Το ρήγμα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι βαθύτερο ακόμα και από όσο αφήνει να φανεί ο πόλεμος των πολύ σκληρών ανακοινώσεων που ανταλλάσσουν ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης, μέλη της μειοψηφίας αλλά και δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, που δεν έχουν σχέση με τον συνδικαλισμό.
Η ανακοίνωση του κ. Σεβαστίδη υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, που κατεδάφισε κάθε έννοια αμεροληψίας της δικαιοσύνης, πυροδότησε μια έκρηξη που προετοιμαζόταν από το 2018, αν και η εύφλεκτη ύλη άρχισε να συγκεντρώνεται δύο χρόνια νωρίτερα.
Το 2016, σχηματίστηκε ενωτικό ψηφοδέλτιο υπό τους Χριστόφορο Σεβαστίδη, Νικόλαο Σαλάτα και Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της Ένωσης σε εργαλείο άσκησης προσωπικής στρατηγικής από την Βασιλική Θάνου. Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είχε με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σημαντική ισχύ στο χώρο της δικαιοσύνης. Οι ομάδες Σαλάτα και Λυμπερόπουλου συνασπίστηκαν κατά της ενιαίας ομάδας της Θάνου, η οποία είχε επτά μέλη, και προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 8 μελών, πρόσφεραν την προεδρία της Ένωσης στον κ. Σεβαστίδη.
Αυτός ο συνασπισμός είχε σαθρή βάση. Μια κεντρώα/κεντροαριστερή ομάδα και μια δεξιά/συντηρητική εκπροσωπούνταν από έναν αριστερό πρόεδρο, με απόψεις που ορισμένες φορές ξεπερνούσαν τις θέσεις του ΚΚΕ από το οποίο προερχόταν θυμίζοντας πολιτικές θέσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Διόλου μετριοπαθείς, δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σεβαστίδης, μέχρι τα μέσα του 2018 κινήθηκε συναινετικά, διατηρώντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ένωσης και τηρώντας τον όρο ότι θα προχωρούν μόνο τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση.
Τον Μάιο του 2018, έγιναν ξανά εκλογές στην Ένωση και τότε φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα. Ο κ. Σεβαστίδης αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και αυτό έγινε σαφές, έναν χρόνο μετά, από τη θέση του υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα από το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο είχε απορρίψει την αίτηση του πολυισοβίτη. Η σχετική αρθρογραφία του στον «Δικαστή», το επίσημο περιοδικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του με τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο.
Οι πρώτοι έξι μήνες του 2019 ήταν προεκλογικοί και η ένταση στο πολιτικό σκηνικό είχε χτυπήσει κόκκινο, αρχικά στις ευρωεκλογές τον Μάιο, και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές, στις αρχές Ιουλίου.
Οι επικεφαλής των άλλων ομάδων άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο κ. Σεβαστίδης δεν έπαιζε απλώς ένα προσωπικό, συνδικαλιστικό παιχνίδι. Μετακινούνταν σταδιακά προς την πλευρά του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον οποίο στήριξε στην εσπευσμένης κατάθεσης και ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Οι αντίπαλοι του κατηγορούν τον κ. Σεβαστίδη ότι σε εκείνη τη συγκυρία φίμωσε την Ένωση και ότι απέρριψε το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά τις εκλογές, το ΔΣ της Ένωσης επισκέφθηκε τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του παρουσίασε σειρά αιτημάτων τους. Μεταξύ αυτών, υπήρχε και ένα παλαιό αίτημα του Νίκου Σαλάτα για αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών έναντι των Εφετών. Ο κ. Σαλάτας διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους ότι είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Ένωσης, όμως ο κ. Σεβαστίδης είχε αποφασίσει να διαρρήξει τη σχέση του με τους προηγούμενους συμμάχους του. Κατήγγειλε τη νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των θέσεων των Προέδρων Εφετών, η οποία θα ωφελούσε τον κ. Σαλάτα που θα έμενε δύο χρόνια παραπάνω στη θέση του. Το ίδιο έκανε για το νομοσχέδιο που βελτίωνε ρυθμίσεις του νόμου Κοντονή για τη διαμεσολάβηση, λέγοντας ότι παραδίδεται η Δικαιοσύνη στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2019 εκδηλώνεται ανοιχτή – και «τεχνητή», λένε μέλη της Ενωσης- αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Σεβαστίδη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό. Αιτία ήταν η πρόταση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να αλλάξει ξανά ο νόμος και τις εκλογές των συνδικαλιστικών σωματείων να τις κάνουν οι δικαστές και όχι οι δικηγόροι. Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι στη Γενική Συνέλευση, μεταξύ των οποίων ήταν και η τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πληροφορήθηκαν ότι ο ΔΣΑ δεν είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση όπως παραδοσιακά γινόταν. Το κλίμα στη Γενική Συνέλευση έγινε εκρηκτικό και οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ένωσης αναδιατάχθηκαν. Τον Ιανουάριο του 2020 παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο προεδρείο οι Λυμπερόπουλος, Σαλάτας, Βεργώνης και Φούκας.
Η πανδημία, όμως, δεν επέτρεψε στα πράγματα να ωριμάσουν. Οι εκλογές στην Ενωση, οι οποίες σύμφωνα με το καταστατικό έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάιο και το αργότερο τον Ιούνιο, δεν μπορούσαν να διεξαχθούν σε συνθήκες πανδημίας. Ο κ. Σεβαστίδης, παρά την πίεση δεν συγκαλούσε το ΔΣ και όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια είχε καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παράταση της θητείας του. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.
Στην εκρηκτική συνεδρίαση του ΔΣ, που ακολούθησε, η μειοψηφία τον κατηγόρησε ότι το αίτημα του θα προκαλούσε μια απαράδεκτη και αντισυνταγματική παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Οκτώ μέλη του ΔΣ ζήτησαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να οριστεί προσωρινή διοίκηση και ο κ. Σεβαστίδης τους κατήγγειλε ως πραξικοπηματίες.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 πέτυχε μεγάλη νίκη στις εκλογές κερδίζοντας τις 8 από τις 15 έδρες, καθώς οι αντίπαλοί του είχαν πολυδιασπαστεί και οι ψηφοφόροι τους απείχαν από τις εκλογές.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σεβαστίδης υπέγραψε ανακοίνωση ζητώντας να ανακληθεί ως αντισυνταγματική η απαγόρευση, λόγω κορωνοϊού, της πορείας για το Πολυτεχνείο. Η δυσαρέσκεια που συσσωρευόταν μετατράπηκε σε οργή μετά την τελευταία ανακοίνωση υπέρ του Κουφοντίνα, προκαλώντας εμφύλιο στο εσωτερικό της Ένωσης και σφοδρές αντιδράσεις έξω από αυτή. Ο κ. Σεβαστίδης φαίνεται ότι ξεπέρασε το όριο ανοχής και εγκαταλείπεται ακόμα και από τους υποστηρικτές του.
Μέλη της Ενωσης συζητούν το ενδεχόμενο να προκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση, όμως το lockdown δυσκολεύει πολύ τους χειρισμούς. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να παύσει το ΔΣ, ωστόσο το καταστατικό προβλέπει σύγκληση του οργάνου με φυσική παρουσία των μελών του. Ακόμα και αν δεν το προέβλεπε όμως μια τόσο σοβαρή απόφαση δεν θα ήταν δυνατόν να ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη 1.500 ατόμων. Και έτσι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η πολυπληθέστερη δικαστική ένωση που εκπροσωπεί το σύνολο των δικαστικών της τακτικής δικαιοσύνης, θα συνεχίσει να βυθίζεται στο τέλμα.
Σε κάθε περίπτωση η εργαλειοποίηση του δικαστικού συνδικαλισμού για προφανείς πολιτικούς στόχους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε μεγάλα αδιέξοδα.
Πηγή: iefimerida.gr