Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ελληνική πρωτιά στην ψυχική θωράκιση εφήβων

Με μία συμβολική ζωγραφιά, το εικαστικό έργο της 15χρονης Νεφέλης, που απεικονίζει μία πεταλούδα η οποία δραπετεύει από ένα κλουβί και συμβολίζει τον έφηβο που αφήνει πίσω του την Covid εποχή, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει αποκλειστικά το πρώτο και μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως πρόγραμμα συναισθηματικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των εφήβων ώστε να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την πρωτοφανή υγειονομική (και όχι μόνο) κρίση που ζούμε.

Tης Αλεξίας Σβώλου
Καινοτόμο πρόγραμμα της χώρας μας για τα… απόνερα της πανδημίας – Πώς θα εκπαιδευτούν 250 επαγγελματίες υγείας ώστε κατόπιν να αναλάβουν την ενδυνάμωση των νέων

«Φάρος»

Το πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής ενδυνάμωσης των εφήβων που δεν έχει όμοιό του σε καμία άλλη χώρα, δείχνει πως η μικρή Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί και να γίνεται «φάρος» σε σκοτεινούς καιρούς, επενδύοντας σε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: Την ώριμη, συναισθηματική αλλά και πρακτική νέα γενιά (τη νέα γενιά Z), που πρόκειται να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο και που χρειάζεται όσο δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη γίνεται, καθώς έχει πληγεί απανωτά και άδικα από την πανδημία. Να μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά έχει στερηθεί για πολλούς μήνες τον φυσικό της χώρο, το σχολείο και έχει κατηγορηθεί για τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία.

Παράλληλα, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια έκρηξη ενδο-οικογενειακής βίας, bullying και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, από τις ατελείωτες ώρες που πλέον τα παιδιά περνούν μπροστά σε μια οθόνη λόγω της τηλεκπαίδευσης και της επικράτησης της ψηφιακής ψυχαγωγίας στην καθημερινότητα τους, όπως εξηγεί η «ψυχή» του προγράμματος, Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική υπεύθυνη την Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στο νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής.

∆αδικτυακά

Το καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκινά να εκπαιδεύσει διαδικτυακά 250 επαγγελματίες υγείας και στελέχη από άλλους τομείς (γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς)από όλη την επικράτεια ώστε να ενδυναμώσουν τους εφήβους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και παρόμοιες άλλες κρίσεις είναι καρπός της συνεργασίας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα, με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, που είναι υπεύθυνη για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Έτσι, η Γενική ∆ιεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας/∆ιεύθυνση Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με τον φορέα Α.μ.Κ.Ε. «ΙΑΣΩΝ» και την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκηρύσσει τις 250 θέσεις συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει 40 ώρες διαδικτυακής κατάρτισης σε τμήματα των 30-32 ατόμων και συνολικά θα λειτουργήσουν οχτώ διαδοχικοί κύκλοι επιμόρφωσης/κατάρτισης. Η χρονική διάρκεια της κατάρτισης θα ανέρχεται σε ένα μήνα (10 ώρες/ εβδομάδα τις ημέρες Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί). Με το πέρας της κατάρτισης και κατόπιν αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.

Η ζωγραφιά της 15χρονης Νεφέλης, που επιλέχθηκε για να γίνει σύμβολο αυτού του πρωτοποριακού ελληνικού προγράμματος ονομάζεται «Ευχή» και απεικονίζει μία πεταλούδα που φεύγει από το κλουβί της, ενώ αλληγορικά, πίσω από αυτήν την άψογη καλλιτεχνικά εικόνα βρίσκονται οι έφηβοι που μέσω της ενδυνάμωσής τους απελευθερώνονται από τα δεινά της πανδημίας.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη: «Οι καταλληλότεροι για να ενσωματώσουν τέτοιες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των παιδιών είναι οι επαγγελματίες που πλαισιώνουν τις οικογένειες (υγείας και άλλων τομέων), αφού εφοδιαστούν με συγκεκριμένο υλικό προσαρμοσμένο στην ηλικία (ασκήσεις, videos, προτεινόμενοι διάλογοι, υποθετικές καταστάσεις ηρώων, δραστηριότητες). Παράλληλα, γίνεται εφικτή η έγκαιρη ανίχνευση και παραπομπή προβλημάτων, πριν αυτά οργανωθούν σε φαύλο κύκλο και καταστούν ανθεκτικά (σαν τα μικρόβια!).

∆ίκτυο

∆ημιουργείται, επίσης, ένα δίκτυο με πολλαπλούς αποδέκτες και σε πολλές περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης όλης της επικράτειας.

Από τη μεριά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Άρτεμις Τσίτσικα προσθέτει: «Μέσα από την κοινωνική και συναισθηματική ενδυνάμωση, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να δείχνουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, να δημιουργούν γερές σχέσεις να παίρνουν θετικές αποφάσεις και να επιτυγχάνουν τους στόχους του».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 256 κρούσματα στην Αττική, 72 στη Θεσσαλονίκη – Στο 1,79% ο δείκτης θετικότητας

Κορωνοϊός: 566 νέα κρούσματα – 320 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ