Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ένα αγαπημένο πολυκατάστημα από το παρελθόν, το “Μινιόν” γίνεται «σωσίβιο» της Folli Follie

Στις 19 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από το «άδοξο» τέλος ενός πολυκαταστήματος, πρωτοπόρου για την εποχή του, που πολλοί θυμούνται ακόμα με νοσταλγία. Το “Μινιόν” ήταν το  αγαπημένο πολυκατάστημα που «έσφυζε» από κόσμο και ζωντάνια. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 1980, η επιτυχημένη πορεία του διεκόπη βίαια, όταν από εμπρηστική ενέργεια, το κτίριο κάηκε ολοσχερώς.

Το Μινιόν υπήρξε δημιούργημα ενός φτωχού χωριατόπαιδου, του Ιωάννη Γεωργακά, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί σε μια από τις πλέον εμβληματικές επιχειρηματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο νεαρός Ιωάννης Γεωργακάς θα γοητευτεί από ένα περίπτερο στα Χαυτεία, το Μινιόν  το οποίο διέφερε από τα υπόλοιπα, αφού διέθετε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως τσιγάρα, εφημερίδες, στυλό, γυαλιά, είδη καπνού και μια σειρά από χρηστικά μικροαντικείμενα. Κάπου εδώ ξεκινάει η επιχειρηματική δράση του Γεωργακά, ο οποίος πείθει τον ιδιοκτήτη του Μινιόν, Άγγελο Σεραφειμίδη, άρτι αφιχθέντα από την Αμερική, να συνεταιρισθούν.

Σύντομα θα ανοίξουν ένα ακόμη περίπτερο και λίγο αργότερα το πρώτο τους κατάστημα, στα Χαυτεία. Μετά τον πόλεμο, οι δύο συνεταίροι ανοίγουν το 1944 το Μινιόν, στην Πατησίων. Όμως ο Γεωργακάς σύντομα  θα μείνει μόνος, αφού ο Σεραφειμίδης αποχωρεί από την εταιρεία και αναχωρεί στην Αμερική.

Η δικτατορία βρίσκει το Μινιόν να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα της Αθήνας και με σημαντική κερδοφορία. Όντας δημοκράτης, ο ιδρυτής του, τις ημέρες του Πολυτεχνείου, προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες φοιτητές που προσπαθούν να ξεφύγουν τη σύλληψη, δίνοντάς τους να φορέσουν ρούχα υπαλλήλων του καταστήματος.

Τη δεκαετία του ’70, το Μινιόν έχει πια μετατραπεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πολυκατάστημα, το ενδέκατο μεγαλύτερο σε μέγεθος σε όλη την Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις που προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Αναδεικνύεται σε σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας, όπου κάποιος θα μπορούσε να βρει –σε προσιτές τιμές- από καρφίτσες και τρόφιμα μέχρι ηλεκτρονικά και αυτοκίνητα, καταφέρνοντας να συνδεθεί με τις ομορφότερες στιγμές ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών, στη ζωή των Αθηναίων.

Παραμονές όμως των Χριστουγέννων του 1980,  ένας εμπρησμός από τους υψηλότερους ορόφους, όπου βρίσκονται τα πλέον εύφλεκτα υλικά, γεγονός που βεβαιώνει ότι πρόκειται για εμπρησμό, θα τυλίξει το αγαπημένο πολυκατάστημα στις φλόγες, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Ομόνοιας διακόπτεται, καθώς κατέρρευσαν οι κολώνες της ΔΕΗ μπροστά στα δύο καταστήματα. Σαράντα δύο οχήματα με 135 άνδρες της πυροσβεστικής και όλοι οι μαθητές της Πυροσβεστικής σχολής καταφθάνουν στο σημείο, όμως η καταστροφή είναι εκτεταμένη. Από το «Μινιόν» έχει απομείνει μόνο ο σκελετός του κτιρίου ενώ το άλλο μεγάλο πολυκατάστημα που επίσης την ίδια ώρα τυλίγεται στις φλόγες, ο «Κατράντζος» καταρρέει. Η πυροσβεστική υπολογίζει ότι οι ζημίες ανέρχονται στα δύο δισ. δραχμές.
Με προκήρυξη που έφτασε μέσω ταχυδρομείου στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση-φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού.

Μέχρι σήμερα, οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

Τώρα 40 χρόνια μετά την εφιαλτική εκείνη ημέρα που έσβησε το αγαπημένο μαγαζί των Ελλήνων το Μινιόν επανέρχεται στο προσκήνιο.

Με την προοπτική για οριστική αποχώρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τα δρώμενα της Folli Follie, πρώτη προτεραιότητα των ομολογιούχων, που κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας 399,5 εκατ. ευρώ σε ευρώ και ελβετικό φράγκο, είναι να εξασφαλίσουν την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου.

Για τον λόγο αυτό στους όρους για την έγκριση χρηματοδότησης προβλέπεται η δέσμευση του Μινιόν, αφού θα ενεχυριαστεί, για την έκδοση δανείου από τους Αμερικανούς επενδυτές. Η επιλογή του ιστορικού πολυκαταστήματος δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα “χαρτιά” του ομίλου, επειδή δεν διαθέτει οικονομικά βάρη.

Το Μινιόν μαζί με το ακίνητο του ομίλου στο Κορωπί που λειτουργούν αποθηκευτικοί κυρίως χώροι, θα δοθούν ως ενέχυρα για να εξασφαλίσει ο όμιλος χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund Arena Investments.

Το τοπίο αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» στα επόμενα 24ωρα, καθώς η ψηφοφορία των ομολογιούχων είναι προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης 

Οι μεγαλύτερες οικονομικές απειλές το 2021

Η Εθνική Τράπεζα στο πλευρό του μικρομεσαίου αγρότη



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ