Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

Λονδίνο, 15 Σεπτεμβρίου: Με βάση τις μετρήσεις κίνησης των κοινωνικών δικτύων και τον αριθμό των εκτιμώμενων διαδικτυακών αναγνωστών (>100 εκατ. το 2015), ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS είναι ο πιο δημοφιλής ετήσιος πίνακας διεθνών πανεπιστημίων.

Αν και η Ελλάδα έχει περιορίσει τον εκπαιδευτικό της τομέα, έχει ακόμη έξι αντιπροσώπους στον Πίνακα Κατάταξης 2015/16. Η μόνη επίδοση στο τοπ 400 είναι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (376ο=). Το πανεπιστήμιο επίσης τα πάει καλά στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστήμιο, την παράμετρο που χρησιμοποιείται ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου. Με βάση αυτό το κριτήριο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (238ο ως προς τις παραπομπές ανά πανεπιστημιακό τομέα) βρίσκεται στο παγκόσμιο τοπ 250. Αυτό φαίνεται από μια επίδοση ενάντια στη γενική τάση στον τομέα της Μηχανολογίας και της Τεχνολογίας από τα ανώτατα ιδρύματα της Ελλάδος.
image
Η QS επίσης δημοσιεύει πίνακα Επιστημονικού Τομέα μαζί με τον Διεθνή Πίνακα Πανεπιστημίων που μετρά την επίδοση μιας συγκεκριμένης σχολής πανεπιστημίου. Στον τομέα της Μηχανολογίας και της Τεχνολογίας η Ελλάδα είναι στο τοπ 100: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (67ο). Τρία άλλα πανεπιστήμια είναι στο τοπ 400 στον τομέα Μηχανολογίας και Τεχνολογίας: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (146ο), το Πανεπιστήμιο Πατρών (211ο) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (234ο). Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (193ο) επίσης βρίσκεται στο τοπ 200 στον τομέα των κοινωνικών επιστημών και του μάνατζμεντ.

Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης της QS σχεδιάστηκε για να παρέχει στους φοιτητές συγκρίσιμα, ακριβή δεδομένα ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις σχετικά με το εκπαιδευτικό τους μέλλον. Από φέτος, απαντώντας στο αίτημα των φοιτητών και σε συνεργασία με τη συμβουλευτική επιτροπή, η QS έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση για να ομαλοποιήσει τα δεδομένα εκδόσεων κι ερευνητικών παραπομπών σε πανεπιστημιακούς τομείς. Αυτή η τροποποίηση ευθύνεται για το μεγάλο αριθμό παραπομπών από ερευνητές στις Βιολογικές Επιστήμες και σε μικρότερο βαθμό στις Φυσικές Επιστήμες. Η τροποποιημένη προσέγγιση στις «παραπομπές ανά πανεπιστήμιο», ένα μέτρο ερευνητικής επίδρασης, παρέχει πιο δίκαιες αξιολογήσεις για τα πανεπιστήμια με δυνατό προφίλ σε τομείς με χαμηλότερη ερευνητική δραστηριότητα όπως τέχνες, ανθρωπιστικές επιστήμες και κοινωνικές επιστήμες. 11,1 εκατ. ερευνητικές εργασίες από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus/Elsevier έχουν αναλυθεί για αυτή την έκδοση του πίνακα κατάταξης.

Ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής έρευνας στην QS, είπε: «Το συναρπαστικό στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα είναι ότι αποκαλύπτουν πιο μεγάλη ποικιλία από ποτέ στην κατανομή καλών πανεπιστημίων σε υψηλό επίπεδο».

Όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας που περιλαμβάνονται, όμως, έχουν σημειώσει ανησυχητική μείωση στο κριτήριο της φήμης του εργοδότη. Αυτό στηρίζεται σε 44.226 απαντήσεις που δόθηκαν στη Διεθνή Έρευνα Εργοδοτών της QS. Ζητήθηκε από τους εργοδότες να υποδείξουν ποια ιδρύματα βγάζουν τους πιο προσλήψιμους αποφοίτους με βάση την εμπειρία προσλήψεών τους. Αν και οι μειώσεις ήταν μικρές και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (194ο) παραμένει στο τοπ 200 με βάση αυτό το κριτήριο, οι Έλληνες φοιτητές ανησυχούν για τις πιθανές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης της χώρας στα μοτίβα πρόσληψης των εργοδοτών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο συστηματικών μειώσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από 520 σε 350.[iii] Αυτό οδήγησε τους πιο ταλαντούχους φοιτητές κι αποφοίτους της Ελλάδος να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η γενική επίδραση φαίνεται να είναι μειωμένη εθνική αναγνωρισιμότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων από ακαδημαϊκούς κι εργοδότες.
image (1)

Η δωδέκατη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2015/16 επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο κι ακολουθούν το Χάρβαρντ (2ο), το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και του Στάνφορντ (3ο=). Το ETH Ζυρίχης (9ο) είναι στο τοπ 10 ενώ την πιο μεγάλη αύξηση στην κορυφή του πίνακα παρουσιάζουν δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Σιγκαπούρης που μπαίνουν στο τοπ 15 για πρώτη φορά. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (12ο) είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα της Ασίας ενώ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (13ο) κάνει ένα μεγάλο άλμα και σχεδόν εξαλείφει την απόσταση από ντόπιους αντιπάλους. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (19ο) επίσης επιστρέφει στο τοπ 20.

Τα διεθνή πανεπιστήμια όπως το *UCL, το *Imperial College, το *King’s College London και πολλά άλλα αναγνωρίζουν τη δύναμη της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πάνω από 50 κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα το φθινόπωρο με την QS World Grad School, τη μεγαλύτερη έκθεση για μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Οι επισκέπτες της εκθέσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν υπευθύνους εγγραφών κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ