν στην αμμωνία ως καύσιμο

Κομισιόν: «Φρένο» στην επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ