Σε περίοδο ατελείωτων περιπετειών εισέρχεται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ την Τετάρτη, εφόσον αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει προταθεί από την ολλανδική Reggeborgh.
Ο λόγος είναι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ που προτείνονται από τη γενική συνέλευση μετόχων της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας έχουν σοβαρά ασυμβίβαστα που για ορισμένους μπορεί να σημαίνουν και ποινικές περιπέτειες! Σε κάθε περίπτωση όμως πολλαπλά επιτελεία νομικών ετοιμάζονται για «μάχες» σε αστικά ή και ποινικά δικαστήρια. Μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια θα έχει η έκβαση της υπόθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς ήδη στελέχη των εποπτικών αρχών μελετούν σε βάθος την υπόθεση. Το μόνο βέβαιον είναι ότι η λειτουργία της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας θα κινείται γύρω από νομικές διαδικασίες, με προσφυγές και ενστάσεις από τις δύο πλευρές.
Ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος, ήταν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, που λίγες μέρες πριν από την ανακήρυξή του ως υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της Ελλάκτωρ υποστηρίζοντας την απόφαση που είχε λάβει ως πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, να επιτρέψει την κατάθεση προσφοράς μόνον από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο έργο της Εγνατίας. Ενδεικτικό της «άστοχης» απόφασής του να αποκλείσει τις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες από το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χρονιάς, είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση αυτή δικαιώνοντας τις εταιρείες που είχαν προσφύγει.
Το πρόβλημα όμως που έχει προκύψει είναι ότι ο κ. Ξενόφος και οι ολλανδοί εργοδότες του, έσπευσαν να εμφανίσουν την πρόταση νέου ΔΣ ξεχνώντας όσα προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011 όπως τροποποιήθηκε με τον 4386/2016) στο άρθρο 3 παρ.15. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι:
«Κατά τα επόμενα δύο (2) έτη από την αποχώρησή τους από το Δ.Σ. του Ταμείου, τα μέλη του υποχρεούνται να μην ασκούν αντικείμενο όμοιο με εκείνο του Ταμείου είτε ατομικά είτε με παρένθετο πρόσωπο, με τη συμμετοχή τους ή την παροχή των υπηρεσιών τους σε οποιασδήποτε μορφής φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν συναλλαγεί με το Ταμείο.»
Είναι φανερό ότι ο κ. Ξενόφος δεν επιτρέπεται να αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ πριν συμπληρωθεί… διετία.
Αίσθηση προκαλεί και η επιλογή ως προτεινόμενου Προέδρου της Ελλάκτωρ του γνωστού δικηγόρου κ. Γιάννη Μυλωνογιάννη, ο οποίος στις ανακοινώσεις της Reggeborgh εμφανίζεται ως «ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες». Εκτός όμως από αυτά είναι και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην σκανδαλώδη υπόθεση της Εγνατίας ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε εμφανιστεί και ως δικηγόρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μεγάλα έργα.
Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τούμπουρου, ο οποίος δηλώνονταν ως ανεξάρτητος και αποδείχθηκε συνέταιρος των Ολλανδών στο όμιλο εταιρειών ακινήτων Orbys, είναι γνωστή. Θυμίζουμε ότι οι θυγατρικές του ομίλου στην Ελλάδα, δραστηριότητες των οποίων αγόρασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσαν να αλλάξουν επωνυμία, ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χάσει τα ίχνη τους…
Αίσθηση όμως προκαλεί και η παρουσία ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους της κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της μοναδικής κρατικής τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Φαίνεται ότι κανείς δεν ενοχλείται από το θλιβερό φαινόμενο η επικεφαλής κρατικής τράπεζας να συμμετέχει στην πενταμελή διοίκηση ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας που διεκδικεί έργα από το κράτος.
Εν τω μεταξύ όπως μαθαίνει το eReportaz, την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, καταγγέλλει με δήλωσή του ο Δημήτριος Καλλιτσάντσης, κάνοντας λόγο για “σταδιακή και ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor”.
Ο ίδιος προσθέτει:
“Αυτά συμβαίνουν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου 2021 όπου έχει τεθεί θέμα αλλαγής Διοίκησης του Ομίλου, σε μία περίοδο που η υφιστάμενη Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί να πείσει ότι υπηρετεί την Αλήθεια, τη Διαφάνεια και την ευλαβική τήρηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης, βασικό στόχο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor που στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου 2018, κέρδισε την εμπιστοσύνη και την ψήφο της πλειοψηφίας των μετόχων”.
Είναι φανερό ότι εφόσον οι Ολλανδοί και οι υποστηρικτές τους καταφέρουν να εκλέξουν αυτή την διοίκηση στην Ελλάκτωρ, η εταιρεία θα βρεθεί στη δίνη μεγάλων αναταράξεων για απροσδιόριστο διάστημα.
Διαβάστε επίσης:
Λύθηκε η απορία για την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω των Ολλανδών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Δύο εφοπλιστές παίρνουν μετοχές του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ
Α. Καλλιτσάντσης σε μετόχους: Απορρίψτε την πρόταση της Reggeborgh Invest