Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Έμμεση παραδοχή της μητρικής NOVARTIS για το παγκόσμιο σκάνδαλο

Σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Εταιρείας (Annual Review 2018), η οποία ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα σε δημοσιογράφους μέσα στην έδρα της μητρικής Novartis AG στην  Βασιλεία της Ελβετίας, στη σελίδα 284 της συγκεκριμένης έκθεσης αναφέρονται περίπου 2.000 ανοικτές νομικές υποθέσεις εναντίον της εταιρείας, σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια σελίδα καταγράφεται το συνολικό αστρονομικό ποσό των 1,5 δις $ που έχει προϋπολογίσει η εταιρεία για πρόστιμα. Άρα, προφανώς το σκάνδαλο είναι παγκόσμιο και το ελληνικό παρακλάδι του, οφείλεται στην παγκόσμια επιθετική στρατηγική της εταιρείας, που εφαρμόζει σε πολλές αγορές παγκοσμίως. Και ένα τόσο μεγάλο ποσό που έχει διαθέσιμο η Novartis για πρόστιμα, είναι και η έμμεση παραδοχή της ενοχής της εταιρείας για αυτές τις υποθέσεις.

Μάλιστα από τη στιγμή που η Novartis είναι εισηγμένη και στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και φυσικά το FBI.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το τι αναφέρεται στην παγκόσμια Ετήσια Οικονομική έκθεση για το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα.

Επί λέξει αναφέρονται τα εξής: «Η Novartis διερευνά τους ισχυρισμούς για δυνητικά ανάρμοστα οικονομικά οφέλη για τους Επαγγελματίες Υγείας, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους στην Ελλάδα. Η Novartis παρέχει πληροφορίες στις ελληνικές αρχές που τις διερευνούν τις καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού συντονιστικού οργάνου για την Επιθεώρηση και τον  Έλεγχο του Δημόσιου τομέα καθώς και από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, από την οποία έλαβε κλήτευση το 2018. Η Novartis ανταποκρίνεται επίσης σε κλήτευση και τα αντίστοιχα αιτήματα εγγράφων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που ελήφθη το 2016 και το 2017 σε σχέση με τέτοιους ισχυρισμούς και συνεργάζεται με την έρευνά τους».

Άλλες ενδεικτικές υποθέσεις χωρών πέρα από την Ελληνική είναι οι ακόλουθες έρευνες σε Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Καναδάς και χώρες της Ασίας.

Εύκολα συμπεραίνει κάποιος πώς η μητρική εταιρεία όχι απλά είχε γνώση, αλλά και είχε και την πρωτοβουλία για τα όσα καταμαρτυρούνται στο Ελληνικό σκάνδαλο.

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ…ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Δύο γυναίκες μάρτυρες μπήκαν πρόσφατα σε καθεστώς προστασίας, αποκαλύπτοντας νέες πτυχές του σκανδάλου Novartis στην ελληνική έρευνα.

Η πρώτη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, εμφανίστηκε πριν περίπου ένα μήνα σε τηλεοπτική εκπομπή, με αλλοιωμένη φωνή και χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό της.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της, ήταν συχνές-πυκνές οι επισκέψεις κρατικών αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία της Novartis Hellas στην Μεταμόρφωση. Φανταζόμαστε ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν πήγαιναν μόνο για καφέ. Επίσης, η ίδια μάρτυρας αποκαλύπτει την ποικιλία ειδών ταξιδίου, όπως τσαντάκια, βαλιτσάκια και βαλίτσες, τα οποία χρησιμοποιούσε η εταιρεία για τις δωροδοκίες.

Η δεύτερη από τις νέες προστατευόμενες μάρτυρες φέρεται να είναι στενή συνεργάτιδα κάποιου από τους εμπλεκομένους. Για αυτό το λόγο ξέρει πρόσωπα και πράγματα, τα οποία και κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Και οι δύο μάρτυρες θεωρούνται πρόσωπα-κλειδιά γιατί η μεν πρώτη ως στέλεχος ήξερε από μέσα τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας, η δε δεύτερη ήξερε από την απέναντι όχθη, δηλαδή του τελικού αποδέκτη της παθητικής δωροδοκίας.

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;

Σε πυρετώδεις ρυθμούς  βρίσκονται, εν τω μεταξύ, οι έρευνες για το μαύρο χρήμα από τις μίζες που έχει κρυφτεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Η χώρα «κλειδί» φαίνεται ότι είναι η Ελβετία. Οι ελβετικές τράπεζες δίνουν στοιχεία στις ελληνικές αρχές με πολύ μεγάλη δυσκολία. Παρά το πάθημα των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, τουλάχιστον τρεις πρώην υπουργοί από τους δέκα της Novartis εμφανίζονται να προτιμούν τις ελβετικές τράπεζες για τις μίζες.

Πληροφορίες επιμένουν ότι σε διαβαθμισμένα έγγραφα των Αμερικανών καταγράφονται νούμερα λογαριασμών και εταιρείες που έκρυβαν τα μαύρα. Για να χρησιμοποιηθούν όμως ως αποδεικτικό υλικό, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν και οι ανάλογες κατηγορίες, θα πρέπει να ληφθούν με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. Αυτός είναι και ο λόγος που η κλήση με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας θα προηγηθεί για ορισμένους και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι κλήσεις για το ξέπλυμα. Στην προσπάθειά τους να είναι απόλυτα τυπικοί δικονομικά, οι εισαγγελείς φαίνεται ότι θα ζητήσουν και την άδεια της Βουλής, παρά τη ρητή απόφαση της Ολομέλειας όταν συζητήθηκε το πόρισμα για το σκάνδαλο της Novartis.

Από την άλλη, οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων θα επιχειρήσουν να τεθεί θέμα της παραγραφής, αφού υποστηρίζουν ότι υπάρχει παραγραφή και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, εκτός από την απιστία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ