Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Εμφύλιος μετά το “ναυάγιο” της Ζακύνθου

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν μια παρέα -που όπως δήλωνε- εκπροσωπούσε συμφέροντα του Εμίρη του Κατάρ, γνωστός για τα ταξίδια του στην Κέρκυρα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Αυτοί οι τρεις συνεργάτες του Εμίρη, αυθεντία ο καθείς στο είδος του, προκάλεσαν ντόρο γύρω από το όνομά τους, με μεγάλες υποθέσεις, όπως το Ναυάγιο της Ζακύνθου, την επένδυση στην νήσο Οξυά, αλλά και δεκάδες άλλες επενδύσεις στην χώρα μας.

Στην «αυλή» του Εμίρη όμως ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ της εκ Λιβάνου κας. Τζουμάνα Μπεσάρα (ιδιοκτήτρια του περίφημου Mandaloun που έβαλε λουκέτο πρόσφατα), του κ. Κριστιάν Κομέρ, εκ Βηρυτού, κύριου μετόχου της εταιρείας με την επωνυμία “PIMANA” (ΠΙΜΑΝΑ) και του διεθνώς αναγνωρίσιμου εικαστικού Σύρου Τζαμάλ Τζοράτλι.

Όπως βλέπετε, πολλές είναι οι δραστηριότητες…όπως έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο

 

Όπως είχε αποκαλύψει η ΜΠΑΜ υπήρξε ανατροπή στην υπόθεση με το Ναυάγιο Ζακύνθου! Δεδομένο θεωρούσαν οι επικεφαλής και οι συνήγοροι της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ (που αγόρασαν τη μισή Ζάκυνθο από έναν τύπο ονόματι Χάρο) ότι το δικαστικό συμβούλιο θα αρχειοθετούσε την σκανδαλώδη υπόθεση μετά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση (σε χρόνο ρεκόρ) της κας Καραμανώλη!

Η ανατροπή για την υπόθεση Ναυάγιο Ζακύνθου έγινε, κυριολεκτικά, στο 90’ καθώς το αρμόδιο συμβούλιο (με πρόεδρο την κα Χατζάκη) με το υπ’ αριθμ. 1679/2020 βούλευμα που εξέδωσε όχι μόνο δεν έβαλε στο συρτάρι το φάκελο της δικογραφίας αλλά διέταξε τη συνέχιση της ανάκρισης με τη διερεύνηση και νέων αδικημάτων! Υπενθυμίζεται ότι γι αυτή την υπόθεση κατηγορούνται για κακουργήματα οι φερόμενοι ως επενδυτές, ο πωλητής κ. Χάρος, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι, κλπ, καθώς αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες εκτάσεις που πωλήθηκαν (μεταξύ των οποίων δασικοί δρόμοι αλλά και χωριά) δεν άνηκαν στον κ. Χάρο!

Το ereportaz και η εφημερίδα «ΜΠΑΜ» είχαν ήδη αποκαλύψει ότι δυο πρώην κυβερνητικά στελέχη ενώ γνώριζαν αρκετά, επεχείρησαν να μπει η δικογραφία στο αρχείο.


Σχετικό άρθρο: Βατοπέδι Ζακύνθου: Βούλευμα-ανατροπή στα σχέδια των Καταριανών


Οι αρμόδιοι δικηγόροι του Εμιράτου μεταφέρουν σταδιακά εταιρίες στο εξωτερικό προκειμένου να αλλάξουν τα διοικητικά συμβούλια και να μπει, έτσι, φρένο στις διεκδικήσεις εις βάρος της προηγούμενης διοίκησης επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λιβανέζος επενδυτής Κριστιάν Κομέρ.

Όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής υπάρχει μπόλικο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του πρώην εμίρη του Κατάρ να μεταβιβάσει πρόσφατα το ακίνητο των 15.000 στρεμμάτων πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου σε βρετανική εταιρία.

Αγωγές, εσωτερικές έριδες συνθέτουν το παζλ ενός εμφυλίου μεταξύ των άλλοτε συνεργατών.

Όπως αναφέρει στην αγωγή του ο κ. Τζοράτλι, γνωρίστηκε με τον Κριστιάν Κομέρ το 2009 και εκείνος του ζήτησε να συνεργαστούν. Διαβάζουμε τον Ελεύθερο Τύπο: «Το σχέδιο που ο εναγόμενος είχε στο μυαλό του, όπως μου το εξέθεσε όταν γνωριστήκαμε, περιελάμβανε την αγορά, την ανάπτυξη, την εκμετάλλευση, την εκμίσθωση, τη διαχείριση και την εκποίηση ακινήτων ή συνδυασμό των ανωτέρω, με ή χωρίς τη δημιουργία τουριστικών και επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων και για τον σκοπό αυτόν αναζητούσε τον κατάλληλο συνεταίρο, ο οποίος, εκτός από την απαραίτητη εμπειρία και γνώση της ελληνικής αγοράς, θα έπρεπε να έχει και τις απαιτούμενες επαφές στην Ελλάδα και, φυσικά, τη δυνατότητα και τη διαθεσιμότητα να υλοποιήσει και να εποπτεύσει αυτές τις επενδύσεις μέχρι την ολοκλήρωσή τους».

Σταθμό στη συνεργασία τους, όπως αναφέρει, αποτέλεσε η αγορά του νησιού Οξυά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, καθώς ήταν η θρυαλλίδα για τις καταριανές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Πολύ γρήγορα ο κύκλος της επενδυτικής μας δραστηριότητας αυξήθηκε, λόγω της ανεύρεσης από εμένα, μέσω καθαρά προσωπικών επαφών μου, του ιδιωτικού νησιού Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο πρότεινα στον εναγόμενο να αγοράσουμε εμείς και να το αναπτύξουμε ως πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα… Η ιδέα αυτή ενθουσίασε τον εναγόμενο και συγχρόνως αποτέλεσε το ερέθισμα για τους επενδυτές του Εμιράτου του Κατάρ, ήτοι τον πρώην εμίρη του Κατάρ, Hamad bin Khalifa Al Thani, και τον πρόεδρο του Private Engineering Office του εμίρη, Hamad bin Khalifa Abdullah Al-Attiyah, να ασχοληθούν πιο σοβαρά με επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, δεν είχε επίσημη θέση στην εταιρία καθώς εμπιστευόταν πλήρως τον συνεργάτη του. Η συνέχεια όμως δεν ήταν το ίδιο ρόδινη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει τις αμοιβές του. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν συμμετείχα εμφανώς στην εταιρική σύνθεση των άνω εταιριών, παρά την ως άνω συμφωνία συνεργασίας που είχα κάνει με τον εναγόμενο και την ισότιμη συμμετοχή μου, ήταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών του Κατάρ στο πρόσωπό του – δεδομένης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εναγομένου στο Κατάρ, η οποία δήθεν θα διαταράσσετο αν εμφανιζόταν έτερος μέτοχος, πλέον του ιδίου. Καλόπιστα, πλην όμως τελικώς εσφαλμένα, πείσθηκα, συμφωνώντας να συμμετέχω με αυτόν τον τρόπο αφανώς στις ανωτέρω εταιρίες του ομίλου PIMA GROUP». Εκ των υστέρων, όμως, απεδείχθη ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο εναγόμενος ήθελε να παραμείνω αφανής εταίρος και απλός παρακοινωνός στις δικές του συμμετοχές και να μη συμμετάσχω εμφανώς στις εταιρίες που θα συστήναμε για την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα ήταν η πρόθεσή του να εκμεταλλευθεί την προσωπική μου εργασία, τις γνώσεις, την εμπειρία, την επιτυχημένη παρουσία και τις γνωριμίες μου στην Ελλάδα, αλλά να μη μου καταβάλει τα συμφωνηθέντα και να δυσχεράνει την τυχόν δικαστική επιδίωξη αυτών εκ μέρους μου», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο Ζακύνθου: Παρέμβαση του ΕλληνοΑμερικανικού Συμβουλίου για την πώληση-απάτη

Ναυάγιο Ζακύνθου: Ανατροπή δια βουλεύματος και καυτές συνομιλίες



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ