Το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο η Ελλάδα το καλύπτει από τη Ρωσία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, έχει κάνει το φυσικό αέριο πιο ακριβό και από την ενέργεια που παράγεται από την εξόρυξη λιγνίτη.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Η Ελλάδα επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει μεγαλώσει το ποσοστό παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου με ελληνικό, το οποίο αφού θα είναι δικό μας θα είναι και πιο φθηνό.
Η Ελλάδα εξετάζει αν τα κοιτάσματα δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο είναι αξιοποιήσιμα. Τις έρευνες κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και μία ξένη εταιρεία που επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα μας για να κάνει τις έρευνες. Δεδομένης αυτής της επιστροφής και του γεγονότος ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση και η αισιοδοξία ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι αξιοποιήσιμα. Σε αυτή την περίπτωση και μέρος του ενεργειακού προβλήματος της χώρας θα λυθεί και φυσικά θα ενισχυθεί η οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος από αυτή την ιστορία.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, μιλώντας για το θέμα είπε: «Αντί να εισάγουμε φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, θα αξιοποιούμε τα εγχώρια κοιτάσματα». Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον, παρέπεμψε το θέμα στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Ενεργειακός κόμβος
Η Ελλάδα θέλει να μετατραπεί σε έναν ενεργειακό κόμβο είτε με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed, είτε μέσω της μεταφοράς και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τέλος μέσω της παραγωγής φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τα θέματα αυτά τόνισε:
«Δεν είναι βιώσιμο να επιβάλλουμε αυτό το βάρος στους πολίτες μας, ειδικά όταν μιλάμε για τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ουσία, αλλά οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί, εξαπλασιαστεί, δεκαπλασιαστεί σε ορισμένες περιστάσεις. Συνεπώς πιστεύω ότι όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να αποτελέσει μία μεγάλη δύναμη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να λειτουργήσει ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed, ή και βραχυπρόθεσμα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους. Και βεβαίως θέλουμε να προχωρήσουμε ενισχύοντας τις διασυνδέσεις. Όπως γνωρίζετε, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι ένα έργο το οποίο -κατά τη γνώμη μου- θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά και μέσω του εργαλείου REPowerEU. Θεωρώ πως υπάρχουν κι άλλα projects που θα έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα».
Προκλήσεις
Η Σίμσον από την πλευρά της είπε: «Προσβλέπω σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, αλλά βεβαίως υπάρχουν κάποιες προκλήσεις αυτήν τη στιγμή που θα πρέπει να συζητήσουμε. Και, συνοψίζοντας, έχουμε όντως αυτήν τη στιγμή μια έκτακτη ανάγκη που αφορά το πώς θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω πολύ υψηλών τιμών ενέργειας. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη στρατηγική αυτονομία και φυσικά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα. Όλοι μας έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών και, υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα είναι ένας πολύ φιλόδοξος εταίρος μας, ενώ τα εθνικά σας σχέδια είναι πολύ φιλόδοξα. Επομένως, όπως αναφέρατε, έχετε μια μοναδική θέση στον τομέα αυτόν. Πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εν αφθονία και, επίσης, διαφορετικές οδεύσεις για τον εφοδιασμό. Μπορείτε λοιπόν να δώσετε εσείς το παράδειγμα και να δείξετε και στα άλλα κράτη-μέλη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εφικτές και μπορούν να μας δώσουν το πλεονέκτημα, εάν τις εφαρμόσουμε συνετά».
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική… λύση στον γρίφο
Για το θέμα της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μεσοβδόμαδα υπήρξε σχετικό δημοσίευμα του Reuters στο οποίο αναφερόταν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι φόβοι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο έχουν αυξήσει τις τιμές, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τη σταματήσει πολύ πριν από το 2030. Μία από τις λύσεις μπορεί να αποδειχτεί ότι θα είναι το ελληνικό φυσικό αέριο.